Richard Lindgren (trea från vänster) tillsammans med gänget som cyklade genom Sverige i början av augusti under projektet Psykla för fontänhusen. Richard Lindgren (trea från vänster) tillsammans med gänget som cyklade genom Sverige i början av augusti under projektet Psykla för fontänhusen.
Sträckan efter Motala fick cyklisterna sällskap av bland annat Anna Öhrström från Vätternrundan, som också hjälpte till med servicebil. Sträckan efter Motala fick cyklisterna sällskap av bland annat Anna Öhrström från Vätternrundan, som också hjälpte till med servicebil.
Efter 148 mils trampade nådde gänget till sist Malmö, som var slutstationen. Efter 148 mils trampade nådde gänget till sist Malmö, som var slutstationen.
Även Team Rynkeby, som Richard har cyklat med tidigare, gjorde kvartetten sällskap under flera mil. Även Team Rynkeby, som Richard har cyklat med tidigare, gjorde kvartetten sällskap under flera mil.
Artikel

Vännerna psyklade för psykisk ohälsa: ”Mår så otroligt mycket bättre”

2022-08-31

Kors och tvärs på cykel genom Sverige på tio dagar – med stopp på Sveriges alla fontänhus. Det var utmaningen som Richard Lindgren och hans cykelkompisar gav sig ut på i början av augusti.
    Anledningen? Att uppmärksamma psykisk ohälsa och vilket arbete fontänhusen gör för att öka välmående i samhället.
    – Vi vill visa att fysisk aktivitet också stärker den psykiska hälsan, säger Richard Lindgren, initiativtagare tillsammans med Christoffer Rist.

Han vet vad han pratar om. Efter att ha drabbats av både utbrändhet och depression för snart 15 år sedan var det cyklingen, tillsammans med hans intresse för fotografering, som fick honom upp på benen igen.
    – Jag mår så otroligt mycket bättre när jag rör på mig och jag har min terapeut att tacka som fick mig att ta upp mitt cykelintresse och börja fotografera. Jag är ett exempel på att man kan komma tillbaka från att ha mått dåligt, säger han.

Idén till ”Psykla för fontänhusen” har funnits länge

För ett par veckor sedan fick han verkligen röra på sig. Då trampade han från Falun till Malmö – 148 mil – tillsammans med tre andra cyklister i projektet Psykla för Fontänhusen. Med sig hade de även två personer i servicebil.
    – Det är en tanke jag har haft i många år. Jag har cyklat med Team Rynkeby tidigare och redan då hade jag en idé om att göra det här. Sedan träffade jag Christoffer Rist från Fontänhuset i Båstad och han berättade att han hade tänkt på samma sak – det vill säga att cykla mellan alla fontänhus för att knyta samman och uppmärksamma dem. Det är ju många som inte vet vad det är för något…

Berätta…!

– Det finns 13 fontänhus i Sverige som drivs som enskilda föreningar och är till för människor som av olika anledningar mår dåligt psykiskt. Man kommer dit frivilligt för den sociala gemenskapen, för att bryta den isolering man lätt hamnar i om man har det jobbigt. Och man får ta det i sin egen takt och göra precis det man orkar, säger Richard, som själv jobbade på Fontänhuset i Motala under en period och nu är styrelsemedlem.
    – Jag ville inte tappa kontakten för jag vet hur viktigt arbete de gör. Så här i efterhand är det ett koncept som jag hade behövt när jag mådde som sämst.

Samarbete med Vätternrundan

Han hoppas att det här projektet ska leda till att husen ska sammansvetsas ännu mer och att fler ska inspireras till nya utmaningar.
    – Vi har bland annat pratat om att cykla Vätternrundan tillsammans nästa år, säger Richard.

På tal om Vätternrundan. Under de tio dagarna på hojen fick Richard och gänget emellanåt sällskap av fler cyklister på vissa delsträckor. Mellan Motala och Gränna gjorde exempelvis Anna Öhrström från Vätternrundanorganistionen ett gästspel.
    – Det kändes väldigt inspirerande att få prata med Richard och Christoffer medan vi cyklade. Det finns ett jättestort värde i att hålla i gång och ägna sig åt någon fysisk aktivitet dagligen. Det räcker långt att gå till sig själv; jag mår oerhört mycket bättre när jag rör på mig. Och har man då en djupare problematik kanske det blir ännu mer påtagligt, säger Anna och fortsätter:
    – Det känns också väldigt angeläget för oss i Vätternrundan att vara med på sådant här i och med att vi jobbar med folkhälsa. Jag tror att det är bra att folk får upp ögonen för psykisk ohälsa och pratar mer öppet om det. Då är det här ett väldigt bra initiativ.

Vätternrundan stöttade också projektet med en följebil och energiprodukter. Bidragit har även andra sponsorer och privatpersoner gjort. Under tidens gång har Psykla för Fontänhusen också samlat in över 90 000 kronor till arbetet mot psykisk ohälsa.

”Cykling i grupp ger något speciellt”

När Richard Lindgren sammanfattar insatsen är han nöjd, både över den uppmärksamheten som projektet har fått och cyklingen i stort. De 148 milen på tio dagar var dock en munsbit för honom själv.
    – Jag var väldigt förberedd. Jag bestämde mig tidigt att orken inte skulle stoppa mig. Så jag skaffade en personlig tränare, som hjälpte mig med kost och träning, körde Zwift hela vintern och från april till starten i augusti hade jag 450 utemil i kroppen. Dessutom hade jag gått ned 16 kilo. Jag behöver ett mål att sträva mot och det här har varit jättekul.

Den andre initiativtagaren Christoffer Rist om projektet:
    – Jag tog det här beslutet för omkring fem år sedan, men förverkligade idéen nu med Richard. Jag gillar cykling och ville framföra Fontänhusens viktiga arbete, att vi ska synas mer och att vi ska prata mer om psykisk hälsa i samhället. Cykling betyder massor för mig, frihet, kroppskännedom, släppa tankar och så vidare. Den har också gett mig naturupplevelser, nya vänner och fått mig att komma till ställen längre bort, säger Christoffer och fortsätter:
    – Cykling i grupp där man har ett mål, som till exempel Vätternrundan, ger något speciellt. En gemenskap och en tro på att hjälpa varandra till ett mål och det är precis det som fontänhusens filosofi går ut på. Därför hade det varit kul om vi hade kunnat få till en grupp nästa år som får uppleva soluppgången över Vättern, pirret i magen vid start och inte minst det känslomässiga att gå i mål på Vätternrundan för första gången.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Psykla för Fontänhusen

Ett projekt, initierat av Richard Lindgren och Christoffer Rist, som ska uppmärksamma psykisk ohälsa och Sveriges 13 fontänhus. Cyklingen startade den 3 augusti i Falun och gick i mål i Malmö tio dagar senare. Rutten – en sträcka på 148 mil – gick via samtliga fontänhus i Sverige: Falun, Stockholm, Sköndal, Nyköping, Örebro, Motala, Göteborg, Falkenberg, Älmhult, Båstad, Helsingborg och Lund.

Fontänhusen är icke vinstdrivande och riktar sig till personer som upplever eller har upplevt psykisk ohälsa. Fontänhusmodellen och dess 37 internationella riktlinjer går ut på att driva ett klubbhus med en psykosocial arbetsinriktad rehabilitering. Fokus ligger på det friska och det som fungerar hos varje medlem. Medlemmarna deltar frivilligt i den arbetsinriktade dagen som erbjuder ett varierat utbud av meningsfulla arbetsuppgifter men också sociala, kulturella och sportsliga aktiviteter.

Läs mer om Fontänhusen på www.sverigesfontanhus.se