DCIM100MEDIADJI_0013.JPG
Artikel

Tolv backar – på sju timmar

2016-08-26

Cykla två och två. Klara tolv backar tillsammans på sju timmar. Det är vad som gäller i Rapha 12 Hills. I lördags arrangerades loppet för andra året. 
– Det handlar om att erbjuda en cykeltur med en utmaning, säger Marcus Carlholt, från cykelklubben La Lepre Stanca som arrangerar loppet tillsammans med Rapha.

Idén kom ifrån att en av klubbmedlemmarna är Rapha-ambassadör och undrade om inte den Jönköpingsbaserade klubben La Lepre Stanca kunde göra något tillsammans med Rapha. Det utmynnade så småningom i Rapha 12 Hills, som hade premiär förra året.
– Efter att ha diskuterat ett tag kom vi fram till att det var ett skönt koncept. Backar är just vad Jönköping kan erbjuda, säger Marcus Carlholt, som liknar dem vid de som cyklas under Vårklassikerna i Belgien.
– Korta och branta. Så för de som tittar på det loppen kan det vara kul att uppleva även våra.

Efter en bra start förra året utökade man i år deltagarantalet från 45 till 90 lag (som såldes slut på fem dagar). För det är just i lag – två och två – man cyklar.
– Inom klubben är den sociala delen väldigt viktig, att man ska cykla och prata ihop. Vi vill heller inte att Rapha 12 Hills ska bli någon tävling på det sättet. Cyklar man i par upplever man något tillsammans, kan hjälpas åt och det blir inte så raceinriktat. Oavsett om man är elitcyklist eller glad amatör kan man ställa upp och försöka hinna med så många backar man kan på sju timmar, säger Marcus Carlholt.

I år fanns även ett stort antal internationella deltagare med i loppet. Sex lag från Storbritannien, fem norska, fyra danska, två nederländska samt ett från USA.
– Det de pratade om efteråt var dels att det var tuffare än väntat, dels hur extremt vackert det var och hur lätt det var att komma ut på små vägar utan särskilt mycket trafik.

De tolv backarna, varav nio var nya jämfört med premiäråret, är utvalda på förhand och måste köras från botten till toppen, där man ska stämpla ett kort för att bevisa att man har varit där. Vilken ordning och vilka vägar som körs mellan backarna för cyklisterna välja själva, även om arrangörerna förser dem med en rutt som så gott som är den kortaste vägen.

Två succéår ska följas av ett tredje. Marcus Carlholt berättar att förberedelserna inför nästa år redan är i gång.
– Nu ska vi använda hösten till att provcykla backar och testa rutter. Vi ska börja planera och så får vi se hur vi utvecklar, säger han.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Henrik Severed