Den kommande helgen ska löparen Andreas Almgren ge sig på en, för honom, annorlunda utmaning. Då ska han cykla Alpe Du Zwift. Den kommande helgen ska löparen Andreas Almgren ge sig på en, för honom, annorlunda utmaning. Då ska han cykla Alpe Du Zwift.
Så här ser det ut på hemmaplan när stjärnlöparen cyklar på Zwift. Så här ser det ut på hemmaplan när stjärnlöparen cyklar på Zwift.
Artikel

Världslöparen Andreas Almgren gör rekordförsök på Zwift

2023-10-13

I morgon lördag gör världslöparen Andreas Almgren rekordförsök.
    På cykel.
   
Utmaningen är att klara sub 40 på Alpe Du Zwift.
    Till sin hjälp har han haft den framgångsrika tränaren Mattias Reck.
    – Det är klart att det bara är på skoj, men jag blir nog lite arg om jag inte lyckas, säger Andreas.

Andreas Almgren är en av Sveriges mest lysande idrottsstjärnor. Under 2023 satte han svenskt rekord på såväl 1 500 som 3 000 meter och var snubblande nära att ta sig till VM-final. Men i slutet av säsongen satte problem med en tå stopp för all form av löpning.
    För att göra den alternativa träningen lite roligare fick Andreas en idé om att klara sub 40 (cykla under 40 minuter) på Alpe du Zwift.
    – Det viktigaste när man kör alternativ träning är att den blir av och för mig är det lättare när jag har ett mål. Och jag cyklar hellre i fyra timmar utomhus än står två timmar på en crosstrainer inne på ett gym, berättar Andreas.

Har anlitat proffstränaren Mattias Reck

Eftersom han inte kunde så mycket om cykling kontaktade han proffstränaren Mattias Reck som nappade direkt. Uppdraget var att på fem veckor få Andreas redo att sätta en bra tid på Alpe du Zwift, en 12 kilometer lång klättring med 1 036 höjdmeter och en snittlutning på 8,5 procent.
    – Det har varit jättekul att ha med Mattias. Jag tänkte att han kanske bara skulle skicka en övergripande plan, men han har haft fullt fokus med tät kontakt och han har verkligen visat fingertoppskänsla.

Recks upplägg innebär en struktur på fyradagarscykler; de två första rymmer någon form av intervaller, den tredje dagen långpass medan den fjärde dagen är en återhämtningsdag.
    – Intervalldagarna har jag cyklat mellan 3 och 4 timmar, långpassdagen 4-5 timmar.

Ute eller inne?
– Jag känner mig inte tillräckligt cykelsäker i trafiken. Därför har jag kört intervallerna på trainer, men alla distansgrejer utomhus. På intervalldagarna har jag börjat på trainern och sedan avslutat passen ute.

Kopplar upp sig på Zwift hemifrån

Mattias Recks upplägg skiljer sig åt mot det Andreas är van vid. Löpträning på elitnivå innebär oftast två lite kortare pass, jämfört med nu när det har blivit ett längre pass i stället.

Är det här något du kommer ta med dig när du går tillbaka till löpträning?

– Jag tycker det är ett ganska trevligt upplägg med ett längre pass. Jag är klar vid lunch och får en lång period då jag inte behöver tänka på träning. Å andra sidan är löpningen skön på det sättet att jag bara behöver ut och köra i en timme i stället för fyra på cykel. Det ställer andra krav på energipåfyllning. Men som svar på din fråga, så kommer att behålla det träningsupplägg som jag haft tidigare med dubbla löppass.

De sista dagarna innan rekordförsöket är relativt lugna för Andreas. Torsdagen var vilodag och på fredagen blir det bara ett kort lugnt pass. Sedan väntar utmaningen och finalen på den fem veckor stenhårda cykelsatsningen.
    – Jag kommer att koppla upp mig på Zwift hemma, men det blir ingen livesändning, säger Andreas och skrattar.

Vad har du för förväntningar?
– Jag gjorde ett litet test häromdagen, körde på 44 minuter och det gick förhållandevis lätt. Så vi får väl se om jag kan kapa några minuter till. Jag känner mig rätt säker på att klara 42 minuter i alla fall.

Efter rekordförsöket väntar uppladdning inför EM och OS 2024

Nästa vecka väntar träningsläger i Sierra Nevada. Tanken var att han skulle vara fullt löpbar då, men så är inte fallet. Därför åker cykeln med på resan.

Hur tror du löpformen är när du börjar springa igen?
Jag vet att den kommer vara ganska dålig, men jag har varit skadad så ofta så jag vet att jag snabbt kan bli bra igen. Våren 2022 till exempel, då hade jag problem och var inte i full träning förrän andra halvan av juni. Åtta veckor senare var jag EM-fyra på 5 000 meter. Två veckor efter det satte jag svenskt rekord.
    – Jag tror att jag kommer att vara i gång andra halvan av november. Då har jag sex månader innan jag ska vara i toppform och sedan tre månader till innan jag ska vara som bäst.

Då väntar först ett EM och sedan OS. Men först – ett ordentligt försök att klara Alpe du Zwift under 40 minuter.

Text: Karin Spjuth
Foto: Privat

Andreas Almgren

Ålder: 28 år

Bor: Stockholm

Gör: Löpare som pluggar till civilingenjör i industriell ekonomi

Meriter: Svenskt rekord på 1 500 meter (3,32) och 3 000 meter (7,37).

Cyklar på: Trek.

Alpe du Zwift

Är en replika av den klassiska Alpe d’huez i Frankrike, ett berg som bestigs i en av etapperna i Tour de France. Berget har den tuffaste klassificeringen i franska cykeltävlingar. Här körs berget virtuellt i plattformen Zwift.