Blogg

Cykelabstinens och cyclocross

När förkylningen har bitit sig fast i kroppen får jag försöka stilla min cykelabstinens på bästa sätt. De räcker ganska långt att pyssla om de två här hemma med tvätt, smörj och kärlek men när frågan om jag vill följa med och kika på en cyklocross, CX tävling är jag snabb att svara ja!

Jag är sällan så sjuk att jag inte kan träna men nu har förkylning från avgrunden med tjocka bihålor, hosta och halsont verkligen bitit sig fast och jag får hålla mig ifrån sadeln och gymmet. Förkylningen kom precis efter jag kommit hem från mitt fjälläventyr jag var iväg på för en vecka sen.

Spenderade fem magiska dagar i Femundsmarka nationalpark/ Grövelfjäll men en fantastisk människa. Dagarna bjöd på obeskrivliga vyer, många skratt och glädjerop och nätterna bjöd på minusgrader och vind som slet i tältduken. Tempen sjönk lite väl mycket i förhållande till de sovsäckar vi hade valt att bära med oss. Vi frös aldrig så mycket att vi hackade tänder och lyckades sova ganska bra men visst skulle vi ha prioriterat att bära med oss varmare säckar (varmare= tyngre och tar upp mer plats i ryggsäcken. Vi prioriterade mycket Gottigott istället). Tricket med att ha en vattenflaska med varmvatten i sovsäcken var räddningen för oss, fungerar som ett element som går att flytta till de områden som är kalla. De här var första året jag inte hindrades av ett smärtande knä när jag vandrar, oerhört glad att rehaben och cyklingen ger resultat.  Ja, nog om fjällvandringen, nu var det ju min introduktion till CX jag skulle berätta om.

Jag och Emma på väg ner för Gröthogna

I söndags gick tävlingen Groopencross av stapeln i Västerås och är en deltävling i crosscuppen, arrangerad av VCK. Jag ska ärligt säga att jag inte viste speciellt om CX innan, förutom hur cykeln såg ut. När vi kom till gropen hade två klasser startat och vi började med att kika på när Openmix/nybörjare kämpade i sanden runt den 2.5km långa banan.  I programmet stod att de skulle cykla 40/60min men speakern pratade antal varv, vi stod där lite förvirrade och spekulerade hur det hängde ihop. Cyklade de på en angiven tid eller antal varv?! Tur att det finns människor runt banan att fråga! För er som inte vet så tas varvtiden på första varvet, utav den varvtiden beräknas det många varv de ska hinna köra på den angivna tiden.

För mig var CX något nytt men det är tydligen en gren inom cykling som funnits sen början av 1900-talet och var från början en förlängning av cykelsäsongen för landsvägscyklister. Vår OS gulmedaljör Jenny vann SM i just denna gren 2015. Lite roligt att banan är konstruerad så att cyklisten ska/kan hoppa av cykeln och bära cykeln över olika hinder längs banan. Som publik var det kul att banan var kort, man hann se cyklisterna passera flera gånger under tävlingen och kunde mäta tidsavståndet emellan de som låg i täten.

De var inte speciellt varmt i luften och regnet föll periodvis. Själv var jag klädd i pannband, vantar, skalbyxa och jacka med två lager under. Visserligen stod jag still men kortbyxa som majoriteten hade på sig kändes väl kallt. Jag har förstått att de handlar om stil men ökar inte skaderisken i knä och leder om de blir nerkylda? En annan sak som jag tänkte på var att de flesta cyklade utan glasögon. Hur kommer det sig? Är det något som är vanligt eller bara en slump i just denna tävling? Jag tänker att de finns en stor risk att grus och annat stänker upp i ansiktet, speciellt om det är trångt i banan. Att kika på tävlingen stillade mitt begär en stund men ökade den snabbt när jag kom hem och började läsa in mig på CX.

En bra söndag i gropen, CX var väldigt kul att titta på. De väcktes inget direkt sug att testa på XC  som tävlings gren själv men själva cykeln skulle jag kunna tänka mig. Både att ha som brukscykel -till och från jobbet men även att använda istället för racern under vintersäsongen för träning. Men vem vet, rätt som det är sitter jag väl där och provar och blir såld! 🙂

Nu ska jag ta och bli frisk och sen väntar en vintersäsong på trainern i vardagsrummet. Hoppas dock på att hinna med ett par turer till ute innan det blir för kallt och mörkt för min smak.

Ha de gott och cykla säkert!

FRILUFTSCYKLISTEN

Hej, jag heter Madelene Burgström och jag är lite tokig i det här med cykling, både landsväg och mtb.

Jobbar med HR- och ledarskaps frågor på Sveriges viktigaste företag. Jobbet tar en väldigt stor del av min tid men försöker balansera allt så att jag har tid och kraft att göra allt annat jag vill och tycker är viktigt i livet.

Familj, vänner, upplevelser och inte minst vila och återhämtning. Lever ett aktivt liv och gillar att prova och uppleva nya saker, gärna i skog och mark.

Jag hoppas jag kan inspirera någon att utmana sig själv och prova nya saker.

Jag behöver ha målgångar att passera för att se fram emot för att känna motivation i min träning. Vilka målgångar ska vara målet för året 2018? Vätternrundan Sub9 är helt klart det stora målet för året!