Blogg

Cykelvasan och seeding

Jag har gått ifrån att tycka det skulle vara kul att göra cykelvasan – till att verkligen v i l j a göra det mer än helhjärtat (efter fantastiskt stöd från fina vänner  och J). Vi har gjort en helhjärtad satsning från Bloggar om Träning och vi gillar mycket av det Vasaloppet gör för motionären och eliten.

I och med detta har jag också kastat mig in i X-country världen med nyfikenhet och också konstaterat att det är en mansdominerad sport och med min kommande start, lite förundrat kikat på seedningen i vasaloppscyklingen – och undrat hur det egentligen går till.

I dag sjuder det i bloggvärlden, i min groggiga tillvaro av jetlaggen snappade jag upp det i eftermiddags – kvinnorna seedas mot männen – fast de tävlar i två olika klasser och sedvanligt borde seedas mot de de ska tävla mot. Det innebär att i en sport där kvinnorna redan är en minoritet, förminskas ytterligare. Det säger sig själv att det inte är ett bra sätt att främja sporten på eller få fler kvinnor att hoppa in i tävlingsklassen. Det är klart som tusan att av de drygt 9 000 startande i Sveriges största motionslopp på mtb borde det finnas fler än drygt 20 stycken kvinnor som är bra nog att rankas som ”värdiga” att tävla i tävlingsklass.

Det är ett faktum att männen dominerar kvinnorna i på mtb. Vi är inte lika bra. Så är det i princip i alla sporter. Man kan gruffa och stånka om det i en evighet, men det är ett faktum. Hade vi haft samma förmåga och dessutom tävlat i samma klass – hade det varit en helt annan grej.

Sofia skriver jätte bra om hur seedningen går till här, det kan du också läsa här hos Osportsligt och Elna.

Nu är det härliga i kråksången att Vasaloppet lyssnar – de vill med hjälp av oss få feedback till förbättring. Nedan saxat från Uppochhoppa.

Vilken annan lösning är bättre?

”- Om det upplevs att vårt seedningsförfarande i CykelVasan inte är bra ska vi självklart titta på hur vi kan göra det bättre, säger säger Per Strid, Vasaloppets Informationschef.

Han pekar på att det finns många saker att ta hänsyn till och överväganden som måste göras. Bland annat:

”- Säkerheten är en sak. Vilka risker kan uppstå om en långsam damcyklist startar långt fram i tävlingsklasserna och blir omkörd av kanske upp emot 2000 snabba herrcyklister som startat i senare motionsklasser? Är det bra för damernas självförtroende när de blir ikappkörda och omkörda? (är det dåligt för sporten som redan har få tävlande tjejer?)

– Hur många klasser ryms det och hur många kan man vara samtidigt i en start utan att det blir för trångt i spåren? Organisationen vill ju att det ska bli ett riktigt bra lopp för alla!
– Ska vi ha separat startgrupper för damer i tävlingsklass? Det finns flera elitcyklister som tycker detta eftersom det förekommer att de har manliga ”hjälpryttare” som bromsar medtävlande (gynnar väl heller inte utvecklingen av sporten?).

Vasaloppet vill också trycka på att CykelVasan är en ung tävling och fortfarande är under utveckling och att allt inte kan vara helt optimalt. CykelVasan är ändå det mtb-lopp som lockar överlägset flest kvinnor och breddtänket är och har varit organisationens fokus. ”

Cykelsnack med Jessica Clarén

Nike Master Trainer med världen som arbetsplats. Vinnare av Guldhjärtat. En av Sveriges största och mest inflytelserikaste träningsbloggare.

Jessica är stark, snabb och ödmjuk en liten härlig blandning av varm glöd och lugn. Hon är skåningen som växte upp mellan löpspåret och simbassängen. Pluggade idrottsmedicin, nutrition, biomekanik och diverse andra kurser under 7 år i norrland landade sedan i Stockholm. Tog examen som Interactive Art Director på Hyper Island. Och står med ena benet i träningsvärlden och andra i den digitala.

Hon började instruera 1998 och blev genast förälskad i mötet med deltagarna. Jessica söker ständigt efter mer och ny kunskap för att hitta nya dimensioner i sitt instruerande och vill se till att alltid sätta en nytänkande prägel på sina klassupplägg – holistiskt, genomtänkt, smart och kärleksfullt.

Hon är idag Nike Trainer, instruerar klasser, utbildar för SportsClub Education och försöker alltid göra allt med stort varmt hjärta och mycket humor.

2013 satte hon sig på sadeln utomhus och upptäckte att det där med att cykla är ganska kul. I år 2014 startade hon She Rides – en community för alla som cyklar.

Hon lever med passion i allt hon gör och hennes ben är lika starka och uthålliga som hennes stora hjärta. 2013 tog hon SM-guld i lag i tempo.

Äventyrslysten som hon är är hon tokigt förtjust i frihetskänslan. Hon jagar den jämt i skidåkning, löparturer och på yogamattan. Just nu sitter hon mycket på sin mtb och susar fram över rötter och mjuka skogsstigar.

Jessica tar löpande uppdrag och är en sann entreprenörssjäl.