Marie Lyckstedt (t.v) och Anna Carlsson har samlat ihop 19 östgötskor som ska cykla Tjejvättern 2019.
Anna Carlsson berättar att hon ofta får träna med klubbens herrar, men nu får hon chansen att cykla i en ren tjejgrupp i sommar. Något hon ser fram emot.
Artikel

Tjejsatsning som förenar östgötskorna

2019-02-01

En chans att cykla tillsammans, oavsett klubbtillhörighet. Så ser 19 östgötskor på utmaningen som väntar i sommar. De kommer från åtta olika klubbar, med den gemensamma målsättningen att cykla Tjejvättern.

Vanligtvis tränar de med klubbarnas herrlag. Men till sommarens Cykelvecka ville Anna Carlsson och Marie Lyckstedt göra en tjejsatsning. Från åtta olika östgötska klubbar har de samlat ihop 19 tjejer som ska cykla de tio milen på mindre än tre timmar.
    – Från början är det Maries idé. Hon har blivit inspirerad av andra duktiga tjejer och tänkte att det skulle vara roligt och utmanande att cykla snabbt, bara med tjejer. Vi hoppas att det kan bli någonting som utvecklas i framtiden, säger Anna Carlsson.

Marie och Anna cyklar för Motala AIF CK respektive Mjölby CK. Där får de allt som oftast träna med herrar på grund av tjejbrist. Det är herrar som dominerar cykelsporten, men nu får de chansen att cykla med en ren tjejgrupp.
    – Allt fler tjejer hittar cykling som träningsform, men det är få som är intresserade av högt tempo och att cykla i klunga, säger Anna och spekulerar i det bristande intresset:
– En del är nog rädda för farten och osäkra på om de har kapaciteten. Det finns ett annat självförtroende hos män. Jag tror att de är mer målinriktade, rent generellt.

Men det finns också fördelar med att cykla med herrar, berättar Anna. Styrkan och uthålligheten är två av dem, att killarna är inkluderande en annan.
    – Vi tjejer tas emot väldigt bra. Det är alltid positivt och vi har aldrig känt att vi inte får vara med. Egentligen är det tack vare dem som jag fortsätter att cykla, de peppar en och gör att man vågar spänna bågen ytterligare.
– Cykling är en inkluderande sport. Man kan prata om villkor men jag har aldrig upplevt något negativt när jag har cyklat med killar. Gruppen är beroende av alla, att alla ska orka. Man får lyfta den som är svagast.

Vad krävs för att man ska få vara med i er tjejsatsning?
– Vi har som önskemål att alla ska vara dragvilliga och vana vid klungkörning. Och att man är från Östergötland så klart, säger Anna.

Hittills har tjejerna bara haft kontakt genom sociala medier. Förhoppningen är dock att de ska hinna cykla ihop sig och lära känna varandra ”i farten”.
    – Framför allt ska vi skapa en känsla av att vi gör det tillsammans. Det är den största tjusningen med att cykla i grupp. Att man sedan vågar utmana sig själv med högre fart och gör det i en välfungerande klunga är något alldeles extra.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat


Anna Carlsson

Ålder: 45 år.
Bor: Mjölby.
Arbete: Distriktsköterska.
Cykelklubb: Mjölby CK.
Antal Vätternrundan-lopp: Två Tjejvättern, sex Halvvättern och fyra Vätternrundan 300 km.


Vill du cykla tjejvättern?

Än är det inte för sent att anmäla sig till sommarens tjejlopp.
Klicka här för att komma till anmälan.