Det är bara ett år sedan han gjorde tävlingscomeback i MTB-spåren. Men när Cykelvasan startar på lördag är Richard Larsén en av favoriterna.
Artikel

Stjärnan om Cykelvasan: ”En bana som passar mig”

2022-08-11

Det är bara ett år sedan han gjorde tävlingscomeback i MTB-spåren. Men när Cykelvasan startar på lördag är Richard Larsén en av favoriterna.
    – Drömmen och målet är så klart att vinna, säger han när Cykla.se får tag i honom på väg upp till Dalarna.

Förra året blev han något överraskande fyra på Cykelvasan efter att ha tagit upp tävlandet på MTB precis innan. När årets lopp avgörs på lördag vill han nå ännu högre upp på resultatlistan.
    – Det här är en bana som passar mig bra. Naturligtvis vill jag upp på pallen. Allra helst vinna, säger Richard Larsén.

Särskilt bra förberedelser har Richard Larsén dock inte haft. När han var i väg med landslaget i våras vurpade han och bröt armen, vilket innebar en paus från MTB-cyklandet under en period.
    – Det är klart att jag som var relativt ny i grenen tappade lite i den tekniska biten när jag inte kunde cykla på två månader. Det var en process att komma tillbaka, men nu har jag kunnat bygga upp styrkan i högerhanden och känner ingenting, säger han.

Richard Larsén kom elva i ”genrepet”

I helgen laddade han upp med landsvägsloppet Skandis GP i Uppsala, där han kom in som elva och näst bäste svensk.
    – Det känns stabilt. Jag tror att jag med lite lugnare dagar nu kan toppa formen inför helgens tävling.

För det är som landsvägscyklist Richard Larsén är mest känd. Det är där han länge har tävlat på hög nivå, med fina meriter. Det var också på landsvägsracern som han då blev snabbast någonsin (82 timmar och 15 minuter) att cykla de 205 milen från Treriksröset till Smygehuk år 2020, en tid som därefter dock är slagen. Men sedan förra hösten tävlar han även i skogarna.
    – På landsväg, som jag har kört så många år, känner jag mig trygg och vet hur allt funkar. Det är som att ge sig in i en ny värld där jag har väldigt mycket att lära. Det har gett mig en form av nytändning och det är lyxigt att kunna kombinera min stora landsvägssatsning med MTB framöver.

Tävlar i MTB för Team Serneke Allebike

Framgångarna i mountainbikespåren kom snabbt. Cykelvasan i fjol, där han alltså kom fyra, var blott hans andra tävling sedan comebacken. I MTB tävlar han för Team Serneke Allebike tillsammans med starka cyklister som Emil Lindgren, Oscar Lind och Dennis Wahlqvist. Ett lag som har starka chanser till helgen.

– Även om jag själv vill komma högt, så är det viktigast att någon i laget vinner. Det är med väldigt positiva känslor vi åker upp. Vi har ett stort, bra gäng och förhoppningen är att flera av oss är där framme när det ska avgöras.

Cykelvasan har på senare år blivit en av de mest prestigefyllda tävlingarna för den svenska MTB-eliten.
    – Det ger lite av en mästerskapskänsla att vara här. En framgång här ger stor uppmärksamhet. Det är lite som att cykla Vätternrundan. Inte minst för att många har en relation till loppet och vet vad det innebär.
    – Sedan är det häftigt att uppleva folkfesten så klart. Den är en av anledningarna till att det är ett populärt lopp – för både elitcyklister och motionärer.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Jessica Blomqvist


Vill du följa Cykelvasan 90 på lördag? I år direktsänder Sveriges Television loppet på SVT1 och SVT Play med start 07.25.

Richard Larsén

Ålder: 32.

Bor: Göteborg.

Familj: Sambo.

Yrke: Cyklist och coach.

Intressen: Matlagning, skidor och havet.

Meriter: En förstaplats och tre andraplatser på landsvägs-SM samt fjärdeplats på Cykelvasan.

Klubb: Team Serneke Allebike (MTB) och Motala AIF Serneke Allebike (landsväg)

Aktuell: En av favoriterna i Cykelvasan på lördag.