Det är ordentligt drag när Mjölby CK samlas för träningspass. Unga som äldre, alla träffas de för att träna mountainbike tillsammans. Den 30 september kommer flera av dem att tävla i Team Challenge under Vättern Bike Games. Det är ordentligt drag när Mjölby CK samlas för träningspass. Unga som äldre, alla träffas de för att träna mountainbike tillsammans. Den 30 september kommer flera av dem att tävla i Team Challenge under Vättern Bike Games.
Henrik Rosenlöf är vice ordförande i klubben och han ser en positiv utveckling när det handlar om att cykla mountainbike. Henrik Rosenlöf är vice ordförande i klubben och han ser en positiv utveckling när det handlar om att cykla mountainbike.
Artikel

Mjölby CK satsar stort på Vättern Bike Games

2023-09-13

Lördagen den 30 september är det dags för den stora cykelfesten Vättern Bike Games i Motala.
    En av föreningarna som satsar stort under dagen är östgötska Mjölby CK som kommer till start med elva lag, varav fem ungdomslag.
    – Det blir betydligt fler tävlande än vad vi är på våra klubbmästerskap, säger Henrik Rosenlöf, vice ordförande i klubben. 

Det var när föreningen planerade sin kommande höstavslutning som idén att slå ihop den med Vättern Bike Games väcktes. Och förberedelserna är redan i gång för att få logistiken att fungera. Med elva lag till start i tävlingen Team Challenge, varav ett par av de har lånat in vänner utanför klubben, finns det en del att pyssla med inför tävlingsstarten.
    – Vi har kämpat för att få ut fler av våra ungdomar på tävlingar, så det här ska bli jätteroligt, säger Henrik och berättar att klubben tidigare som mest har haft fyra anmälda lag till tävlingen.

I år firar Mjölby CK 63 år som cykelklubb. Föreningen har två aktiva landsvägsgrupper, men merparten av medlemmarna satsar fullt ut på mountainbike. Och att det är populärt med MTB märks på träningarna när oftast mellan 70 och 80 personer samlas för att träna tillsammans.
    Träningspassen startar vid Vifolkavallen i Mjölby där man också har byggt en pumptrack-bana samt en stor teknikarena. Härifrån utgår också klubbens båda märkta cykelleder på fem respektive tio kilometer, samt träningsleden Keas bana.
    – Framför allt har vi en väldigt bra ungdomsorganisation med uppemot 20 aktiva ledare. Sammanlagt har vi fyra ungdomsgrupper och en vuxengrupp när det handlar om MTB-träning, säger Henrik.

En bra start att prova på tävlingsmomentet

För Mjölby CK är Vättern Bike Games inte bara en rolig dag tillsammans med klubbkompisarna. Det innebär också att flera medlemmar nu testar på att tävla.
    – MTB är ju en individuell sport, så vi har haft svårt att locka ut många av våra ungdomar till olika tävlingar. Team Challenge blir därför en jättebra start för många att prova på hur det är att tävla. Helt enkelt att se att det inte är farligt att cykla med en nummerlapp på bröstet, säger Henrik.
    – Vi har också tagit ett beslut i styrelsen att klubben betalar samtliga startavgifter för våra ungdomar, så blir inte den tröskeln för hög för dem.

Hur är känslan bland de aktiva nu när tävlingsdagen närmar sig?
– Våra ungdomar är ordentligt taggade och tycker att det ska bli spännande.  Med elva lagtält uppställda på området, kommer det att märkas att Mjölby CK är på plats, säger Henrik.
    – Och ju närmre vi kommer själva tävlingsdagen kan jag tänka mig att det kommer att tisslas och tasslas en del mellan lagen, både om kringtävlingarna och själva loppet. Den interna klubbkampen är nog minst lika viktig som själva tävlingen…

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat

Mjölby CK

I klubben, som grundades 1960, är det störst fokus på MTB, men man har även landsvägsgrupper i sin verksamhet.
Medlemsmässigt gjordes ett rejält lyft under pandemiåren då antalet medlemmar steg från cirka 200 till nära 300.
Varje år genomförs tävlingarna Mjölnarrundan, Stenbocksturen, Mjölbybiken och Keas Träningstävling. Nytt i år är samarbetet kring Stenbocksturen tillsammans med Boxholm-Ekeby SK. Klubben bidrar även med funktionärer till Mjölby stadslopp.
Vill du börja cykla i Mjölby CK? Läs mer på klubbens webbsida.

Vättern Bike Games 2023

När: 30 september.
Vad: MTB-lagtävlingen Team Challenge, kortbanetävlingen Last One Standing, Skoj med hoj och Minivättern-MTB.
Var: Bondebacka, Radiomuseet och Lokverkstan i Motala.
Arrangör: Vätternrundan.
Du hittar all info om den fullspäckade cykeldagen på webbsidan.