Kari Seppänen förbereder sig för sin 39:e Vätternrunda. Den här gången ska han även cykla för att samla in pengar till Ukrainas barn. Kari Seppänen förbereder sig för sin 39:e Vätternrunda. Den här gången ska han även cykla för att samla in pengar till Ukrainas barn.
Till insamlingen bidrar Kari med en euro för varje mil han cyklar fram till och med Vätternrundan. Till insamlingen bidrar Kari med en euro för varje mil han cyklar fram till och med Vätternrundan.
Artikel

Från Helsingfors till Motala – för Ukrainas barn

2023-04-18

I sommar gör 71-årige Kari Seppänen sin 39:e Vätternrundan. Men den här gången är målet inte bara att ta sig runt sjön. Han vill samtidigt samla in så mycket pengar som möjligt till krigsoffren i Ukraina.
    – Det som händer där är så fruktansvärt hemskt, så jag ville göra något, säger han.

Det var när Kari bodde i Sverige i början på 1980-talet som han upptäckte tjusningen med Vätternrundan. Sedan debutrundan 1982 har han genomfört samtliga, förutom under pandemiåren – trots att han bara ett par år senare flyttade tillbaka till hemlandet Finland.
    – Vätternrundan är höjdpunkten på hela året. Nu har det blivit en vana och jag kommer att cykla loppet så länge som jag har hälsan, säger han.

Känslan var inte riktigt samma efter målgången 1982.
    – Första gången var fruktansvärd, säger Kari, skrattar och fortsätter:
    – Jag hade ett par jobbarkompisar som cykelpendlade till jobbet. Så det var mycket cykelsnack, vi var unga och det var någon som slängde ut sig att vi skulle anmäla oss till Vätternrundan. Sedan gick det inte riktigt som jag hade tänkt mig. Jag hade en dålig cykel, men det gick vägen och jag kom i mål. Som jag har gjort varje gång.

Räknar med att cykla runt 200 mil i år

Under åren har cykelkompisarna varierat. ”Det kommer nya hela tiden”, som han säger. I år är de tre som ska ta sig över Östersjön tillsammans för att genomföra utmaningen. Även om 40-årsjubileet får vänta tills nästa år stundar en speciell runda också den här gången.
    – När kriget i Ukraina bröt ut förra året började jag tänka på hur jag på något sätt kan vara med och bidra. När jag var ute och cyklade i sensomras slog det mig att jag kunde samla in pengar genom min cykling. Jag betalar en euro per kilometer jag trampar fram till och med Vätternrundan.

Insamlingen går till Unicef och själv räknar Kari med att cykla runt 200 mil, inklusive de 315 kilometerna runt Vättern. Nu hoppas han att fler hoppar på initiativet.
    – Jag försöker få andra cyklister att ta efter och höja summan genom att binda sig med valfri summa per mil. Alla pengar som kommer in är viktiga. Jag tänker framför allt på barnen som har fått sina liv förstörda.

Längtar till att cykla Vätternrundan för Ukrainas barn

Efter en lång vinter, där snö-bakslagen även har kommit i Helsingfors är han taggad på vår och det som väntar i sommar. Ytterligare en härlig, njutbar runda runt Sveriges näst största sjö.
    – Jag väntar otåligt. Det är lika roligt varje år, även om det var ganska kämpigt i blåsten förra året. Men jag har aldrig varit ute efter någon tid. Och nu, ju äldre jag blir, desto mer nödvändigt blir det att ta det lugnt, avslutar 71-åringen.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Kari Seppänen

Ålder: 71 år.

Bor: Helsingfors och fritidshuset på Lojoön.

Yrke: Pensionär, före detta företagare i VVS-branschen.

Familj: Gift, två barn, fyra barbarn.

Intressen: Cykel, fiske, litteratur.

Det bästa med cykling är: Njutbar motion, den härliga naturen längs småvägarna samt den otroligt fina och vänliga stämningen under Vätternrundan.


Du kan läsa mer och följa Karis insamling på polkuhinta.fi (obs: sajten är på finska).