Rita Nordqvist-Melén gjorde i år sin 20:e runda runt Vättern. Och om allt känns bra kommer det att bli fler lopp. Rita Nordqvist-Melén gjorde i år sin 20:e runda runt Vättern. Och om allt känns bra kommer det att bli fler lopp.
”Utnyttja resurserna runt sjön” är ett av Ritas tips för att klara av de 315 kilometrarna. ”Utnyttja resurserna runt sjön” är ett av Ritas tips för att klara av de 315 kilometrarna.
Artikel

”Målet är att komma i mål – inte själva tiden”

2022-07-27

Gruppen Långsamcyklare Vätternrundan på Facebook startades i april i år och har i nuläget drygt 300 medlemmar.
    Rita Nordqvist-Melén i Motala gjorde i juni sin 20:e runda runt Vättern och gillar initiativet.
    – För mig är Vätternrundan en folkfest. Det stora målet är att delta och komma i mål. Inte hur långt tid det tar.

För 65-åriga Rita vaknade cykelintresset 1993. Kroppen mådde bra av cyklandet och till en början blev det några vändor utanför Motala. Intresset ökade och med en 35–40 mil i benen klarade hon av Tjejvättern samma år.
    – Cykling passade mig bra och efterhand kände jag att om jag nu ändå tränar inför Tjejvättern, så kan jag väl träna lite mer och ta mig runt hela Vättern också? Min första Vätternrundan gjorde jag 1997, säger Rita.

Till skillnad från många andra som cyklar de 315 kilometrarna spelar inte tiden någon roll för Rita. Det viktiga är träningen före loppet, att ha roligt under tiden och njuta av festen när målet närmar sig i Motala.
    – Alla har vi olika förutsättningar och för mig är Vätternrundan just ett fantastiskt motionslopp. Mitt mål är i stället att vara med och att inte tänka längre än nästa depå och fylla på med energi.

Ett lopp utan stress och press

På Långsamcyklare Vätternrundan är det just tjusningen att ta sig runt Vättern som ligger i fokus. Att ha en morot med sin träning och sedan stå där på startlinjen för att göra sitt eget lopp. Ett lopp utan press, stress och en tid att passa eller slå.
    – Det är en bra grupp med stöttning, pushning och tips. För mig är det stora målet att just komma i mål.
    – Ett tips är att starta i en tidig startgrupp, när det fortfarande ljust. Då finns det tid att vila i depåerna samtidigt som du kommer i mål när det är som mest festligt i målområdet i Motala. Och så får du i bästa fall se soluppgången i Jönköping – det är magiskt.

Rita gjorde i år sin 20:e runda runt Vättern. Hon har upplevt lopp i perfekta förhållanden och i de sämsta tänkbara. Men hon har passerat mållinjen och upplevt känslan av eufori efteråt.

20 rundor imponerar – blir det fler lopp framöver?
– Ingen vet något om framtiden och jag har sagt i flera år att ”det här var sista gången”, men om hälsan och motivationen finns är det inte omöjligt att jag åker nästa år igen, säger Rita.
    – Vätternrundan är som ett gift, har man gjort ett lopp vill man göra fler. Och när vårsolen kommer och man plockar fram cykeln igen, då känns det roligt att börja träna inför ännu ett lopp.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat


Vill du cykla Vätternrundan 315 eller något annat lopp under Cykelveckan nästa sommar? Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se.

Ritas tips:

  • Oavsett om du cyklar långsamt är det viktigt med många träningsmil i benen innan loppet. ”Jag tränar minst 130 mil.”
  • Starta i en tidig startgrupp. ”De som kör fort cyklar snart förbi och du får gott om tid att ta dig runt Vättern.”
  • Kom till start med en nyservad cykel.
  • Kolla väderleksrapporten och klä dig efter prognosen. ”30 mil i regn är inte roligt om man är felklädd, så funktionskläder är bra.”
  • Utnyttja resurserna runt sjön. ”Unna dig massage, ät ordentligt, vila om du behöver det. Depåerna finns där för din skull! ”
  • Stressa inte! ”Bara att stå på startlinjen är en bedrift i sig själv. Målet är komma i mål, inte tiden. Det är ett motionslopp, inte en tävling.”