Team Rynkeby Kristianstad
Artikel

Nytt mål för Team Rynkeby-lag – vände på kartan

2021-07-15

När pandemin stoppade Team Rynkebys resa till Paris för andra året i rad valde Kristianstad-teamet att vända på kartan. Nu är de på väg genom Sverige i stället – för att cykla till förmån för Barncancerfonden.
    – Känslan när man kan göra nytta genom att cykla är fantastiskt, säger Michael Klein, en av kaptenerna.

Ända sedan 2002 har det varit tradition varje sommar att få se Team Rynkeby-cyklister rulla in Paris. Fram till pandemins intåg i fjol. När det blev klart att även årets tur skulle bli inställd fick Kristianstad-laget en annan idé.
    – Vi funderade på var vi hamnade om vi cyklar lika långt åt andra hållet. Då blev det Östersund, säger Michael Klein.

Mål på två miljoner

Sagt och gjort. I lördags inleddes cykelturen från starten i Jämtland som slutar en vecka senare i hemstaden Kristianstad. Tillsammans är de 12 cyklister i laget och målet är att samla in över två miljoner kronor till Barncancerfonden.
    – Det känns bra. Det är lite annorlunda i och med att vi inte har cyklat den här vägen tidigare. Det blir mer okänt, trots att det är på hemmaplan. Men det är också kul med en ny utmaning och ny natur. Känslan när man kan göra nytta genom att cykla är fantastiskt, säger han.

Inbiten cyklist på kort tid

Michael Klein har på kort tid blivit väldigt engagerad i såväl cykling som Team Rynkeby Kristianstad. Från att inte ha cyklat alls för några år sedan är nu en inbiten cyklist och en av två kaptener i laget. Innan covid-19 hann han med en vända till Paris och tillsammans med laget.
    Satsningen början redan på hösten och teamet har sedan tio månader på sig att förbereda sig inför den långa strapatsen.
    – Det handlar framför allt om att skaffa sig sadelvana. Många som cyklar med Team Rynkeby är nybörjare. Det är ofta en inkörsport till sporten och under året ska man träna så mycket på cykeln att man klarar att cykla till Paris.

Vad är det som gör Team Rynkeby så speciellt?
– Dels är det välgörenheten – att kunna samla in så pass mycket pengar till Barncancerfonden, samtidigt som man får träna både kropp och själ. Dels är det hela gemenskapen, det är ett väldigt socialt sammanhang. Hela gruppen är tillsammans oerhört mycket under året och vi lär känna varandra utan och innan.

Hur firar ni när ni är framme?
– Det är lite hemligt än så länge. Men det kommer att bli en mottagning och firas ska det.

Text: Pierre Henriksson


Vill du bidra till Team Rynkeby Kristianstads insamling, gå in på https://intranet.team-rynkeby.com/mycollection/1888 eller swisha 123 615 24 25.

Team Rynkeby

Team Rynkeby – God Morgon är en del i ett europeiskt välgörenhetsprojekt som varje år samlar in pengar till barn med cancer och deras familjer. Deltagarna är organiserade i olika lag som vanligtvis gemensamt cyklar ner till Paris. Under pandemin har Paris-resan blivit inställd och många lag har i stället genomfört andra cykelturer.

Team Rynkeby grundades år 2002 i Danmark, då 11 motionscyklister med anknytning till den danska juiceproducenten Rynkeby Foods A/S beslutade sig för att cykla till Paris för att se avslutningen av Tour de France.

Idag består Team Rynkeby av 2 400 motionscyklister och 550 medhjälpare fördelat på 59 lokala lag från Danmark, Sverige, Finland, Norge, Färöarna, Island, Tyskland och Schweiz.

Deltagarna är utvalda bland tusentals sökande som har fyllt i ansökningsformuläret på Team Rynkebys webbplats.