Team Grandma's och Team Grandpa's som ska cykla Team Challenge under Vättern Bike Games om några veckor. Team Grandma's och Team Grandpa's som ska cykla Team Challenge under Vättern Bike Games om några veckor. Från vänster: Birgitta Wallström, Nettan Jonsson, Gunilla Bengtsson, Göran Bengtsson, Hasse Jonsson och Jörgen Wallström.
Anette Anette "Nettan" Kumlin Jonsson har verkligen fastnat för MTB.
Artikel

Kompisgänget – och ”cocktailåkarna” – som älskar MTB

2022-08-23

För tolv år sedan ”lurade” Nettan Kumlin Jonssons man in henne i mountainbikens underbara värld. I mitten av september cyklar de Vättern Bike Games tillsammans med kompisgänget i lagen Grandma’s och Grandpa’s.
  – Vi är sex personer mellan 53 och 66 år som gillar att umgås och aktivera oss. Det ska bli jätteroligt, säger Nettan.

De sista semesterdagarna i mitten av augusti tillbringade Team Grandma’s och Team Grandpa’s i Dalarna – på cykelsemester förstås.
    – Det har blivit omkring 40 mil de senaste två veckorna. Så i dag kanske det blir bärplockning för mig i stället, säger Nettan.

Från dess att hennes make Hasse introducerade henne för MTB för ett drygt decennium sedan har cyklingen varit en central del i deras liv tillsammans.
    – Vi brukar kalla oss cocktailåkare, som gillar att vara ute och cykla i bra väder och på bra underlag, säger Nettan, skrattar och fortsätter:
    – Men det är en bra och enkel motionsform som gör att man kommer ut och använder kroppen ordentligt. Nu är vi inte så unga längre, men MTB är en sport som alla kan utföra – oavsett ålder och hur man ser ut. Vi brukar ofta bara åka in på en skogsväg och se vart vi hamnar, det kan vara lite spännande.

Cyklar Team Challenge för tredje gången

Team Grandma’s och Team Grandpa’s består av tre kvinnor respektive lika många män från södermanländska Malmköping. Gänget är ofta ute på äventyr tillsammans. Som när de i september ska cykla Team Challenge under Vättern Bike Games. I år för tredje gången.
    – Vi tycker att det är ett jätteroligt event. Extra kul att det är ett varvlopp där vi kan turas om att köra. Sedan allt runt omkring förstås. Hela Bondebacka är jättefint.
    – Det som är allra bäst är att det är bra terräng att åka i, så alla kan vara med. Man behöver inte vara superduktig på så sätt. Det är sådant vi som har kommit upp lite i åldern uppskattar. Vi hoppas att vi kan vara förebilder för många fler i vår ålder.

Vad har ni för målsättning?
– Bara att åka dit och ha roligt. Det är det som är tjusningen med sådana här arrangemang. Sedan har vi allt lite tävlingsinstinkt allihop.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Team Grandma’s

Består av Birgitta Wallström, Nettan Jonsson och Gunilla Bengtsson.

Team Grandpa’s

Består av Jörgen Wallström, Hasse Jonsson och Göran Bengtsson.

Vättern Bike Games

Är en arenatävling som sedan 2017 arrangeras årligen av Vätternrundan (med undantag av pandemiåren 2020 och 2021). I år går evenemanget den 9–10 september.

  • 9/9 – Last One Standing: Fartfylld tävling inomhus på kortbana i Lokverkstaden. För dig som älskar i gångdrag och mycket mjölksyra och vill delta i landsvägscyklingens första och mest adrenalinfyllda tävling inomhus.
  • 10/9 – Team Challenge: En arenatävling där MTB-cykling för alla åldrar och nivåer står i fokus. Allt från Minivättern MTB till succétävlingen Team Challenge 4, 8 och 12 timmar. Dessutom finns ett fartfyllt prova-på-område med pumptrack och mycket mera! Cykel- och folkfesten arrangeras av Vätternrundan på Bondebacka, i hjärtat av Motala.

Läs mer om Vättern Bike Games här, där du också kan anmäla dig.

Team Challenge

I Team Challenge kan du välja mellan att cykla 4, 8 eller 12 timmar. Flest antal varv på den 5 kilometer långa banan på Bondebacka vinner!

Hur funkar tävlingen?
Vid starten ger sig en deltagare från varje lag ut på det första varvet. När ett varv har cyklats kan laget välja att växla till nästa deltagare eller fortsätta ett varv till. Laget bestämmer själva när och hur många gånger de växlar. Växling får dock enbart ske inom angivet växlingsområde.

De tre lag som i respektive klass (herr, dam och mixed) har hunnit cykla flest varv efter att målflaggan har fallit står som slutsegrare i den fjärde upplagan av Vättern Bike Games Team Challenge.