Oskar Sundblad Oskar Sundblad ställer sig positiv till satsningen på den nationella cykelleden runt Vättern.
Delar av den tänkta cykelleden sammanfaller med bansträckningen på Vätternrundan 315 km. Andra delar nyttjas inte under Vätternrundan. Delar av den tänkta cykelleden sammanfaller med bansträckningen på Vätternrundan 315 km. Andra delar nyttjas inte under Vätternrundan.
Artikel

Unik satsning på cykelled runt Vättern

2024-08-28

Hur ska området runt Vättern stärkas ytterligare som cykeldestination? Jo, genom att utveckla cykelleden runt Vättern och få den klassad som nationell cykelled av Trafikverket. Nu har alla regioner runt sjön skrivit under en avsiktsförklaring för arbetet.

Region Jönköpings län uppger i ett pressmeddelande att Vättern-området är starkt förknippat med cykling, inte minst tack vare Vätternrundan. För att stärka  området ytterligare som cykeldestination vill regionerna runt sjön nu kvalitetssäkra en cykelled enligt Trafikverkets kriterier för cykel- och rekreationsturism.

Nyheten gläder Vätternrundans vd Oskar Sundblad, som håller med om att det skulle gynna både besökande cykelturister och boende. Efterfrågan på kvalitetssäkrade leder med bra utbud av upplevelser, boende, mat och dryck ökar konstant.

– Vi är positivt inställda till alla satsningar som sker på cykelinfrastruktur. Projektet initierades av Region Östergötland och är i sin linda. Man har nu hittat lämpliga vägar runt sjön och inleder arbetet med att ta fram en ansökan, säger Oskar Sundblad, vd Vätternrundan.

Så får man ut mer av cykelleden runt Vättern

Delar av den tänkta cykelleden sammanfaller med bansträckningen på Vätternrundan 315 km. Andra delar nyttjas inte under Vätternrundan av förklarliga själ.

– En del av cykelleden är grusväg, och Vätternrundan 315 km karakteriseras av landsvägscykling.

Oskar ser framför sig att cykelleden runt Vättern dessutom skulle tillföra värde till en redan klassad nationell cykelled. Nämligen Göta kanalleden som sträcker sig från Sjötorp i väst till Mem i öst, med båt och cykelfärja över Vättern och Asplången.

– Att jacka i den nationella cykelleden Göta kanalleden hade varit fantastiskt bra. Jag har själv njutit av sommarmånaderna genom att upptäcka på cykel längs Göta kanal. Senast cyklade vi västra delen av leden och fikade i Tåtorp. Och såklart har jag cyklat från Motala till Mem med. Göta kanalleden vill jag verkligen tipsa om!

”Varje cyklad kilometer är en vinst för samhället”

Åter till den potentiellt nya nationella cykelleden runt Vättern. Att alla regioner runt sjön går ihop för en gemensam satsning kring hållbart resande är unikt.

– Cykeln ger både ett hållbart resande och ett hållbart turistande. Du kommer till ställen du annars inte kommer till med små resurser. Det ger förutsättningar för en levande landsbygd. Enligt rapporten ’Potential och utmaningar för ökat cyklande’ sparar samhället 1,50 kronor för varje cyklad kilometer och varje krona som investeras i cykelinfrastruktur ger 9 kronor tillbaka.

Rapporten som Oskar syftar på har Region Sörmland tagit fram i samarbete med Sweco.  Läs  hela rapporten här. 

Text: Ebba Envall
Foto: Micke Fransson/Vätternrundan