Här är elitcyklisten och fjolårsvinnaren Emil Lindgrens tips inför Cykelvasan för alla motionärer som ska ge sig ut på den 9,6 mil långa banan.
Artikel

Emil Lindgrens tips inför Cykelvasan: ”Våga stå på i backen!”

2023-08-09

På lördag är det dags för Cykelvasan 90 där sträckan mellan Sälen och Mora ska avverkas på MTB. En av deltagarna är fjolårsvinnaren Emil Lindgren.
    – Vi kommer dit med ett starkt lag och målet är förstås att någon av oss ska vinna, säger Emil.

Cykelvasan lockar såväl motionärer som elit och en i den sistnämnda kategorin är Emil Lindgren, Sveriges främste MTB-cyklist och som kör för Team Serneke Allebike.
– Cykelvasan har betytt väldigt mycket för vår sport och har gjort MTB mer folkligt. Det är ju ett folkrörelseevenemang precis som Vätternrundan. Det är fantastiskt kul att köra med allt folk, vilket är lite annorlunda mot vad vi MTB-åkare är vana vid.

Hur toppar man sig då inför ett sånt här utmaning? Själv körde Emil ett lite mer tekniskt krävande lopp på 2 x 30 kilometer i Kalmar i lördags (5 augusti) och det följdes upp av ett långpass på söndagen. Den sista veckan är sedan ganska lugn med kortare pass med inslag av intensiva sessioner med fart.

Vilket tips vill du ge till motionären som ska köra loppet?
– När det gäller förberedelserna gäller det förstås att fylla på med kolhydrater, men inte överdriva. Se till att ha välfyllda depåer men överladda inte.
– Sen tycker jag att det är bra att inte vila hela vägen inpå loppet, utan kör några pass så att du får upp pulsen.

När det kommer till själva loppet då?
– Många är oroliga för starten, men jag säger att man ska våga stå på lite i första backen, våga spendera lite krut där så kan du hamna med de som är likvärdiga. För har du väl hamnat i ett gäng, kan ni hjälpa varandra. Ibland sitter man i täten och drar, ibland vilar man sig längre bak. För precis som i landsvägscykling har du enorm fördel av att ligga i klunga.

Och till sist, vad tror du om utgången i år?
– Målet är förstås att laget ska ta segern. Vi har 15 man på startlinjen om det är jag eller någon annan i laget som är först, det är en tillfällighet.

Text: Karin Spjuth

Cykelvasan

Cykelvasan hade premiär 2009, samtidigt som Vasaloppets sommarvecka startade, och till dags dato har över 182 000 cyklister åkt i mål under den klassiska målportalen i Mora. 44-deltagare i Cykelvasan 90 har faktiskt varit med under samtliga år. Precis som i Vasaloppet deltar både elit och motionärer i Cykelvasan.