I sommar ska Pär Johan Åstrand cykla från Falun till Italien och däremellan Vätternrundan 315, till förmån för organisationen Protect Our Winters. I sommar ska Pär Johan Åstrand cykla från Falun till Italien och däremellan Vätternrundan 315, till förmån för organisationen Protect Our Winters.
Pär Johan Åstrand Pär Johan Åstrand är numera en hängiven cyklist, som cyklar omkring 800 mil om året. Han upptäckte tjusningen med cyklingen i sitt nya hemland Italien.
Lugnet Falun Skidsportmeckat Lugnet i Falun är något som gör Pär Johan lugn i själen. Med en sommarstuga inte långt därifrån blev det därmed en given startpunkt för hans resa i sommar.
Reseplanering Så här ser Pär Johans karta ut för sommaren. Resan mellan Falun och Alagna Monte Rosa i Italien blir en cykeltur på cirka 280 mil.
Glaciären vid bergsmassivet Monte Rosa i Italien. På toppen till höger kan man nästan se Capanna Margherita som är Europas högst belägna fjällstation (4.500m). Glaciären vid bergsmassivet Monte Rosa i Italien. På toppen till höger kan man nästan se Capanna Margherita som är Europas högst belägna fjällstation på 4 500 meters höjd.
Artikel

Pär Johan cyklar Vätternrundan på väg till Italien

2022-01-07

Till vardags bor han i närheten av bergsmassivet Monte Rosa i Italien, men har sommarstuga i närheten av Falun. Det är också de två destinationerna som han ska knyta samman med en resa på sadeln i sommar. På vägen ska Pär Johan Åstrand även ta sig an Vätternrundan 315.
    – Det hela blir förhoppningsvis en dröm som går i uppfyllelse, säger han.

Pär Johan Åstrand har alltid varit intresserad av naturupplevelser och friluftsliv. Inte minst skidåkning på topparna nere i Italien där han bor och jobbar sedan många år tillbaka. Där har han fått se glaciärerna dra sig tillbaka under de senaste åren, vilket oroar honom. Det var också det som gjorde att han på allvar började fundera på att genomföra den sommarutmaning som han har drömt om i några år.
    – Jag vill få fler att tänka på att ta hand om naturen och tillgången som den är för vår planet och generationer. Jag vill värna om en livsstil och våra skidorter. Min idé är att binda samman ett av Sveriges finaste vintersportcentra – Lugnet i Falun – med ett likvärdigt i Italien vid Monte Rosa-massivets fot i Alagna. I det första drar sig snön alltmer mot högre breddgrader, medan glaciären i det andra drar sig mot högre höjder. Att binda ihop de här paradisen som vi måste vara rädda om och bidra till något positivt samtidigt som man gör något fantastiskt roligt ger en härlig känsla, säger Pär Johan.

Planeringen av turen blir minutiös

Från Lugnet, där han har tillbringat mängder av somrar, ska han därför med cykel ta sig ända ner till Alagna Monte Rosa. Däremellan ska Pär Johan också genomföra Vätternrundan 315 km, som lägligt nog äger rum bara några dagar efter starten av äventyret. Hela utmaningen blir omkring 280 mil.
    – Det här blir min största grej och mitt livs landsvägstur på cykel. En dröm som blir verklighet och något som jag kommer att komma ihåg för resten av livet.

Förberedelserna är redan i gång och planeringen kommer att bli minutiös.
    – Jag har kollat på andra som har cyklat långt och ser hur de har gjort för att få lite tips. Men klart är att jag kommer att ha väldigt lite bagage i och med att jag tänker betala för mat och husrum.
    – Vad gäller cyklingen siktar jag på att ta mig ungefär 12–15 mil per dag under tre dagar och sedan ha en vilodag. Större delen av juni, och början av juli, kommer jag alltså att tillbringa i sadeln.

Vill sprida kunskap om Protect Our Winters

Under sin resa genom Europa vill Pär Johan också sprida kunskap om Protect Our Winters (POW), där han är medlem sedan några år tillbaka.
    – Det är en politiskt obunden organisation som förenar friluftsmänniskor runt om i världen, som vill värna om såväl platser som livsstilar och verka för en hållbar planet.
    – Min resa passar också med mitt jobb och specialisering inom EU:s jordbrukspolitik där vi i många år har kämpat för att introducera ett mer miljövänligt jordbruk med mer resultatgivande gröna gårdsstöd. Att sedan kunna cykla genom ett hållbart landskap är något som vi, och än mer våra barn, måste få njuta av.

Cyklingen hittade han för ungefär tio år sedan – mycket tack vare det stora intresset för den sporten i det nya hemlandet Italien.
    – Freeride och skidåkning har varit det primära för mig. Men så köpte jag en Bianchi och började cykla till jobbet. Sedan blev det bara alltmer och jag bytte upp mig till en Specialized S-works. De senaste tre–fyra åren har jag cyklat som en galning, omkring 800 mil om året. Särskilt nu under pandemin, då det var i stort sett det enda man kunde göra.

Har cyklat Vätternrundan förut

Om långcyklingen genom Europa blir en ny upplevelse är Vätternrundan något han har erfarenhet av tidigare. År 2019 tog han sig runt sjön på elva och en halv timme.
    – Det var första gången jag cyklade så långt i ett sträck. Trots att det pågick på natten var det väl upplyst och inga problem att se var jag cyklade. Dessutom var vägarna väldigt bra, så är det inte alltid i Italien.

Nu ser han fram emot att återigen få delta i ett av världens största cykelmotionslopp.
    – Det var spännande som sjutton och jättefint ordnat. Ett fantastiskt arrangemang, en stor fest som jag längtar efter att få uppleva igen.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Pär Johan Åstrand

Ålder: 64.

Bor: I Italien, vid Lago Maggiore, norr om Milano.

Yrke: Civilingenjör med specialisering inom fotogrammetri och satellitbilder.

Intressen: Freeride, cykel, natur och resor.

Familj: Fru Giuliana från Italien. Barnen Nastassja, Mattias och Lucas, samt hunden Thea.

Följ: Strava och  Komoot: Par Johan Astrand. Instagram: @parjohanastrand.

Kontakt: parjohanastrand@gmail.com.

Protect Our Winters (POW)

POW är en politiskt obunden, ideell organisation av och för friluftsmänniskor som bestämt sig för att agera inför klimatutmaningen.

Organisationen menar att man inte måste vara perfekta för att kunna bidra till klimatarbetet, utan att eftersträva förbättring i stället för att söka perfektion.