Artikel

Håkan gillar utmaningen

2016-12-15

Under 2017 kommer Vätternrundan ha videobloggande ambassadörer som kommer att följas innan och under deras lopp. Över 80 intresserade skickade in ansökningar och i början av december avslöjades tre av ambassadörerna. En av dessa är Håkan Sjöström, som 2017 kommer att cykla såväl MTB-Vättern som Vätternrundan.


Till sommaren gör han debut i MTB-Vättern. Resan dit kommer du att få följa på Cykla.se. 50-årige Håkan Sjöström är en av Vätternrundans ambassadörer 2017.
– Jag är fascinerad av cykling som företeelse, det är den tuffaste och mest ultimata uthållighetssporten alla kategorier, säger han.

Håkan tävlingscyklade redan som 10-åring. Det var pappa, brorsan och Bernt Johanssons OS-guld som låg bakom träning och tävling upp i juniorklassen. Han slutade sedan när han kom upp i senioråldern då Umeå var fel ställe att bo på om man ville satsa på cykel. När han många år senare började förbereda sig inför sin 50-årspresent – En Svensk Klassiker – vaknade intresset för cykel upp igen och han upptäckte åter hur roligt det är.

Nu har han tagit sig runt Vätternrundan tre gånger och siktar mot en fjärde 2017, då han också ska ta sig an utmaningen att genomföra MTB-Vättern för första gången. Det var i samband med det han såg att Vätternrundan sökte nya ambassadörer.
– Jag blev nyfiken direkt och jag såg en annan typ av utmaning. Jag gillar utmaningar. Jag tänkte att det kunde vara en rolig grej och dessutom kanske jag skulle kunna inspirera till att motionera på cykel. Det gör folk mindre sjuka och att de mår bättre. Sedan blir det något nytt att prova på nu efter att jag har klarat klassikern och träningsveckan på Mallorca skulle ju vara häftig. Jag var där och cyklade för trettio år sedan, säger han.

Sagt och gjort. Håkan skickade in en ansökningsvideo – och blev antagen till att bli ambassadör. Under våren kommer han att vlogga om sina förberedelser inför MTB-Vättern på såväl vatternrundan.se som Cykla.se.

Vad kan läsarna och tittarna förvänta sig att få se på din vlogg?
– Jag hoppas att jag kan inspirera med glimten i ögat och med varierande förberedelser inför MTB-Vättern. Kanske kan jag krydda till det med små tips och erfarenheter som jag har tagit till mig under årens lopp. För vissa kommer det säkert vara självklarheter, medan det kan vara nyttiga tips för andra, säger Håkan och fortsätter:
– Sedan hoppas jag att jag kan hitta på lite roliga grejer också. Man ska kunna ha lite förväntningar och fundera på vad som kan hända när nästa avsnitt kommer.

Håkan cyklar inte bara själv, utan följer gärna sporten på tv:n också.
– Längdskidor, löpning och världens alla sporter i all ära, men i mitt tycke är cykling den mest krävande idrott som finns. Det är den ultimata uthållighetssporten och man blir sporrad när man sitter och tittar på Sagan, Nibali, Froome, Cavendish och de andra proffsen. En sak är jag säker på att vi har gemensamt – vi gillar utmaningen!

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Håkan Sjöström

Bor: Västerås.
Familj: Fru och tre döttrar.
Yrke: Jobbar på medicinsk avdelning på ett läkemedelsföretag.
Intressen: När jag inte motionerar umgås jag med familjen.


Vätternrundans ambassadörer

De utvalda ambassadörerna kommer under 2017 få driva var sin egen blogg på Cykla.se och som även kommer visas på vatternrundan.se/Facebook/YouTube och andra sociala medier som Vätternrundan besitter.

2017 års ambassadörer är:

Ambassadörsskapet inleds med en partnerträff/kickoff i Motala den 20:e januari nästa år och därefter kommer ambassadörernas vardag kunna följas på Cykla.se och vatternrundan.se.