Träningsprogram inför Vätternrundan av Guided Heroes och Mattias Reck Mattias Reck och Guided Heroes har även i år tagit fram träningsprogram inför Vätternrundan. Programmen är framtagna för alla – från nybörjare till elitåkare.
Träningsprogram inför Vätternrundan av Guided Heroes och Mattias Reck Mattias Reck, cykeltränare i proffslaget Trek-Segafredo och huvudcoach i Guided Heroes.
Artikel

Klara Vätternrundan med Mattias Reck och Guided Heroes

2021-01-05

Mattias Reck är proffstränaren som kan hjälpa dig att klara de 315 kilometrarna runt Vättern utan problem – oavsett om du är nybörjare eller om du siktar på snabba tider runt sjön.
    Följ hans träningsprogram direkt här på Cykla.se. Nya tips och pass läggs upp kontinuerligt för att Vätternrundan ska bli en njutbar upplevelse.

Mattias Reck är före detta förbundskapten, nuvarande tränare i proffslaget Trek-Segafredo och huvudcoach i Guided Heroes. Han vet att rätt förberedelser är A och O för att klara Vätternrundan.
    – Och det fina är att alla kan klara av sina egna mål, från soffpotatis till elitcyklist. Att cykla runt Vättern ska inte vara någon plåga utan ett kul äventyr och det kommer det att bli om man följer träningsprogrammen, säger Mattias.

Precis som tidigare år finns programmen i tre versioner: Sub10, Sub12 och Sub15. Allt beroende på det mål som varje cyklist har med Vätternrundan.
    – Egentligen är det liknande program som under förra året, men med den skillnaden att jag nu har fått ytterligare ett år på mig att ta in erfarenheter. Det har inneburit att jag har kunnat finjustera programmen för att göra dem mer träffsäkra för varje individ.
    – En annan fördel är att Vätternrundan startar en vecka senare i år viket ger en veckas extra välkommen träning. De flesta har för lite mil i benen när de står på startlinjen, så extradagarna blir viktiga.

Anpassade till röda dagar

Årets träningsprogram är anpassade till röda dagar, framför allt i maj och juni, men även under påskhelgen första helgen i april. Dagar som är som gjorda för fokusering på egna miniträningsläger på hemmaplan.
    – Det är också viktigt att poängtera att programmen är till för alla, nybörjare som elitåkare. Samtliga är skrivna på ett enkelt och lättförståeligt sätt så att alla kan hänga med från början.

Hur läggs träningsprogrammen upp?
    – Under januari, februari och mars handlar det mest om korta och intensiva pass, oftast inomhus. Nu ska det jobbas med pumpen för att få upp flåset.
    – Från april och framåt är det dags att komma ut på vägarna, köra längre pass och bygga upp mil i benen.

Sub15 kunde lika gärna varit Sub17

Sub10 är självklart den tuffaste gruppen. Mattias menar att väljer man att cykla runt Vättern på under tio timmar måste man ha respekt för uppgiften. Detta är inget som bara löser sig av sig självt. Här krävs det rejält med träning, oftast tillsammans med en organiserad träningsgrupp. När det handlar om Sub15 kunde den, enligt Mattias, lika gärna ha hetat Sub17. Programmet är uppbyggt för att passa den ovane cyklisten, men som har motivation för att cykla de drygt 30 milen runt sjön.
    – Här handlar allt om att börja lugnt och sansat. Någon egen trainer behövs inte, det räcker med spinningpass ett par gånger i veckan. Här är motivationen minst lika viktig som träningen.
    – Är du varken nybörjare eller elitcyklist kan Sub12-programmet bli din grej. Som namnet säger är det ett mellanting mellan de båda andra grupperna.

Programmen kompletteras med filmer

De första träningsprogrammen inleds den 11 januari. När perioden är över kommer nästa schema att presenteras. Dessutom kompletteras varje träningsperiod med filmer som förklarar själva upplägget.
    – Att cykla Vätternrundan ska inte vara en plåga och följer man programmen är chanserna till att klara loppet på ett hälsosamt sätt mycket goda, säger Mattias och betonar vikten av att fortsätta träna även efter loppet:
    – Målsättningen med våra program är självklart att vi vill att folk fortsätter att röra på sig och att det hälsosamma livet fortsätter även efter målgången i Motala.

Nyårsafton innebär ofta nyårslöften. Vad har du att säga till dem?
– Ja du (skratt), många Vätternrundanlopp har börjat som ett nyårslöfte, men då går det inte att ligga på soffan till april innan träningen startar på allvar. Om så år fallet rekommenderar jag hellre att köra Halvvättern i år för att ta sig an hela sträckan nästa år.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Robin Pagmar

Tre smarta tips från coachen:
• Skynda långsamt, men börja nu! Rom byggdes inte på en dag och Vätternrundan är långt och kräver sina förberedelser.
• Ställ dig olika frågor! Vad behöver jag för att genomföra vägen till målet? Vad går du i gång på? Lite nya träningskläder? En pulsklocka? Spinning med andra och skön musik? Blir det roligare med en träningskollega?
• Tänk på sittställningen/bike-fit! Cyklingen blir behagligare och mer riskfri om du sitter rätt. Ta hjälp av någon som vet hur du hittar rätt position.

Mattias Reck

Ålder: 50 år.
Bor: I Göteborg, men uppvuxen i Ängelholm.
Familj: Fru Lisa, barnen Gustav och Ella.
Gör: Cykeltränare i proffslaget Trek-Segafredo och huvudcoach i Guided Heroes.
Aktuell: Har tillsammans med Guided Heroes tagit fram tre träningsprogram inför Vätternrundan. Programmen publiceras kontinuerligt på Cykla.se.

Guided Heroes – officiell leverantör för coachning och träningsprogram till Vätternrundan

Många av de som skall cykla något av Vätternrundans lopp känner att de vill hitta en röd tråd i sin träning och någon som guidar dem igenom detta genom olika träningsupplägg. Vätternrundan har därför slutit ett treårigt avtal med Guided Heroes om flera olika tjänster för träningsupplägg.

Här är de tjänster som Vätternrundan tillsammans med Guided Heroes erbjuder under 2021.

Guided Heroes Analytics i din telefon

Om man nytecknar ett abonnemang på Guided Heroes Analytics för specialpriset 99:-/mån får man träningsprogrammen upplagda och sparade digitalt. Specialpriset behåller man även efter Vätternrundan. Använd rabattkoden analyticsvr2021 vid beställning på guidedheroes.se

Läs mer om Analytics här. 

Vätternrundan X Guided Heroes Premium

Cyklister med sikte på att maximera sin prestation kan även beställa personlig träningsrådgivning Premium till specialpriset 995 kronor per månad. Specialpriset behåller man även efter Vätternrundan. I erbjudandet ingår också en present som hämtas ut vi starten i Motala. Använd rabattkoden vr2021 vid beställning på guidedheroes.se

Läs mer om Premium här.   

Vätternrundan X Guided Heroes Sub 9

Om du vill cykla tillsammans i en grupp för att ta dig i mål under 9 timmar har Guided Heroes tagit fram ett paket med startplats, cykeltröja, energipaket, träningsrådgivning av personlig coach och gemensamma träningsdagar.  

Läs mer om paketet här.