Hon köpte sin första racer i fjol. Nu ser Martina Ekstrand fram emot sommaren och Tjejvättern – hennes första cykellopp någonsin. Hon köpte sin första racer i fjol. Nu ser Martina Ekstrand fram emot sommaren och Tjejvättern – hennes första cykellopp någonsin. "Jag har alla möjliga känslor", säger hon med några månader kvar till loppet.
Artikel

Martina laddar för Tjejvättern: ”Har alla möjliga känslor”

2023-02-13

Hon köpte sin första racer förra året. Och har precis blivit beroende av Zwift. Nu ser Martina Ekstrand fram emot sommaren när hon ska ta sig an Tjejvättern – sitt första cykellopp någonsin.
    – Jag är nervös, taggad – jag har alla möjliga känslor. Men det blir en spännande upplevelse, säger hon. 

Med artros i kroppen och en rygg som krånglar har Martina Ekstrand haft svårt att hitta en träning som passar. Men efter att ha slagit till på en racer i fjol verkar hon ha träffat rätt.
    – På cykeln känner jag inga fysiska begränsningar. Jag kan träna hårt och vågar utmana mig. Det är en enorm frihet, säger hon.

Visserligen blev det inte jättemånga turer utomhus under fjolåret, men desto fler mil har tillbringats på den smarta trainern hemma.
    – Jag och min man har precis skaffat det och vi har blivit helt beroende. Man blir så indragen när vi ser vart vi cyklar, vilken kadens vi har och det händer saker hela tiden. Och inte bara planlöst nöter på sadeln.

Tjejvättern blir Martinas första rena cykellopp

Zwift-passen är en del av förberedelserna inför sommarens stora utmaning. Att ta sig an de tio milen runt Östergötland som ingår i Tjejvättern.
    – Jag har gjort några lopp tidigare, Tjejmilen och andra kortare löplopp. Sedan körde jag sprintdistansen på Vadstena Triathlon i slutet av sommaren förra året. Men Tjejvättern blir mitt allra första rena cykellopp. Det är en lagom distans att börja med, även om även det är en rejäl utmaning. Jag är nervös, taggad – jag har alla möjliga känslor. Jag har ju inte ens cyklat tio mil i sträck någon gång tidigare eller kört i klunga. Men det blir en spännande upplevelse.

Trots att hon ska ta sig dit på egen hand lär Martina i alla fall få gott om stöd under loppet. Hon ska cykla tillsammans med Team Powerwoman – ett gäng som hon har lärt känna via sociala medier
    – Mitt mantra är att ha upplevelsen i fokus. Jag är noga med att inte jämföra mig med andra eller hålla viss fart. Då blir det inte roligt. Jag har haft mycket psykisk ohälsa och dålig självkänsla i mitt liv, vilket har följt med mig i olika situationer. Men de senaste åren har jag vågat tro på mig själv och göra det jag vill. Att utföra saker och slutföra mål ger mig en powerkänsla. Nu känner jag mig stark.

Ska våga pröva bergscykling i vår

Det här året ska hon också våga ge sig på en annan utmaning.
    – Precis som för ett år sedan ska vi åka till Playitas på en träningsresa nu i vår. Förra året hade jag inte kommit i gång med cyklingen då, vilket gjorde att jag inte hängde med på bergscyklingen som stod på schemat. Men den här gången tänker jag vara med! säger Martina.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Vill du göra som Martina och cykla Tjejvättern i sommar? Läs mer och anmäl dig här.

Martina Ekstrand

Ålder: 46.

Bor:  Stockholm.

Familj: Man och två döttrar.

Yrke: Butikssäljare och föreläsare på mitt egna företag Maskroskraft.

Intressen:  ”Cykling och allmän träning.”