Artikel

Tyskarnas ”Vätternrundan” firar fem år

2018-04-16

Strax norr om Berlin ligger Neubrandenburg. Med sina läckra sjöar och fina landsvägar går mycket att likna vid Motala – kanske allra mest stadens cykellopp. Ett lopp som i år firar femårsjubileum.

Sjönära vägar och 300 kilometers cykling. Mecklenburger Seen Runde är Tysklands motsvarighet till Vätternrundan. För två år sedan reste Mathilde Egnell till dit för att cykla. Där och då fick hon idén att samla en grupp svenskar för att cykla loppet. Sagt och gjort, året efter åkte hon och ett stort gäng från Sverige.
– Det var en fantastisk upplevelse. Vi fick ett varmt välkomnande och de tog hand om oss både inför och under loppet. Man cyklar genom pittoreska byar och på fina landsvägar. Ett exemplariskt arrangemang för alla cykelfantaster som ger minnen för livet, säger hon.

Initiativtagaren för Mecklenburger Seen Runde, Detlef Koepke, gick förra året i mål på Vätternrundan för femte gången. Och det var just där, på vägarna runt Vättern, idén om en tysk variant föddes. I maj firar loppet fem år och till årets upplaga har arrangören samlat på sig viktiga erfarenheter för att loppet ska bli så bra som möjligt. Mycket tack vare cyklisterna. Deltagarna har efterfrågat fler fina sjövyer, vilket Detlef Koepke och gänget tagit fasta på.

Den nya bansträckningen medför, utöver fler sjöar, en ny depå för mat och vila. Loppets svenska rötter går inte att missa – depån i Möllenhagen serverar nämligen svensk mat och blåbärssoppa.

Text: Johan Fransson
Foto: Florian Selig/Florianselig.com


Mecklenburger Seen Runde

Vad: 300 kilometer långt motionscykellopp på landsväg.
Var: Neubrandenburg, nordöstra Tyskland.
När: 25–26 maj 2018.
Deltagare: Förra året deltog drygt 3 000 cyklister.