Artikel

”Cykling innebär en enorm frihetskänsla”

2016-12-16

Under 2017 kommer Vätternrundan ha videobloggande ambassadörer som kommer att följas innan och under deras lopp. Över 80 intresserade skickade in ansökningar och i början av december avslöjades tre av ambassadörerna. En av dessa är Ellinor Falkebo Nygren, som 2017 kommer att cykla Vätternrundan och genomföra En Svensk Klassiker.


Ellinor Falkebo Nygren vill känna pressen till att träna. Därför passar det utmärkt att just hon blev utvald att bli ambassadör för Vätternrundan 2017.
– Det känns hedersfullt att bli ambassadör för ett så välarrangerat, glädjefyllt och roligt folkhälsoarrangemang, säger hon.

Ellinor Falkebo Nygren är ingen jätteerfaren cyklist. Hon genomförde visserligen Vätternrundan i år, men upptäckte cyklingen bara för några år sedan när hon skulle göra ett ”minitriathlon”.
– Då var jag ju tvungen att skaffa en cykel. Men jag kände bara: wow! Jag är en frihetsmänniska som är uppvuxen i Lappland och plötsligt hade jag någonting som kunde fylla ett tomrum som fanns hos mig. Cykling innebär en enorm frihetskänsla, säger Ellinor som nu bor i småländska Nybro.

Cykeln fick sedan stå i något år, men i år blev det comeback. Och efter debuten i Vätternrundan var Ellinor lyrisk – en känsla hon gärna vill sprida till andra.
– Vilken fest och vilket arrangemang! Allt från arrangörerna och volontärerna till de som sitter på studsmattor och hejar längs vägarna.

Att hon sökte till att bli Vätternrundanambassadör berodde också på med att hon ville peppa sig själv till att träna.
– Jag har fastnat i soffan och haft svårt att komma i gång. Nu får jag lite press på mig, säger hon och skrattar.

Vad vill du förmedla?
– Jag vill visa att man visst kan genomföra en Vätternrundan även om man inte tror att man kan. Och gör du det, så kommer du att tacka dig själv resten av livet, säger Ellinor.
– Sedan vill jag visa på kamratskapen och värmen som man möts av i den här sporten. Cykel är för alla och en lagsport. Kraften från de andra medcyklisterna bär en runt, något jag har blivit väldigt berörd av.

Ellinor framhäver gärna sina cykelkompisar som med all säkerhet kommer att dyka upp i vloggen under våren.
– De är underbara människor och fantastiskt roliga. Bland annat min chef, och likadant min kära vigselpräst Lars som cyklar för första gången samt nybörjar-Anna som blev så inspirerad av att jag klarade av utmaningen förra året att hon nu också vill få uppleva samma känsla.

För Ellinor är det inte bara Vätternrundan som hägrar 2017. Hon ska genomföra hela klassikern – och däremellan även en tur till Sweden Rock, som är veckan före Vätternrundan.
– Jättebra uppladdning va, haha? Tisdag till söndag är det fullt rockkalas, med allt vad det innebär, och fredagen efter är det Vättern.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Ellinor Falkebo Nygren

Ålder: 41.
Bor: Nybro.
Familj: Man och hund. Ett bonusbarn, tre bonusbarnbarn.
Yrke: Enhetschef på kommunens integrationsenhet.
Intressen: ”Vandra i fjällen eller bara grilla korv i skogen, att tillbringa tid med vänner, att läsa, skriva, fotografera, tänka och känna. Är intresserad av människan och alla hennes drivkrafter och det samhälle vi alla är med och skapar.”


VÄTTERNRUNDANS AMBASSADÖRER

De utvalda ambassadörerna kommer under 2017 få driva var sin egen blogg på Cykla.se och som även kommer visas på vatternrundan.se/Facebook/YouTube och andra sociala medier som Vätternrundan besitter.

2017 års ambassadörer är:

  • Håkan Sjöström, 50 år, Västerås (MTB-Vättern)
  • Ellinor Falkebo Nygren, 41 år, Nybro (Vätternrundan)
  • Annika Stark, 38 år, Funäsdalen (Tjejvättern)

Ambassadörsskapet inleds med en partnerträff/kickoff i Motala den 20:e januari nästa år och därefter kommer ambassadörernas vardag kunna följas på Cykla.se och vatternrundan.se.