Senast blev det brons. Till helgen är det dags för ny chans till VM-medalj i e-cycling för Cecilia Hansen. Senast blev det brons. Till helgen är det dags för ny chans till VM-medalj i e-cycling för Cecilia Hansen.
Cecilia Hansen Cecilia Hansen, som var tidig inom Zwift och e-cycling, är en av fyra svenska damcyklister i helgens VM-lopp.
Cecilia Hansen Cecilia har även varit framgångsrik utomhus – inte minst inom tempocykling där hon har flera medaljer från Masters-VM på kontot.
Katten Cecilia Hansen Cykling är en stor del av livet för Cecilia. Till och med katten i hushållet gillar att hänga med på hojen.
Artikel

Dags för VM i e-cycling – svenskhoppet vill försvara medaljen

2022-02-23

På lördag avgörs det vem som är bäst i världen på e-cycling. Ett av våra stora svenskhopp är den regerande bronsmedaljören Cecilia Hansen.
    – Det är svårt att ha någon målsättning men är jag inte topp 15 blir jag besviken, säger hon till Cykla.se.

För drygt ett år sedan arrangerades det första världsmästerskapet i e-cycling någonsin. Och det blev ett kvitto på att Sverige är ett av de starkaste länderna i sporten. Inte minst genom Cecilia Hansen som trampade in på tredje plats och därmed kammade hem ett brons.
    – Det var hur tajt som helst. Och när det blinkade upp på resultatlistan att jag kom trea kändes det helt otroligt. Det blir inte mycket bättre än så, säger hon glatt när hon minns tillbaka på decemberdagen 2020.

Cecilia Hansen är en av fyra svenska damer

Nu är det snart dags att på nytt avgöra vem som är världens bästa inomhuscyklist. Återigen med Cecilia Hansen, som en av fyra svenska damcyklister, på startlinjen. Och hon har en bra känsla.
    – Träningen ska vara gjord och jag kan inte vara nervös nu. Sedan får jag försöka vila lite de sista dagarna och toppa ordentligt.

Eller ja, startlinje och startlinje… Cecilia kommer att sitta framför skärmen hemma i Norberg. En plats där hon tillbringar många timmar under vintern.
    – Det var tal om att vi skulle sitta i en studio, men nu blir det i mitt dedikerade cykelrum där hemma. Jag föredrar att cykla inomhus på vintrarna. Särskilt nu när det finns så roliga datorprogram att köra, säger hon.

Fastnade för cyklingen under Klassikersatsning

Som många andra fastnade Cecilia Hansen för cyklingen när hon skulle göra En Svensk Klassiker.
    – Jag sprang mycket under den tiden och bestämde jag mig för att jag skulle göra en Klassiker 2012. Jag lyckades ta mig igenom alla lopp, trots att jag fick löparknä två–tre veckor innan Lidingöloppet. Sedan dess har jag inte sprungit mer än fem kilometer i stöten.

I stället blev det alltså cykling för nästan hela slanten. Så småningom började hon också tävla. Utomhus blir det mest tempo, men det är på trainern inomhus som hon trivs allra bäst i tävlingssammanhang. Till vardags kör hon för det framgångsrika Premier League-laget Team Heino på Zwift.
    – Det ger motivation till att träna och det är väldigt roligt att göra något i grupp tillsammans. Det ger också ganska mycket underhållning, vilket gör att jag inte tänker lika mycket på hur jobbigt det här.

Tuff backe blir utslagsgivande

Jobbigt lär det dock bli på VM-loppet på lördag.
    – Jag har kört banan många gånger och har bra koll på den. Den innehåller en klurig backe som går i etapper – brant, platt, brant så in i helvete och sedan platt igen – vilket gör att det blir svårt att komma in i någon rytm. Den blir utslagsgivande.

Vad tror du om dina chanser?
– Det är svårt att ha en målsättning, men är jag inte topp 15 blir jag besviken.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

VM i e-cycling

Äger rum lördagen den 26 februari på plattformen Zwift för såväl damer som herrar. Banan är New York Knickerbocker, som är en fantasivärld baserad på hur Central Park såg ut för ungefär 100 år sedan.

I de två loppen deltar 92 herrar och 89 damer. För Sverige deltar Cecilia Hansen, Marlene Bjärehed, Emma Belforth och Anna Svärdström i damloppet samt Samuel Brännlund och Jon Werme på herrsidan.

Svenska Cykelförbundet kommer att direktsända och kommentera loppen, som startar klockan 19.00.

Cecilia Hansen

Ålder: 40.

Bor: Norberg.

Yrke: Kvalitetskontroll av hårdmetall.

Familj: Fru och katt.

Intressen: Foto, teknik, träningsfysiologi.

Dold talang: ”Ordkunskap och jag kan bygga ihop en dator.”

E-cycling i SM-veckan

I mitten av februari presenterades e-cycling som en av de sporter som är aktuella för SM-veckan i Skövde 2023. Det innebär ytterligare ett steg för sporten som har växt enormt under de senaste åren.

– Det här var verkligen jätteroligt – ett lyft för e-cycling. Det är stort för oss som håller på med e-cycling i Sverige att vi är med på allvar som övriga sporter. Men det är också ett bra sätt att sprida cykelsporten och nå nya målgrupper, säger Conny Björnehall, ordförande i grengrupp e-cycling på SCF, i ett uttalande på förbundets hemsida.