I morgon är det dags för Vättern Bike Games där bland annat Sverigeeliten i BMX halfpipe kommer att finnas på plats.
Hela familjen kommer att trivas på Vättern BIke Games. På programmet finns bland annat Minivättern BMX
Vätternrundans Ulrika Smith Svenstedt, förre arrangemangschefen Sven Montelius och Andreas Andersson trivdes på Vättern Bike Games förra året.
Artikel

Vättern Bike Games – succé redan på förhand

2019-09-13

I morgon är det dags för den tredje upplagan av Vättern Bike Games och redan på förhand är storsatsningen Team Challenge en succé.
När anmälningarna till lagtävlingen stängdes i veckan hade 93 lag anmält sig.
– Fantastiskt roligt, det är nästan en fördubbling mot förra året, säger Andreas Andersson, marknadskoordinator på Vätternrundan.

Vättern Bike Games är arenatävlingen där MTB-cykling för alla åldrar och nivåer står i fokus. Och i år är intresset för den fartfulla dagen jättestort.
– Det är verkligen häftigt att det har blivit så pass mycket större och att intresset har spridit sig i cykelvärlden, säger Andreas som börjar se slutet på förberedelserna:
– Vi har ju bytt område till i år, men det har flutit på bra. Nu är det bara finliret kvar.

Nytt för årets arrangemang är att störst fokus ligger på lagtävlingen. Tidigare har Team Challenge avgjorts under ett åttatimmarslopp, nu fanns möjligheten att även anmäla lag till ett fyra- eller tolvtimmarslopp.
– Team Challenge kommer att ta större del av programmet och majoriteten av alla anmälda lag har faktiskt valt den tuffaste tänkbara utmaningen, att cykla i 12 timmar, säger Andreas.
– Dessutom har vi lagt till en ungdomsklass i samtliga tre lopp som har lockat många lag, vilket är väldigt roligt.

Även platsen för årets Vättern Bike Games är ny. Den tidigare arenan Dunteberget är i år utbytt mot Bondebacka, mitt i Motala. En plats som är mer anpassad för just MTB-tävlingar.
– Bondebacka är som klippt och skuren för ett sådant här evenemanget. Platsen är inte så väderkänslig som Dunteberget och har ett perfekt läge, mitt i Motala. Nu kan folk besöka evenemangsområdet spontant och därmed få uppleva en riktigt härlig cykelfest, säger Andreas.

BMX står kvar på programmet och några som verkligen är peppade på att bjuda på en härlig cykelshow är BMX-åkarna i halfpipe. Hela den svenska eliten, med världsstjärnan Jacob Nedler i spetsen, är på plats i Motala under tävlingsdagen.
– Publiken kommer att kunna stå nära rampen och verkligen följa cyklisterna. Pulsen kommer att maxas när deras tävling drar i gång, säger Andreas.

Även om Team Challenge får störst utrymme i programmet blir årets Vättern Bike Games en cykelfest för hela familjen.
Minivättern MTB, prova-på-område medbland annat pumptrack och en rörelsebana, är bara några av programpunkterna.
Och så XXL eMTB Uphill Challenge.
–  Hur snabbt kan du ta dig uppför Bondebackas brantaste backe på en topputrustad el-MTB? Tävlingen är öppen för alla och det går att anmäla sig på plats. Snabbast uppför åker hem med ett presentkort från XXL Sport & Vildmark värt 2 000 kronor, säger Andreas.
– För barnen anordnas även Sockertoppsutmaningen där förre skidstjärnan Robin Bryntesson bjuder på en fullmatad eftermiddag med kluriga rörelselekar. Som final väntar Vättern Bike Games-duellen, liknande nattduellen i Mästarnas mästare.

Och dessutom säger prognoserna att lördagen ska bjuda på fint höstväder..?
– Ja, det verkar så. Det kommer att bli en toppenkul dag på Bondebacka, säger Andreas.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Petter Blomberg, Emrik Jansson


Vättern Bike Games

När: 14 september.
Var: Bondebacka, Motala.
Tävlingsprogram:
• Team Challenge 12 timmar – 1–4 personer/lag, herr-, dam-, mix- och ungdomsklass.
• Team Challenge 8 timmar – 1–4 personer/lag, herr-, dam-, mix- och ungdomsklass.
• Team Challenge 4 timmar – 1–4 personer/lag, herr-, dam-, mix- och ungdomsklass.
• Minivättern MTB
• Halfpipe BMX

Läs mer på vatternbikegames.se