Fyen Rundts motionslopp lockar omkring 2 000 cyklister till startlinjen varje år.
Alex Rasmussen kom först över mållinjen i elitloppet 2006.
Artikel

Ett av världens äldsta lopp vill inspireras av Vätternrundan

2019-08-17

Redan 1894 gick den första upplagan av Fyen Rundt. Det gör det till världens tredje äldsta cykellopp som fortfarande körs. Och det är just de historiska anorna som gör loppet så speciellt, menar det danska ex-proffset Alex Rasmussen. På söndag är det dags igen.
    – Tittar man tillbaka på de tidigare vinnarna av loppet, så känner man bara: ”Det här vill jag också vinna”, säger han.

Alex Rasmussen, med en lång proffskarriär bakom sig, är uppväxt på Fyn – Danmarks tredje största ö. Därför har han alltid haft starka känslor till loppet som i år arrangeras för 109:e gången. Fram till slutet av 1970-talet var Fyen Rundt enbart ett tävlingslopp, men tack vare den stora motionscykelboomen instiftades 1978 också ett lopp för motionärer. Första gångerna under olika dagar på året, men sedan 2002 ingår loppen i samma arrangemang och körs på samma dag.
    På söndag är det dags för årets lopp, där motionärerna kan välja mellan 60, 130 och 180 kilometer. För att efter målgången slå sig ner och titta på när proffscyklisterna kampar om segern i elittävlingen.
    – Det gör vår tävling lite speciell – att man kan stanna ta något gott att dricka och äta och titta på proffsloppet. Du bjuds på något mer än att bara ta dig i mål och sedan åka hem, säger Alex Rasmussen.

Numera tillhör han själv organisationen, som bland annat drivs av pappa Claus. Annat var det 2006 när han, mitt under sin framgångsrika karriär, var först över mållinjen och tog hem elitloppet. En dröm som gick i upplevelse.
    – Det är Danmarks äldsta lopp och ett av de äldsta i världen, därmed är det också väldigt prestigefyllt. Det är bara att titta på alla andra som har vunnit, säger Alex Rasmussen.

Till skillnad från hur det är hemma i Sverige är proffstävlingar mer populära än motionslopp i vårt grannland. Något Alex Rasmussen gärna vill ändra på. Särskilt efter att i somras ha besökt Vätternrundan för första gången tillsammans med den digitala träningsplattformen Zwift som han började arbeta för när han lade ner proffskarriären för tre år sedan.
    – Jag är riktigt imponerad av Vätternrundan. Dels loppet i sig och det faktum att du kan cykla mitt i natten och det till största del är ljust ute, dels av arrangemanget och festen runt loppet i Motala. Det hade varit häftigt att uppleva en sådan folkfest här också.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Fyen Rundt


Fyen Rundt

Danmarks äldsta och världens tredje äldsta cykellopp som fortfarande äger rum. Sedan 1894 har tävlingen genomförts årligen med undantag av ett tiotal år (1909, 1914–1922, 1932, 1934, 1970, 1973–1976). Årets upplaga, det 109:e, körs den 18 augusti.

Fram till 1978 var loppet endast en tävling för elitcyklister, men sedan dess har även motionärer fått cykla Fyen Rundt.

Motionsloppen sträcker sig över 60, 130 och 180 kilometer, med start och mål i Odense. Tävlingsloppet, som är en proffstävling och ingår i UCI-Europa-serien, startar däremot i Otterup – men går även det i mål i Odense.

Läs mer på fyenrundt.com


Alex Rasmussen

Ålder: 35.
Bakgrund: Uppväxt på Fyn och upptäckte tidigt tjusningen med cykling. Särskilt mycket tid tillbringade han på velodromen och blev en banspecialist. Alex har dock även en lång tid som proffscyklist på landsväg bakom sig. Karriären avslutades efter säsongen 2016.
Meriter i urval: Silver i lagförföljelse (bancykling) i Peking-OS 2008. Tvåa i en tempoetapp på Giro d’Italia 2011. Segrare av linjeloppet i danska mästerskapen 2011.