Varje år cyklar runt 30 000 människor något av loppen under cykelveckan. I det tysta arbetar närmare 4 000 funktionärer från 50–60 föreningar runt Vättern för att allt ska fungera. I Föreningarna bakom lyfter vi fram föreningarna som bygger Vätternrundan. Utan dem – ingen cykelfest.
Lyckan över att hjälpa andra. Det är den stora anledningen till att Malin Wolke
har jobbat med första hjälpen under Vätternrundan i över 20 år.
– Man blir så trevligt bemött, säger hon.
I ett lopp som Vätternrundan, med över 20 000 deltagare, är det oundvikligt att det sker incidenter. Därför finns det första hjälpen-personal på plats utefter hela banan som tar hand om de som blir skadade längs vägen. I Jönköping och Fagerhult bemannas depåerna av 15–20 personer ur Jönköpings Rödakorskrets första hjälpen-grupp. Malin Wolke har varit med och hjälpt till under två decennier.
– Det är jättekul. I början när jag var yngre brukade jag jobbade hela natten under Vätternrundan. Det är jag för gammal för nu, men det blir ett pass på åtta timmar i alla fall, säger Malin, som är uppdragsbokare för gruppen och har varit ansvarig för just Vätternrundan under många år.
Hon blev medlem i Jönköpings Rödakorskrets 1993, när hon gick på gymnasiet.
– Det fanns en kille i klassen som var gruppledare och de skulle ha en övning. Jag och en tjej till ställde upp som figuranter. Hon slutade ganska snabbt, men jag har varit med sedan dess.
Vilken är anledningen till att du gör det här?
– Det är roligt att hjälpa folk och se hur glada de är att vi finns där. Det är det jag har trillat dit på. Sedan har vi väldigt stor gemenskap, både i vår grupp, men också med övriga grupper i landet. Tyvärr träffas vi inte så ofta, men när vi gör det har vi trevligt och utbyter erfarenheter.
Malin Wolke är noga med att påpeka att man inte måste ha någon sjukvårdsutbildning för att få vara med i gruppen, som finns till för att hjälpa såväl deltagare som publik.
– Däremot har alla som är ute i depåerna fått en utbildning i bland annat hjärt- och lungräddning, sport- och fritidsskador samt andra sjukdomar som epilepsi och olika allergier, säger Malin.
Hon har aldrig cyklat rundan själv, däremot var hon anmäld tillsammans med en kollega ur Rödakorskretsen till Tjejvättern ett år.
– Under den perioden cyklade jag ganska mycket. Men när jag väl hade anmält mig blev jag gravid i stället, så det blev inget. Nu cyklar jag inte alls mycket längre, säger Malin.
Utöver Vätternrundan hjälper första hjälpen-gruppen även till vid andra stora evenemang, som Vårruset eller under högskolans inspark i Jönköping. Utöver första hjälpen-gruppen finns det ett flertal andra verksamhetsområden inom Jönköpings Rödakorskrets, som en second hand-butik, flyktingstöd, läxläsningsstöd och ett språkkafé för personer som vill träna på att prata svenska.
Inkomsterna som kommer in till första hjälpen-gruppen går till utbildning, kläder och material samt överskottet går till olika projekt världen över som syftar till att rädda liv och hjälpa till vid nödsituationer.
Text: Pierre Henriksson
Foto: Röda Korset, Privat
Jönköpings Rödakorskrets första hjälpen-grupp
Antal medlemmar: Omkring 25.
Gör på Vätternrundan: Finns med som beredskapsstyrka om något skulle inträffa i depåerna Jönköping och Fagerhult.