I juni ska Patrick Ekwall cykla Vätternrundan till förmån för bröstcancerforskningen. I juni ska Patrick Ekwall cykla Vätternrundan till förmån för bröstcancerforskningen. Foto: Josefin Tolleman
Med drygt en månad kvar till loppet har Patrick inga mil i benen. Men han har ändå goda förhoppningar att klara av de 315 kilometerna. Med drygt en månad kvar till loppet har Patrick inga mil i benen. Men han har ändå goda förhoppningar att klara av de 315 kilometerna. Foto: Josefin Tolleman
Redan år 2013 hade tv-profilen tankar på att cykla Vätternrundan, något han dock inte minns att han twittrade. Nu, tio år senare, är det dags. Redan år 2013 hade tv-profilen tankar på att cykla Vätternrundan, något han dock inte minns att han twittrade. Nu, tio år senare, är det dags.
Ekwall rullar är samlingsnamnet för hans insamling till Bröstcancerfonden. En organisation han brinner för att hjälpa. Ekwall rullar är samlingsnamnet för hans insamling till Bröstcancerfonden. En organisation han brinner för att hjälpa. Foto: Josefin Tolleman
I slutet av april kom den rosa cykeln han ska ta sig runt Vättern på. I slutet av april kom den rosa cykeln han ska ta sig runt Vättern på. "Jag har förstått att det är viktigt att se snygg ut när man cyklar", säger han och skrattar. Foto: Josefin Tolleman
Artikel

Tio år efter tweeten – nu står Patrick Ekwall på startlinjen i Vätternrundan

2023-05-05

I oktober 2013 skrev Patrick Ekwall på Twitter: ”Funderar nu allvarligt på att testa Vätternrundan. Är det nåt att ha? Är det värt smärtan?”.
    Det dröjde tio år. Men nu är det äntligen dags att göra allvar av tankarna.
    I juni cyklar tv-profilen runt Vättern för att samla in pengar till Bröstcancerfonden.
    – Det ska bli skithäftigt att få uppleva loppet, säger han.

Förberedelserna kunde ha varit bättre. Cykeln som Patrick Ekwall ska ta sig runt på kom i slutet av april, liksom alla andra tillbehör och kläder. Och lagom till att han skulle börja sätta i gång med träningen blev han sjuk.
    – Så jag har inte cyklat en meter än så länge, erkänner han.
   
– Men nu har jag allt, till och med en salva för rumpan, Rumpräddaren. I morgon ska dessutom min cykeltränare komma hit och hjälpa mig. I första hand blir det väl att ställa in cykeln, säger Patrick.

Kommer att cykla Vätternrundan i och med Team Pink

Särskilt orolig verkar han inte. ”Går det, så går det”, menar han. Men det är inte första gången som han genomför utmaningar utan särskilt mycket träning.
    – Förra året körde jag Alliansloppet, en rullskidtävling i Trollhättan och då hade jag aldrig stått på skidor. Varken riktiga eller rullskidor. Jag var livrädd hela vägen, men det gick. Det känns som att det är lättare att cykla, säger han.

I början av april sökte Patrick personer som ville bli del av Team Pink. Ansökningarna stormade in, vilket gjorde urvalsprocessen svår. Nu har han dock fått ihop ett gäng som ska ta sig runt sjön tillsammans.
    – Förutom brottaren och gladiatorn Eddy Bengtsson är det för mig helt okända människor. Jag ville dels få till en bra blandning av kön och ålder, dels få med några som har erfarenhet av cykellopp sedan tidigare. Jag har förstått att det kan vara bra ha med sig.

Samlar in pengar till bröstcancerforskningen

Faktum är att han själv faktiskt har cyklat ett lopp också en gång i tiden. För fem år sedan deltog Patrick i välgörenhetsloppet Varberg för liv, där han cyklade från Göteborg till just Varberg – åtta mil.
    – Då fick jag både cykeln och kläderna en kvart innan. Det var första gången som jag testade racer och satt fast med skorna cykeln.

Men trots att det är drygt en månads förberedelsetid den här gången erkänner han att han är lite spänd trots allt. Det är ju ändå nästan fyra gånger så långt.
    – Dessutom blir det cykling på natten, så jag är supernervös. Men det ska man vara. Jag kan inte säga att jag ser fram emot att sitta på cykeln så länge, men däremot utmaningen och att samla in pengar till bröstcancerforskningen.

Det är också det som är anledningen till hela projektet som han kallar Ekwall rullar. För sedan hans fru Hannah insjuknade i bröstcancer, och så småningom sorgligt gick bort, brinner Patrick för att samla in pengar till forskningen.
    – Jag vill samla in så mycket som möjligt. Då kan jag inte bara kräva att andra ska göra något, utan måste utmana mig själv också. Förra året började jag med rullskidloppet och nu blir det Vätternrundan. Så får vi se vad det blir framöver, det finns många galna grejer.

Kommer inte ihåg det tio år gamla Twitter-inlägget

Nu ser han i alla fall fram emot att ta sig an utmaningen.
    – Jag har hört mycket om loppet, både bra och dåligt. Det är många som undrar varför jag ska plåga mig så. Men det får kosta lite, och jag tror att stora delar blir jättekul. Inte minst att cykla tillsammans med många trevliga människor.

Och trots att Patrick själv inte kommer ihåg det har Vätternrundan funnits i tankarna tidigare. För snart tio år sedan twittrade han ut frågan om det var värt att testa loppet.
    – Va? Gjorde jag? Det kommer jag inte ihåg, säger han, skrattar, och fortsätter:
    – Det tog tio år. Men nu blir det av.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Josefin Tolleman


Läs mer om projektet på ekwallrullar.se där det också finns information hur du bidrar till insamlingen.

Vill du göra som Patrick Ekwall och cykla Vätternrundan 315 km i juni. Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se.

Ekwall rullar mot bröstcancer

Efter sjätteplatsen i Let’s Dance, segern i Hela kändis-Sverige bakar i TV4 och förra årets 48 km på rullskidor i Alliansloppet ska tv- och medieprofilen Patrick Ekwall anta en ny ”omöjlig” utmaning – cykla Vätternrundans 31,5 mil! Hela resan sker i samarbete med Bröstcancerförbundet, vilket innebär att hela vinsten från projektet går till forskning för att nå visionen att ingen kvinna ska drabbas av bröstcancer.

För mer information, gå in på ekwallrullar.se.