Artikel

Vätternrundan startar nytt lopp – där elcyklar tillåts

2017-09-06

Samtidigt som Vätternrundan öppnade anmälan till nästa års MTB-, Tjej- och Halvvättern samt intresseanmälan till Vätternrundan 300 km presenterade man också en stor nyhet. 
2018 startas ett nytt lopp över 100 kilometer, där elcyklar för första gången tillåts i Cykelveckan. 
    – Vi måste tänka nytt och göra det vi kan för att fler ska cykla, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan.

I fjol återkom MTB-Vättern på programmet under Cykelveckan, efter tio års uppehåll. I höst arrangeras nya Vättern Bike Games, med trial, slopestyle, cyclocross samt mountainbike, för första gången. Nu är det också dags att även välkomna elcyklar inom Vätternrundanparaplyet.
Anledningen? Att allt fler ska få upp ögonen för cykling.
    – Att cykla är kul och det är en stor vinst för både hälsan och miljön om fler cyklar. Vätternrundan vill minska tröskeln och få så många som möjligt att välja cykeln för både transporter och motion, säger Gunilla Brynell-Johansson.
    – Då måste också vi arrangörer tänka nytt och göra det vi kan för att fler ska cykla. Ett sätt är förstås att göra våra lopp mer tillgängliga, så att fler kan hänga med och dela den här fantastiska upplevelsen.

De populära cyklarna kommer att tillåtas i det nya loppet över 10 mil – för både män och kvinnor – som kommer att gå samma dag som Halvvättern (15 mil) 2018. Men det går även att cykla på en vanlig cykel.
    – För män har Halvvättern varit det kortaste alternativet och vi har förstått att många gärna vill kunna välja en kortare utmaning. Därför lägger vi till det här loppet som ger alla en möjlighet att cykla tio mil, säger Sven Montelius, arrangemangsansvarig på Vätternrundan.

Anmälan till det nya loppet öppnar den 15 januari 2018. Till de övriga loppen under Cykelveckan går det anmäla respektive intresseanmäla sig redan nu.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Vätternrundan/Sportograf