Gunilla Brynell-Johansson var nöjd efter mötet med infastrukturminister Tomas Eneroth (trea från vänster) där det pratades om trafiksäkerhet under arrangemang. Johan Andersson och Magnus Larsson var också med på mötet.
Artikel

Vätternrundan i ministermöte om trafiksäkerhet

2019-10-14

Förra veckan träffade Vätternrundan infrastrukturminister Tomas Eneroth för att diskutera trafiksäkerhet.
    – Ett givande möte, där det kom upp ett antal konkreta tankar som kan omsättas i handling, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan.

Säkerheten och tryggheten under Cykelveckan är av allra högsta prioritet för Vätternrundans organisation. Och då handlar det inte bara om cyklisterna, utan även om de tusentals ideella funktionärer som arbetar under arrangemanget – inte minst flaggvakterna runt banorna.

Just nu pågår ett arbete på infrastrukturdepartementet för att minska polisens nuvarande arbetsuppgifter i trafiken och ersätta med annan kompetens. Det var en av punkterna som var på tapeten när Vätternrundan med representanter i form av vd:n Gunilla Brynell-Johansson och styrelsemedlemmen Magnus Larsson träffade infrastrukturminister Tomas Eneroth i onsdags förra veckan. Med på mötet var också Johan Andersson, riksdagsman och ordförande i MAIF Idrottsallians som arrangerar Vätternrundan.
    – Min upplevelse är att allt påverkansarbete handlar om samarbetsförmåga och tydlighet i vad man vill uppnå. Det gäller att visa på att vi alla har en gemensam målbild i bättre hälsa, mer rörelse och större klimatsmarthet. Därför är det viktigt att vi träffas kontinuerligt, säger Gunilla Brynell-Johansson.
    – För Vätternrundan och många arrangemang skulle det vara klart positivt att kunna använda utbildade flaggvakter i väl definierade situationer i stället för en insats från polisen som de inte kan prioritera.

Onsdagens träff var en uppföljning av ett möte som ägde rum hos Vätternrundan förra hösten.
    – Som infrastrukturminister – och även cyklist – finns det ett stort intresse hos Tomas Eneroth för arrangemang som lyfter det klimatsmarta och hälsofrämjande. Detta i kombination med starkt fokus på säkerhet och trygghet, säger Gunilla Brynell-Johansson.
    – Förutom möjlighet till utbildade flaggvakter i vissa situationer ville vi också visa på kostnadsutvecklingen genom de regler och lagar som finns samtidigt som vi också kan visa på lösningar.

Gunilla Brynell-Johansson var nöjd med träffen och hoppas nu att det ger effekt. Och att hon lyckades locka infrastrukturministern till något av loppen.
    – Det blev ett antal konkreta tankar som kan omsättas i handling. Vi bjöd dessutom in Thomas Eneroth till att cykla något av våra lopp nästa sommar. Han är en van cyklist som har cyklat andra lopp tidigare, vilket gör att jag säkert tror att vi kommer få se honom i Motala till sommaren, säger Gunilla Brynell-Johansson.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat, Vätternrundan/Petter Blomberg


Cykelveckan 2020

Vill du cykla något av loppen under Cykelveckan 2020? Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se.