Artikel

Träningen som gör dig redo för Vätternrundan

2016-04-20

30 mil på cykel är långt. Men inte längre än att även en nybörjare klarar av att ta sig runt. För att lindra upplevelsen och minska träningsvärken dagen efter kan det vara värt att lägga tid på att förbereda sig och träna före loppet. Ju bättre tränad du är desto mer kommer du kunna njuta av rundan och upplevelsen. 

Det finns inga exakta svar på hur långt du måste cykla inför loppet, men ett riktmått brukar vara att du bör ha samlat ihop 100 mil i benen innan du ger dig av runt Vättern.

När det gäller träningen kan man utgå från två typer av pass; korta och hårdare samt längre och lugnare. Ju närmare målet man kommer desto viktigare blir det att få till längre pass för att vänja kroppen vid långvarigt arbete.

Inför Vätternrundan är det först i april som du behöver cykla allt längre pass. Så har du inte börjat innan dess behöver du inte vara orolig. Från och med april bör du som nybörjare träna minst tre gånger i veckan för att klara av de 30 milen. Vig minst ett pass åt en längre runda.

Maj är sedan den allra viktigaste månaden för långpassen. Kroppen – och knoppen – måste anpassas till att sitta på en cykel i uppemot 15–16 timmar i sträck. Kroppsdelar som rumpan, rygg och nacke samt leder och muskelfästen måste härdas inför den utmaning som Vätternrundan ändå är.

Är du total nybörjare behövs ungefär fyra veckors träning med lättare belastning så att leder och muskelfästen hinner anpassa sig för lite tuffare träning.


Detta är en del ur nybörjarguiden. Fler artiklar ur serien: 
Tecken som hjälper dig på vägen
Ät rätt inför rundan
Cykelteknik – här är knepen
Så klär du dig rätt
Skaderisker för nybörjare
Träningen som gör dig redo inför Vätternrundan
Så cyklar du i grupp