Efter debuten i Vätternrundan ansökte Johanna Palmqvist till ŠKODA Cycling Team. Något som till viss del förändrade hennes liv. Efter debuten i Vätternrundan ansökte Johanna Palmqvist till ŠKODA Cycling Team. Något som till viss del förändrade hennes liv.
Efter ett år som rekryt är Johanna Palmqvist nu ambassadör i ŠKODA Cycling Team. Där hon får vara mentor åt de nya rekryterna. Efter ett år som rekryt är Johanna Palmqvist nu ambassadör i ŠKODA Cycling Team. Där hon får vara mentor åt de nya rekryterna.
Nu är det dags att ansöka till nästa års lag som ska cykla Vätternrundan 2022. Nu är det dags att ansöka till nästa års lag som ska cykla Vätternrundan 2022.
Artikel

Från rekryt till ambassadör – Johanna brinner för cykling och ŠKODA Cycling Team

2021-12-21

När Johanna Palmqvist cyklade Vätternrundan 2018 hade hon väldigt liten cykelerfarenhet. Nu har hon vunnit kortbane-SM två gånger och brinner för att få fler tjejer att cykla.
Allt tack vare att hon gick förbi ŠKODA Cycling Teams tält vid Stadsparken i Motala den där junihelgen för ett par år sedan.
    – Det är en fantastisk upplevelse och chans – oavsett vad man har för målsättning med sin cykling, säger hon.

Strax innan Johanna Palmqvist skulle ge sig av runt Vättern tillsammans med vännerna 2018 var hon i evenemangsområdet och fick syn på något som på ett sätt senare kom att förändra hennes liv.
    – Jag hade precis varit och köpt mina andra par bibs och hade inte alls någon koll på cykelgemenskapen. Sedan gick jag förbi ŠKODAs tält och det var en sådan schyst inramning. Det såg så sjukt coolt ut med alla cyklar som hängde där uppradade och allt, säger Johanna.

Hon tänkte inte mer på det – förrän ett par veckor senare.
    – Då såg jag i förbifarten en annons om att söka till att bli rekryt i nästa års ŠKODA Cycling Team och insåg att det var just dem som jag hade sett där i parken. Så jag drog i väg en ansökan, även om jag förstod att jag säkert inte hade cyklat tillräckligt. Jag började ju i stort sett från noll.

Amatörer ska få känna sig som proffs

Tiden gick och beskedet dröjde. Johanna trodde att det var kört. Men så en dag, när hon hade kommit hem från en semester låg det en avi i brevlådan.
    – Det var ett paket som innehöll en svart box från ŠKODA, där det stod att jag var välkommen in i teamet. Det var så snyggt och proffsigt. De är så duktiga på det där och man kände sig som ett proffs från första stund, säger hon.

Det är också det som är den stora målsättningen för ŠKODA Cycling Team – att få amatörer att känna sig som proffs under ett halvår. Inte minst genom att de 15 nya rekryterna varje år får hjälp av en ”egen” erfaren mentor.
    – Det handlar om att vara en god förebild, finnas för att stötta och hjälpa till med oro och frågor – vad det än kan vara. Att vara en stöttande kompis, säger Johanna.

”Sjukt jobbigt, men också mäktigt”

Efter att hon hade cyklat Vätternrundan med teamet första gången blev hon så uppslukad av upplevelsen att hon ville bli ambassadör framöver.
    – När vi gick i mål kände jag att: ”det där vill jag inte ha gjort för sista gången”. Det var sjukt jobbigt, men också en så mäktig känsla att köra med ett sådant gäng. Alla var samkörda och såg likadana ut. Nathalie Eklund, som var min ambassadör, hade gjort resan från rekryt året innan och inspirerade mig till att göra samma sak.
    – Att komma med där var nästan lika roligt som att komma med i teamet från första början, det gav en annan sorts bekräftelse. Även om jag inte hade så mycket erfarenhet har jag kunnat bidra med andra, mer mjuka värden. Den stora fördelen med att gå från att vara rekryt till ambassadör var att jag hade känslorna så tätt inpå.

Vunnit två raka SM-guld i kortbana

Resan har gått snabbt. Förutom att Johanna Palmqvist har blivit ambassadör i ŠKODA Cycling Team har hon också börjat tävla. Och det framgångsrikt – med två raka SM-guld i kortbana överst på meritlistan. Dessutom brinner hon för att få fler tjejer att cykla – och att få dem att våga börja tävla.
    – Hemma i Linköping har vi gjort en stor damsatsning och vi ska inspirera andra att bilda egna damlag i föreningarna. Det är så mycket roligare och enklare att göra det tillsammans med andra och prestera som ett lag.
    – Det jag är allra gladast och tacksam över med cyklingen är att jag har fått komma med i ett community. Jag spelade fotboll som ung, där man fick åka på cuper och läger. Det är inte så ofta man får uppleva det som vuxen. Helt plötsligt har jag träffat massa nytt folk, vilket man heller inte gör så ofta, och skaffat sjukt mycket bekantskaper och nya vänner.

Snart stänger ansökan till nästa års lag

Nu är det dags för nya cyklister att ta chansen att inleda en ny resa med ŠKODA Cycling Team. Den 31 december stänger ansökan till att bli rekryt i nästa års lag.
    – Du behöver absolut inte vara någon elitcyklist, men ha någon form av fysisk kapacitet för att kunna cykla runt Vättern ganska snabbt.
    – Det allra viktigaste är dock att du ska kunna prioritera det här under ett halvår, så att du ger dig själv tiden och inte ha något annat som pockar på uppmärksamheten. Jag rekommenderar alla att söka och skulle önska att alla fick uppleva det någon gång i livet. Det är en fantastisk upplevelse och chans – oavsett vad man har för målsättning med sin cykling.

Text: Pierre Henriksson
Foto: ŠKODA Cycling Team


Vill du inte ansöka till ŠKODA Cycling Team, men ändå cykla Vätternrundan 315 km? Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se

Skoda Cycling Team

Sedan 2014 har Skoda Sverige varje år värvat 15 cyklister till sitt cykellag som får alla förutsättningar för att känna sig som proffs för en säsong. Målet är att klara Vätternrundan under åtta timmar – motsvarande en snittfart på 39 kilometer i timmen. Förutom rekryterna ingår också 15 handplockade ambassadörer som ska hjälpa och sporra sina lagkamrater.

Som rekryt får du bland annat låna en cykel under hela säsongen, hjälm och glasögon, cykeldator, föreläsningar, professionell tränare, träningsläger, anmälan till Vätternrundan och mycket mer.

Ansökan till 2022 års Skoda Cycling Team stänger den 31 december 2021.

Läs mer och anmäl dig på welovecycling.com/se/ansokan.