Det mesta kretsar kring träning hos Patrik Widell. Gärna framför Zwift i hemmagymmet.
Dels för det personliga välbefinnandet, dels tillsammans med sin sambo Fanny för att inspirera andra till att röra på sig via plattformar som TikTok och Snapchat.
– Lägg dig på golvet, gör tio armhävningar och bygg vidare på det. Det behöver inte vara krångligare än så att börja, säger Patrik.
Träningsintresset startade efter en mc-olycka 2007. Patrik spräckte två ryggkotor och skadade en disk med mycket rehab som följd. Bland annat spinning.
– Jag gick till spinningträningen med ryggont och gick därifrån smärtfri. Där vaknade mitt cykelintresse på allvar och jag kände att det här var något som jag ville fortsätta med, säger Patrik vars nyfödda intresse ledde till deltagande både på Vätternrundan och Cykelvasan.
Tränar sex dagar i veckan
I dag arbetar Patrik Widell som områdespolis i Värnamo. Under utbildningen blev det mer gym och crossfit, men i dag blir det många timmar i veckan på sadeln. Både utomhus och framför Zwift-skärmen.
– En normal vecka tränar jag sex dagar i veckan. Jag får frågan hur jag hinner med, men det handlar om prioritering.
– Träning gör att jag mår bra, både under tiden och efteråt. Jag gillar att känna mig stark och pigg. Det blir lätt annars ett Moment 22, att man är för trött för att börja träna.
Hemma i villagaraget i Taberg, söder om Jönköping, har Patrik och Fanny byggt ett eget hemmagym. Crossfit-ställning, fria vikter, rep, ringar och konditionsmaskiner. Bland annat en Assault Air Bike som går på luft. Ju hårdare man trampar, desto hårdare blir motståndet.
Här finns även Patriks favorithörna med ännu en spinningcykel, men framför en digital skärm.
– Jag gejmade mycket när jag var yngre och det här är lite av samma känsla, fast på cykel. Jag började med Zwift hösten 2022 och känner en drivkraft av att sporras, träna och tävla med andra via plattformen. Det känns som om jag cyklar på riktigt, säger Patrik Widell.
– Härom veckan blev det ”Everesting” med Zwift-teamet. Det tog tolv och en halv timme att cykla de 8 848 höjmetrarna, men det var det värt.
Även om det blir många träningstimmar med annat än cykling är det just cykeln som är favorit. Årets Cykelvasan är bokad liksom traditionsenligt Ironman 70.3 på hemmaplan i Jönköping i sommar. Sedan siktar Patrik även på en start i en klassisk Ironman-tävling, gärna i Frankrike.
– Cykling är fantastiskt roligt och ett smidigt sätt att ta sig fram på. Jag har cykelpendlat genom åren och har du en MTB är det ett kul sätt att komma ut i skogen.
– Och jag gillar när det händer något, så det får gärna gå fort.
”100 gånger tuffare än vad jag trodde”
Just ”att det händer något” var en av anledningarna till att Patrik sökte till – och kom med i – Elitstyrkans hemligheter för två år sedan.
– Jag har inte gjort lumpen och ville prova något som verkligen gav mig en rejäl utmaning – och det fick jag med råge. Det var 100 gånger tuffare än vad jag trodde innan vi startade, säger Patrik och skrattar.
– Jag var där i sex dagar av sju och valde själv att lämna eftersom jag kände mig nöjd med det jag hade presterat. Efter den upplevelsen har jag fått ett helt annat perspektiv på träning och livet.
Tillsammans med Fanny, som han driver företaget Team Lost med, blir det träning i stort sett varje dag. Konditionspass, styrka, löpning och simning. Allt filmas och läggs sedan upp på sociala medier för att inspirera andra till att hitta glädjen med att träna.
– Filmerna är en del av vår träningsvardag. Vi samarbetar med Generaration Pep och eftersom ungdomar i dag är så aktiva på sociala medier har vi lätt att nå dem på deras egen planhalva.
– Detsamma gäller mitt arbete som polis. Jag är ofta ute på skolor för att prata om både vikten av att röra på sig och att idrottande kan bidra till att man inte råkar hamna snett tidigt i livet.
Team Lost – det låter inte som ett namn som stämmer in på er två?
– När jag och Fanny började tävla i swimrun tillsammans behövde vi ett namn. Första gången vi sprang tillsammans sprang vi vilse. Där satt namnet, både när vi tävlar och på vårt företag.
Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat