Wattbiken används flitigt hemma i Anneberg när Klas Wiréhn slipar formen inför Vätternrundan.
Klas Wiréhn, här med sin Berner sennenvalp Arne, blev jätteglad när han beskedet kom att han är uttagen till årets Skoda-team.
Artikel

Rekryterna klara i årets Škoda Cycling Team: ”Kände bara total lycka”

2019-02-21

Intresset för att vara med i årets upplaga av Škoda Cycling Team var än en gång rekordstort. När anmälan stängde hade 2 779 ansökningar kommit in.
    En av de 15 uttagna är Klas Wiréhn, 34, från Anneberg som nu ska cykla sin första runda runt Vättern.
    – Jag kände bara total lycka när jag fick veta att jag var uttagen, säger Klas.

Intresset för idrott har alltid funnits hos Klas. Det började med simning för att sedan övergå till swimrun där Klas, tillsammans med Henrik Wahlberg från Katrineholm, bland annat vann världscupen 2016.
    Men cykling? Nej, det började Klas med på våren förra året.
    – Då hade jag precis börjat en satsning på triatlon och fick blodad tand efter Ironman 70.3 i Jönköping i somras. Sedan gick det även bra på Ironman Kalmar senare på sommaren, så numera är det även fokus på cykling.

Då tyckte kompisarna Fredrik Kessiakoff och Daniel Adams Ray, som båda var med i Skoda Cycling Team förra året och som ska vara ambassadörer i år, att han skulle söka till årets Skoda-lag.
    – Jag? Som i stort sett precis hade tagit bort stödhjulen? Men det gick ju bra i Kalmar och jag kände att jag kanske hade en god chans. Så jag sökte, kom med och det ska verkligen bli jättekul.

Det stora målet är att laget i år ska ta sig i mål under åtta timmar. För att lyckas kommer deltagarna att få hjälp med sin träning, bland annat genom ett fystest och därefter individuella träningsprogram utformade av proffstränaren Mattias Reck.
    – Det känns verkligen spännande, både att utveckla min egen cykling men också att köra för samma team. Det känns nästan som ett proffslag.

Uttagningen till årets lag har varit extra tuff, men till slut fanns 15 klara rekryter och det är en brokig skara cyklister som har valts ut. Förutom konstnären och reklambyråmannen Klas Wiréhn finns bland annat även en bilbyggare från Rättvik, en pensionär från Västervik, en mellanstadielärare från Västerås samt komikern Måns Möller från Stockholm. Samtliga får all utrustning som behövs såsom cykel, hjälm, cykeldator, kläder och energidryck.

Känns det nervöst?
– Nej, inte just nu, men jag blir alltid nervös på själva loppdagen. Här är det nog i så fall att inte göra bort sig för någon annan. Jag har ju bara tävlat i individuella sporter tidigare, så att idrotta i ett lag är helt nytt för mig.
    – Och så går det så fort. Här blir det ju runt 40 kilometer i timmen i snitt. Det var ju moppefart när man var 15.

Men just farten är något av det som fascinerar Klas mest när det handlar om cykling på den här nivån, att det verkligen kommer att gå undan under de 30 milen runt Vättern.
    – Åtta timmar är inte lång tid om man ser till hur långt vi ska cykla, men jag tror att det kommer att gå vägen. Det är en oerhörd skillnad att cykla i klunga när någon är uppe och drar. Det gäller bara att hålla uppe energin uppe hela tiden.

Sedan ett tag bor Klas och hans sambo Sofia i Anneberg utanför Nässjö och för Nässjöbördige Klas är cirkeln därmed sluten. Nu blir det småländsk terräng att träna cykling på inför starten i Motala den 14 juni. Liksom på hans wattbike hemma i hallen.
    – Det blir ett par tre pass i veckan på den också, förutom simning och löpning, och det känns som att cyklingen är min nya grej.
    – Jag tänker inte släppa triatlon, men jag är säker på att det kommer att bli mer cykling efter det här. Det är först nu som jag har fattat hur stor cyklingen egentligen är världen över.

Förutom Vätternrundan med Skoda Cycling Team är siktet även inställt på VM i triatlon i Nice i september och, om han kvalar in, Ironman på Hawaii i oktober.
    – Ja, det är tanken, men först ut är det Vätternrundan som gäller. Nu är det full satsning på Skoda Cycling Team med allt vad det innebär och jag ser verkligen fram emot att bli en del av det här laget.
    – Det känns som att det är en bra grupp cyklister som är med, så det ska bli oerhört utvecklande för mig.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Thomas Bergkvist, privat


ÅRETS REKRYTER I ŠKODA CYCLING TEAM:

Peter Algebäck, Varberg
Måns Möller, Stockholm
Natalie Nyberg, Grums
Sara Rönnberg, Frösön
Patrik Viklund, Stockholm
David Gunnars, Rättvik
Klas Wiréhn, Anneberg
David Alledal, Stockholm
Rodolfo Vera, Västerås
Johanna Palmqvist, Linköping
Lena Bernström, Huddinge
Gustav Svensson, Åre
Bengt Backman, Västervik
Petra Dolejsova, Stockholm
Karl Edenroth, Piteå


ŠKODA CYCLING TEAM

Sedan 2014 har Skoda Sverige varje år värvat 15 cyklister till sitt cykellag som får alla förutsättningar för att känna sig som proffs för en säsong och klara Vätternrundan under åtta timmar. Förutom rekryterna ingår också 15 handplockade ambassadörer som ska hjälpa och sporra sina lagkamrater. Bland årets ambassadörer finns bland annat Fredrik Kessiakoff, Michel Lafis, Daniel Adams Ray och Nathalie Eklund.