Det blev ett historiskt VM-brons för svenskan Cecilia Hansen när det första officiella världsmästerskapet i e-cycling arrangerades i december.
Conny Björnehall är ordförande i den nya sektionen för e-cycling inom Svenska cykelförbundet. Han gläds åt framgångarna och det stora svenska intresset för virtuell cykling.
Sverige är ett av de ledande länderna inom e-cycling. Såväl kvantitativt som kvalitativt.
Cecilia Hansens bronsplats i det första e-världsmästerskapet togs i hård konkurrens. I damklassen deltog 55 damer från 22 länder, medan herrarnas lopp lockade 78 cyklister. Där lyckades dock ingen svensk nå topp tio.
Artikel

Svensk succé i virtuell cykling: ”Otroligt duktiga”

2020-12-17

Sverige har blivit en stormakt inom e-cycling. Under de senaste veckorna har framgångarna avlöst varandra. Något som Conny Björnehall på Cykelförbundet gläds åt.
    – Det är en gren som utvecklas snabbt och det händer mycket, säger han.

E-cycling har exploderat som träningsform i Sverige. Det märks både i kvalitet och kvantitet. Årets inomhussäsong kunde inte ha börjat bättre för de svenska e-cyklisterna. Bland annat var fyra svenskar med i det vinnande laget i Zwifts World Championship, och det följdes upp av en svensk bronsmedalj i det första officiella e-världsmästerskapet någonsin.
    – Jag är euforisk. Det är som en dröm. Våra svenska cyklister är otroligt duktiga, säger Conny Björnehall.

E-cycling – ny gren i SCF

Han är ordförande och drivande i den grengrupp för e-cykling som bildades inom Svenska cykelförbundet tidigare i höstas. Och han har märkt att intresset för att cykla framför en skärm växer alltmer.
    – Det har varit en explosion av e-cyklister i Sverige och man kan nog säga att vi är världsledande. Flera ligger väldigt högt på världsrankningen, men framför allt är det genom den breda massan. Det är många som är engagerade i den stora gemenskapen. Exempelvis är vi omkring 9 000 medlemmar i Swedish Zwift Riders på Facebook – fantastiskt många, säger Conny.

Närmast synonymt med Zwift

E-cycling har blivit i det närmaste synonymt med just Zwift, där de flesta aktiviteter sker. Det var också på Zwift som teamet LaBombAokys, med fyra svenska lagmedlemmar, i slutet av november tog hem det prestigefyllda lagtempoloppet World Championship.
    Det riktiga världsmästerskapet gick dock några veckor senare. För första gången någonsin arrangerade det internationella cykelförbundet UCI ett virtuellt mästerskap. Och de svenska framgångarna fortsatte när Cecilia Hansen cyklade in på bronsplats – i allra hårdaste konkurrens.
    – Det var den absoluta världseliten som var med. Inte bara erfarna e-cyklister, utan även några av de bästa utomhusproffsen, säger Conny Björnehall.

Bland deltagarna på damsidan kan nämnas exempelvis nederländskorna Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, och inte minst Ashleigh Moolman från Sydafrika som också vann tävlingen och därmed blev historiens första e-världsmästare.
    Men det är som sagt inte bara bland eliten som Sverige utmärker sig. I Nation Challenge – ytterligare ett Zwift-event – räknades antalet cyklister från varje land och hur bra de gjorde ifrån sig. Slutresultatet? Sverige hamnade i topp.
    – Det är det som är så roligt. Att se den enorma bredden som finns just nu. Det är otroligt kul att så många vill vara med och cykla, säger Conny Björnehall.

Bra att hitta på alternativ träning

Att e-cyklingen har växt så pass mycket i Sverige finns det flera orsaker till, menar Conny Björnehall.
    – Mycket tror jag handlar om vårt klimat. Vi har inte världens längsta och bästa utesäsong, så vi är vana att hitta alternativ träning under de månaderna när det är tuffare att träna utomhus. Sedan har vi enkelheten. Har man småbarn och heltidsjobb, med logistik och måsten, är det enkelt och tidseffektivt att stänga in sig i garaget en timme och få ett kvalitetspass på hemmaplan, säger Conny och återkommer även till gemenskapen som en stor faktor.
    – Det är ett sätt att träffa kompisar, cykla med andra människor runt om i världen och en otroligt bra möjlighet för folk att få ett nytt socialt nätverk. Samtidigt som det är ett insteg till att ansluta sig till en lokal cykelklubb och så småningom även cykla ute.

Ökad satsning från förbundet

För egen del varierar han gärna och cyklar såväl inomhus som utomhus – så mycket det går.
    – Det är så många andra hälsoaspekter man får av att vara ute, frisk luft, sol och andra parametrar. Så går det vara ute försöker jag att prioritera det. Det är viktigt för att kunna behålla glädjen och motivationen också.

Med e-cyclingens framfart ökar också satsningen från förbundets håll. Bland annat genom en utökad SWE cup på Zwift som sätter i gång efter årsskiftet.
    – Det blev löjligt populärt och vi slog alla tänkbara rekord med de tävlingarna i fjol. Så till 2021 utökar vi deltävlingarna från fem till tio. Det är något vi ser fram emot otroligt mycket – ett event där alla är välkomna och vi får se den enorma bredden igen. Sedan kommer vi så klart även att fortsätta jobba med landslaget och satsa på de cyklisterna.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Svenska cykelförbundet

 

E-cycling

E-cycling eller virtuell cykling är något som blivit väldigt populärt dom senaste åren. Man kan helt enkelt cykla mot och med andra cyklister som är uppkopplade på en gemensam plattform. Störst framgång och mest populär just nu är Zwift, där man anordnar flera event om dagen, dygnet runt, året runt.

Källa: SCF

Zwift

Ett interaktivt videospel där du på en trainer tar dig runt en bana som visas på tv-skärmen. I den virtuella världen kan du cykla med andra, eller för dig själv, och få fram all träningsdata från din träning. Med en smart cykeltrainer anpassas även motståndet automatiskt.

Kom i gång med Zwift  här

Resultat UCI Cycling Esports World 2020

DAMER:

  1. Ashleigh Moolman Pasio, Sydafrika
  2. Sara Gigante, Australien
  3. Cecilia Hansen, Sverige
  4. Lauren Stephens, USA
  5. Jacquie Godbe, USA

8. Emma Belforth, Sverige
36. Malene Bjärehed, Sverige

HERRAR:

  1. Jason Osborne, Tyskland
  2. Anders Foldager, Danmark
  3.  Nickas Pedersen, Danmark
  4. Ollie Jones, Nya Zeeland
  5. Ben Hill, Nya Zeeland

17. Johan Norén, Sverige
26. Olof Åström, Sverige
51. Samuel Brännlund, Sverige