Årets upplaga av Göteborgsgirot får en helt ny bansträckning. Stadsmiljön finns fortfarande kvar, med start och mål på Heden i centrala Göteborg, men därutöver väntar mer landsväg och landskap. Årets upplaga av Göteborgsgirot får en helt ny bansträckning. Stadsmiljön finns fortfarande kvar, med start och mål på Heden i centrala Göteborg, men därutöver väntar mer landsväg och landskap.
CRC 5–56 MTB är mycket omtyckt och bjuder alla fantaster på en perfekt kombination av fart och teknik. Loppet fungerar som seedningslopp till Cykelvasan. CRC 5–56 MTB är mycket omtyckt och bjuder alla fantaster på en perfekt kombination av fart och teknik. Loppet fungerar som seedningslopp till Cykelvasan.
Göteborgsgirot är Västsveriges största cykelfest och de tre loppen lockar såväl elit som motionärer. Start och mål är placerat på Heden i centrala Göteborg. Göteborgsgirot är Västsveriges största cykelfest och de tre loppen lockar såväl elit som motionärer. Start och mål är placerat på Heden i centrala Göteborg.
Artikel

Dags för Göteborgsgirot – nu med ny bansträckning

2023-05-17

Göteborgsgirot är Västsveriges största cykelfest. Nästa helg är det dags igen – nu dessutom på en helt ny och spännande bansträckning.
    Och har du inte anmält dig än, så finns fortfarande chansen.
    – Vad kan passa bättre som uppladdning till Vätternrundan än en folkfest med start och mål i centrala Göteborg? säger cykelentusiasten Sebastian Lindeberger, projektledare och huvudansvarig för bansträckningen av loppet.

Med sina 150 kilometer anspelar GöteborgsgirotHalvvättern och är Göteborgs längsta idrottsevenemang. Stadsmiljön finns fortfarande kvar, med start och mål på Heden i centrala Göteborg, men därutöver väntar mer landsväg och landskap. Helt enkelt mer tid och möjlighet att ligga på rulle under loppet.
    – Anledningen till den nya bansträckningen är att det byggs om en hel del på Hisingen, men vi tror att den kommer att uppskattas av cyklisterna, säger Sebastian.

Det var förre Gais-ordföranden Christer Wallin som under hösten 2012 tog initiativet till att starta ett cykellopp i Göteborg. Med cykelkompetens från olika områden, bland annat från proffstränaren inom landsvägscykling, Mattias Reck, sattes planerna i verket och premiärloppet över 70 kilometer kördes redan våren efter.
    – Grundtanken med loppet var att Göteborgs alla stadsdelar skulle passeras och det blev populärt direkt, säger Sebastian.

Alla är välkomna att anmäla sig till de tre loppen, från glada amatörer till snabba elitåkare.
    – Tanken är att det ska vara  en folkfest med start och mål inne i stan där ingen ska känna någon oro över att det går fort eller att ”jag kommer inte att orka”.
    – Vi vill att det ska vara kul och skönt för alla att cykla, men visst finns det utmaningar för de som gillar det. Göteborgsgirot bjuder exempelvis på knappt 1 800 meters höjdmeter totalt.

”Skogsgirot” erbjuder både fart och teknik

Deltagarna i Göteborgsgirot och Stadsgirot cyklar samma sträcka från centrala Göteborg västerut till Landvetter. Därifrån fortsätter deltagarna som cyklar i det långa loppet ner mot Kungsbacka och Halland och Stadsgirot vänder tillbaka till Heden. I båda loppen väntar dubbla depåer för vila och påfyllning av energi.
    – Båda loppen avslutas med samma sträcka, så här går det att vänta in långcyklande kompisar  och gemensamt ta sig mot mål, säger Sebastian.

Om det är en annan sorts adrenalinkick som du är ute efter är det kanske MTB som ligger närmast till hands. ”Skogsgirot” är mycket omtyckt och bjuder alla fantaster på en perfekt kombination av fart, teknik och trixighet.
    Loppet ger dessutom en idealisk möjlighet att förbättra din plats på startfältet i Berga by i augusti eftersom det även fungerar som seedningslopp till Cykelvasan.

Varför ska jag anmäla mig till något av de tre loppen?
– Är du ute efter en naturskön, rolig och utmanande cykeltur är det här perfekta lopp att ställa upp i. Här finns något för alla; elitcyklisten, motionären, familjen, företagseventet eller kompisgänget, säger Sebastian.
    – Dessutom är en helg i Göteborg ofta ett uppskattat utflyktsmål för hela familjen vilket vi kryddar med aktiviteter i eventbyn även för de allra minsta.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Göteborgsgirot

Västsveriges största cykelfest!

27 maj – Guided Heroes Gran Fondo Göteborgsgirot, 150 km

27 maj – CRC 5–56 Stadsgirot, 60 km

28 maj – Skoda XC MTB, 50 km

Anmäl dig till loppet på https://goteborgsgirot.se/anmalan/ eller direkt innan starten hos Göteborgsgirot på Heden.