Varför inte åka på cykelsemester i sommar? I Sverige finns mängder av fina cykelleder att utforska.
Artikel

Utforska Sverige på två hjul

2018-08-04

Är du sugen på att ta med cykeln på semestern? 
Vårt avlånga land är fullt av vackra och utmanande cykelleder och det är bara du som sätter gränserna på hur långt du vill trampa.

Sverige bjuder på mängder av cykelvänliga leder – allt ifrån några kilometer långa till den så kallade Sverigeleden. Där är huvudsträckan mellan Helsingborg och Karesuando 262 mil…
Oftast hittar man bra alternativ strax utanför den egna knuten, men det finns så mycket mer att utforska.

Oavsett vart du vill åka på semester i Sverige så finns det utmärkta möjligheter att ta sig fram på cykeln. Ofta går vägarna genom natursköna miljöer och med fina rastplatser nära till hands. Antingen utforskar du lederna på egen hand, utförliga kartor finns att tillgå, eller så följer du en färdigplanerad rutt. Vad du än bestämmer dig för att göra, så är utbudet både brett och fullt av upplevelser och sevärdheter väl värda att besöka.

Så tveka inte. Lasta med cykeln och låt äventyret börja!

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Shutterstock


TIO TIPS PÅ CYKELLEDER

Albert Engströmleden – Med start och mål i trästaden Eksjö cyklar du på asfalt och grus genom vacker bokskog, djup trollskog och genuin småländsk miljö. 74 km.

Sydostleden – En av Sveriges bästa cykelturistleder. Sträcker sig från södra Småland, genom Blekinge och ner till sydöstra Skåne. 260 km.

Åkullaleden – Leden, som är enkel att cykla, börjar i Varberg och följer den gamla banvallen österut. 70 km.

Astrid Lindgrens Vimmerby – Charmiga cykelslingor som bland annat tar dig förbi Astrids hembygd och platserna där Emil i Lönneberga och Bullerbyn spelades in. 177 km.

I Hundraåringens hjulspår – Med start i Strand Eskilstuna cyklar du till platserna från filmen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. 100 km.

Gotlandsleden – Sträcker sig utmed kusten runt hela Gotland, från Fårö i norr till Hoburg i söder. 500 km.

Längs Göta kanal – Totalt finns 87 km bilfri väg så du kan lätt välja en kortare cykeltur eller en längre cykelsemester.

MälardalsledenLeden är Sveriges äldsta cykelturistled och går runt Mälaren. Sträckan är mestadels lättcyklad. 440 km.

VindelälvsledenBestår av olika stråk av stigar, leder och vägar mellan fjällvärlden i Ammarnäs i södra Lappland och Vännäsbys kulturlandskap i södra Västerbotten. 400 km.

Gamla Fruns Väg – Cykelleden mellan Falun och Grycksbo är uppkallad efter ”Gamla Frun” på Grycksbo Bruk, Augusta Munktell. En kvinna som drev bruket med järnhand. 23 km.

Fler tips hittar du på: https://swedenbybike.com/cykelleder och https://www.gotakanal.se/sv/cykelsemester