Fredrik Bergfeldt klarade samtliga prövningar i Elitstyrkans hemligheter. Nu laddar han för nästa utmaning, den här gången på cykel. Fredrik Bergfeldt klarade samtliga prövningar i Elitstyrkans hemligheter. Nu laddar han för nästa utmaning, den här gången på cykel.
Uttagen och redo för alla tester som väntade gruppen i elitstyrkan. Uttagen och redo för alla tester som väntade gruppen i elitstyrkan.
Saken är klar. Fredrik och Stephanie Pizzignacco har fått veta att det har klarat av de tuffa övningarna. Saken är klar. Fredrik och Stephanie Pizzignacco har fått veta att det har klarat av de tuffa övningarna.
Deltagarna utsattes för flera prövningar, såväl fysiska som psykiska, för att visa att de hade vad som krävdes. Deltagarna utsattes för flera prövningar, såväl fysiska som psykiska, för att visa att de hade vad som krävdes.
Utmattad, hungrig och utfrågad. Fredriks starka psyke sattes hårt på prov under testdagarna. Utmattad, hungrig och utfrågad. Fredriks starka psyke sattes hårt på prov under testdagarna.
Åtta personer återstår av kraftprovet. När allt var över var Fredrik, trea från höger, en av två som klarade samtliga tester. Åtta personer återstår av kraftprovet. När allt var över var Fredrik, trea från höger, en av två som klarade samtliga tester.
Artikel

Fredrik Bergfeldt går från elitstyrkan till 208 mil på cykel

2022-05-06

Om ni följde tv-serien Elitstyrkans hemligheter under våren behöver Fredrik Bergfeldt ingen längre prestation.
    Han och Stephanie Pizzignacco klarade de extremt tuffa utmaningarna bäst och stod till slut som ”segrare”.
    Nu laddar han för nästa satsning – men i civila kläder och på två hjul.

Cykelvägen mellan Treriksröset och Smygehuk är lite drygt 208 mil. I alla fall om du slår ihop de sju dagsetapper som Fredrik Bergfeldt ska genomföra under vecka 32 i sommar.
    Han betonar att han inte på något sätt är någon elitcyklist och att flera andra har gjort den långa cykelresan före honom, både snabbare och långsammare. Här handlar det i stället om att inspireras av, och att träna inför, ett uppsatt mål.
    – Jag har velat göra det i sju–åtta år, det har legat på min bucket list och bara väntat på rätt tid. Och nu efter Elitstyrkan var det ett bra träningsmål att ha.
    – Förra året, när Richard Larsén gjorde loppet och satte ett nytt tidsrekord på 82 timmar och 15 minuter, följde jag det live. Då bestämde jag mig och där fick jag motivationen till att göra det. Och jag kommer att cykla nästan exakt samma rutt.

Trivs som bäst när mjölksyran kokar

Känner du igen efternamnet? Japp, han är lillebror till journalisten, författaren och programledaren Carina Bergfeldt. Efter det sista programmet skrev hon på sociala medier: ”Fredrik vann! Min snälla, varma, envisa, starka lillebror tog hem hela skiten i Elitstyrkans hemligheter, tillsammans med Stephanie, ´den coolaste lilla personen´ Fredrik vet”.

Och det är just envisheten och ett stenhårt pannben som driver Fredrik. När mjölksyran kokar och munnen fylls av blodsmak trivs han som allra bäst. Det är här utmaningen finns. Att pressa sig och samtidigt ha ett tydligt mål för varför han utsätter sig för det jobbiga som nu pågår.
    – För mig är det viktigt med utmaningar och de får inte vara för lätta. Jag vill göra saker som jag känner lite oro inför och där jag verkligen måste träna, sova rätt och tänka på kosten för att lyckas. Det ger mig struktur i livet.
    – Därför blir också många av mina träningspass riktigt hårda, med fortsatt pushande trots att det börjar göra ont. Det kanske är jobbigt för stunden, men det kommer att gå över. Den känslan är fantastisk.

Lite idrottskuriosa i sammanhanget är att Fredrik Bergfeldt har tävlat OCR (Obstacle Course racing), hinderbana, i tio år med ett VM-brons i bagaget. Inför tävlingarna ville han veta och lära sig hur kroppen beter sig vid kyla och hård ansträngning.
    – Det var vinter här hemma och jag sprang åtta kilometer till en sjö, hoppade i en vak med kläder och allt, och sprang sedan hem igen i samma kläder.
    – Sådant gör jag än i dag, men till havet utanför Göteborg där jag bor. Det ger både träning och bygger pannben.

Vill inte ha någon draghjälp

Under sommarens utmaning välkomnar Fredrik alla som vill att hänga på under etapperna, ju fler desto roligare, men han kommer att vara noggrann med att inte hamna i någons draghjälp. Han vill göra resan på egen hand, i motvind, uppförsbackar och eventuellt regn.
    – Min pappa kommer att finnas med som support alla dagar, men i bil. Och han måste köra långt framför mig eller ligga bakom för att inte ge mig extra draghjälp.
    – Och varje millimeter räknas. Jag är jäkligt noga med att cykeln verkligen ska nudda betongen vid både Treriksröset och Smygehuk.

Hur laddar du inför de 208 milen?
– Det blir träning runt fem dagar i veckan. Ibland dubbla pass per dag om det är körigt på jobbet, eftersom det tar udden av stressen.
    – Och självklart blir det mycket cykling. Kost- och sömnmässigt vet jag att kroppen funkar bra. Jag har klarat av Vätternrundan tidigare, gjorde det då på åtta och en halv timme, så jag vet vad som krävs, även om det nu blir under flera dagar i följd. Nu är det att mala mil på cykeln som gäller.

Vilka tror du kommer att bli de största utmaningarna?
– Det kommer att göra ont i rumpan och det kommer att bli kämpigt, men jag är nog mest orolig över att jag kommer att sitta längre på sadeln än vad jag har kalkylerat med. Men då får det bli så. Det innebär bara att det blir lite färre timmar att sova på. Värre än så är det inte.

Svenska folket har ju lärt känna dig i senaste säsongen av Elitstyrkans hemligheter – lockas du av det militära eller det tuffa?
– Både och, det går lite hand i hand det där. Men det viktiga är att jag alltid har något i görningen under året. Det ser jag som ett krav att ha på mig själv.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat, Jakob Dahlström, TV4

Fredrik Bergfeldt

Ålder: 30.

Bor: Göteborg.

Familj: Sambon My Håkansson.

Gör: Projektledare på Cowi. ”Här jobbar jag med infrastrukturprojekt inom järnvägsbranschen.”

Cykelkarriär: ”Inte så lång, men jag tävlade i landsvägscykling med Götene CK mellan 8 och 12 års ålder. Jag cyklade på en klassiskt orange Crescent.”

Kul cykelminne: ”Jag cyklade till Amsterdam en månad innan jag tog studenten. Jag ringde min kompis och frågade, och han sa ja. Vi cyklade på varsin MTB och hade all packning på ryggen. Han ska förresten cykla med under de två sista etapperna i sommar.”

Nästa projekt blir: ”Jag har inte tänkt så mycket på det, men Superklassikern är lockande. Då kommer jag att träna lika intensivt som inför Elitstyrkan.”
(En Superklassiker innebär att den totala tiden för samtliga lopp i En Svensk Klassiker, Vätternrundan, Vansbrosimningen, Lidingöloppet och Vasaloppet/Öppet spår, är under 20 timmar.)

Fredrik om…

… att gå hela vägen i Elitstyrkans hemligheter?
– Jag är stolt över att ha klarat av det. Man vinner ju inget förutom äran, men då söker man också dit av rätt anledning. Jag var där för utmaningen och för att testa på det militära.

… att ha mål och sedan visualisera dem?
– Mål är något som jag tror att alla behöver. För mig är det väldigt viktigt och något som ger mig ett syfte i min träning.

… att i alla intervjuer få prata om sin syster Carina?
– Haha, det gör mig ingenting. När hon var liten drömde hon om att bli utrikeskorrespondent, och hon blev det. Hon förtjänar verkligen att bli omnämnd.

Fredriks etapper genom Sverige

Dag 1: Treriksröset–Gällivare, 338 km
Dag 2: Gällivare–Slagnäs, 309 km
Dag 3: Slagnäs–Östersund, 397 km
Dag 4: Östersund–Mora, 296 km
Dag 5: Mora–Mariestad, 298 km
Dag 6: Mariestad–Markaryd, 292 km
Dag 7: Markaryd–Smygehuk, 151 km