Artikel

Förre skidstjärnan leder Vätternrundan Kina

2017-09-22

Trodde ni att Vätternrundan var över för i år? Inte då. På söndag är det nämligen dags för Vätternrundan Kina 2017.
   – Det händer mycket med cyklingen i Kina, men vi vill att det ska gå ännu fortare, säger evenemangschefen Björn Lind.

I år är det sjätte gången Vätternrundan Kina avgörs i Yanbian-provinsen i den nordöstra delen av landet. Arrangören är det svenska företaget Nordic Nays, som också står bakom kinesiska Vasaloppet bland många andra idrottsevent – såväl i Kina som i resten av världen.
– Intresset för motionssporter börjar stiga rejält bland medelklassen i Kina. Det är allt fler som cyklar och antalet motionslopp ökar. Men det finns så otroligt mycket folk och vi vill att det ska växa ännu mer, säger Björn Lind.
– Förhoppningsvis kan det här också innebära att det blir attraktivt för kineserna att komma till Sverige och cykla Vätternrundan.

Det var 2012 som det slöts ett avtal mellan provinsen Yanbian och Vätternrundan, där det skulle anordnas ett cykellopp under det svenska namnet – med tre krav: loppet skulle vara nära vatten, vara minst tio mil långt och säkerheten noggrann. Nordic Ways har ett nära samarbete med de styrande i regionen om hur och var loppet ska gå. Till skillnad mot den svenska motsvarigheten har man här lyckats stänga vägarna helt under loppet.

Vätternrundan Kina finns i två sträckningar – en 98-kilometerslinga och en kortare distans över 41 kilometer.
– Vi har haft uppemot 20 mil tidigare som längst, men faktum är att vi fick in önskemål av såväl cyklisterna som cykelklubbarna om kortare lopp, säger Björn Lind, som hoppas att årets lopp ska locka uppemot 1 000 cyklister.

Terrängen beskriver han som halvkuperad med en extra stigning på slutet.
– Det är inga bergsetapper, men inte helt lätt heller. Jag tycker det är väldigt fin cykling, med mycket grönt runt omkring.

En del av banan går på en höjd längs en flod – och på andra sidan ligger Nordkorea. Ett land som i dagsläget är i rampljuset med anledning av dess kärnvapentester.
– Man får följa med vad som sker. Men jag var på plats för några veckor sedan och då var det inget man märkte av. Jag hör mer om det när jag är hemma i Sverige, säger Björn Lind.

Känns namnet igen förresten? Ja, det är den förre skidstjärnan som bland annat tog två sprint-guld i OS i Turin 2006 som nu är på andra sidan och arrangerar lopp i stället för att delta i dem själv.
– Det är väldigt roligt att få jobba med sitt stora intresse, säger Björn.

Hur mycket tränar du själv nu för tiden?
   – Jag gillar att cykla och det blir det mycket av framför allt under sommarhalvåret. Men träningen går lite i perioder. Det är inte alltid jag hinner med att träna så mycket. Men man mår bra av det, så jag försöker hålla i gång även om det inte på långa vägar blir lika mycket som när jag var aktiv.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Nordicways