Västkusten Runt firar femårsjubileum i år.
Christer Gustafsson, ordförande i Hisingen CK.
Artikel

Västkusten Runt firar fem år

2018-05-15

I maj går startskottet för Västkusten Runt. Det blir femte året i följd loppet arrangeras – 37 år färre än syskonet Hisingen Runt – och det firas med start och mål inomhus.
– Man kan nog kalla oss rutinerade när det kommer till att arrangera motionslopp, säger Christer Gustafsson, ordförande i Hisingens Cykelklubb.

I över 40 år har gatorna på Hisingen fyllts med kämpande cyklister som cyklat klassiska Hisingen Runt. På senare år har loppet blivit en del av både Göteborgs- och Regionsklassikern och har dessutom fått tillökning i loppfamiljen av Västsveriges längsta cykelmotionslopp.
För femte året i rad arrangerar Hisingens Cykelklubb nämligen också Västkusten Runt.

Loppet, som går att cykla över två distanser, 120 respektive 160 kilometer, firas lagom till jubileet med en unik start och målgång.
– Tidigare år har vi flyttat start och mål över stora delar av Göteborg på grund av olika anledningar. Till årets lopp har vi bokat en av de stora byggnaderna nere på varvet i hamnen, så vi blir förmodligen ett av de första loppen med start och mål inomhus. Byggnaden är stor som en hangar och jag är säker på att det blir en häftig upplevelse och inramning. Förhoppningen är att vi ska kunna vara där framöver också.

Planeringen inför de olika loppen har pågått under en längre tid och kommer fortsätta hela vägen fram till startskottet går.
– Vi satsar på att få till en ordentlig eventby. I direkt anslutning kommer det att hållas en food truck-festival, så vi hoppas att det kan locka fler än de som redan känner till cykelloppet.

Varje år har arrangören specialdesignat medaljerna som delas ut – och så blir det även i år. Den här gången är både själva medaljen och bandet inspirerat av jubileet.

Bansträckningarna däremot, de ändras inte. Från varvslokalen cyklar deltagarna i norrgående riktning över Kungälv, där de skiljs åt i höjd med Stenungsund. Den längre fortsätter nästan hela vägen upp till Ljungskile för att sedan vända tillbaka.
– När man cyklar loppet får man se väldigt mycket av Västkusten. Jag skulle vilja säga att 50 procent cyklas kustnära. Det är en fantastisk naturupplevelse med lagom utmaning. Ett perfekt genrep för de som ska cykla exempelvis Vätternrundan i sommar.

Text: Johan Fransson
Foto: Valentin Baat/HCK


Västkusten Runt

Banlängd: 120 och 160 kilometer.
Datum: 26 maj 2018.
Start och mål: Varvet, Göteborg.

Hisingens cykelklubb

Antal medlemmar: Drygt 600, näst flest i Sverige.
Grundades: Den 1 december 1952.
Ordförande: Christer Gustafsson.
Arrangerar: Bland annat Hisingen Runt och Västkusten Runt.
Kända cyklister: Susanne Ljungskog, Uno Borgengård och Bobbi Thorén.