Starten på Vätternrundan 315 km år 2024.
Artikel

Fler unga, fler debutanter och fler kvinnor har startat rundan runt Vättern

2024-06-14

Första start gick traditionsenligt klockan 19.30 och nu rullar cyklisterna ut ur Motala varannan minut. I år är mer än hälften av cyklisterna debutanter och gruppen unga har ökat med närmare 30 procent. Det firades med en ordentlig startshow – och hundratals hejarop.

– Cyklingen har blivit en trend och det här är riktigt glädjande siffror, säger Oskar Sundblad, Vätternrundans vd. Att aktivera unga är oerhört viktigt för folkhälsan och det är fantastiskt kul att se alla ungdomar på startlinjen. Det här är framtiden, både för oss och för cyklingen.

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och i år är 16 200 cyklister från hela världen anmälda till loppet.

– Vätternrundan är en fantastisk upplevelse, säger loppets vd Oskar Sundblad. Det kan vara tufft, utmanande och smärtsamt – men att cykla över 30 mil genom juninatten och sedan komma in i Motala och se målet, den känslan borde alla få vara med om någon gång.

Från debutanter till veteraner

Vätternrundan 315 km körs i år för 59:e gången. För över hälften av deltagarna är det som sagt första gången. Andra har gjort både 30, 40 och över 50 rundor.

En cyklist, Stig Johansson från Fagersanna, har kört samtliga rundor hittills. Han strax efter första grupp cyklade Stig iväg på sin oväxlade cykel – en Husqvarna från 1937 – i jeans, träskor och sin karaktäristiska mössa utanpå hjälmen.

– Stig är en riktig ikon och det känns fint att få välkomna honom tillbaka till Motala, år efter år, säger Oskar Sundblad. Det är en heroisk insats han gör. Totalt har han trampat närmare 1 750 mil runt Vättern, riktigt imponerande.

Följ resan runt Vättern

Imorgon lördag sänder vi live direkt från Motala här på Cykla.se och Vätternrundans Facebook. Missa inte att följa årets cykelfest kl. 8.00–9.00 och 19.00–20.00.