Robin Lyne och Kornelia Thörn långfärdscykling Robin Lyne och Kornelia Thörn är riktigt bitna av långfärdscykling. Nu har de skrivit en bok där de delar sina erfarenheter och tips.
Artikel

Paret som vägleder till långfärdscykling

2021-08-04

Genom äventyr över hela världen har Kornelia Thörn och Robin Lyne skaffat sig stor erfarenhet om långfärdscykling. Den senaste riktigt långa resan gick från Sverige till Kina, då de korsade den över 4000 meter höga Pamirplatån i Tadzjikistan under vintern. Nu har de släppt en bok för att få nya cyklister att se tjusningen med att resa långt med cykel.
    – Vi ser det som en kunskapsbank som ska göra det lättare att planera sin resa. Med information som vi själva saknade när vi började, säger Kornelia.

Det var under en jorden runt-resa för omkring åtta år sedan som paret hittade tjusningen i att resa med cykeln som sällskap.
    – När vi kom till Kina hade vi suttit på många tåg och bussar, så vi hyrde ett par cyklar och körde runt på landsbygden. Sedan återvände vi till tåget och tog oss till Bangkok, men när vi klev av hade vi bestämt oss. Vi köpte två cyklar som fick ta oss ner till Singapore, säger Kornelia.
    – Jag, som inte hade cyklat så mycket tidigare, tänkte att vi kunde ge det några dagar så får vi se, fyller Robin i.

Men dagarna gick. Så småningom hade dagarna blivit ett par månader och hundratals mil hade avverkats.
    – Allt var så enkelt. Vi hade perfekt väder i två månader och inte en enda punktering. Vi slapp hamna på turisthubbarna och busstationerna, som man lätt gör när man backpackar, och kände oss helt fria, säger Robin.
    – Vi cyklade lite, badade, cyklade lite till, drack kokosnötsdrinkar… och fortsatte cykla, säger Kornelia.

Kunde inte släppa cyklingen

Från Singapore bar det sedan vidare till Indonesien där paret först skulle vandra och sedan bestiga en vulkan. Uppgifter som är svåra att göra med cykeln i släptåg. Så resan fortsatte utan dem.
    Men väl hemma i Sverige kunde de inte släppa upplevelsen. Tre veckor senare bar det av till Afrika – på cykel förstås. Då fick de uppleva andra förutsättningar.
    – Allt var lite råare. När vi korsade Sahara hade vi veckor med bara öken och inget annat. Det drog in stora höststormar med översvämningar och piskande sand, säger Kornelia.

Något som dock inte ändrade känslan av att långfärdscykla.
    – Cykelresan i Sydostasien lurade in oss i det där. Det var så enkelt. Nu är det underförstått att vi pratar om cykel när vi ska resa. Även om vi gör andra resor också emellanåt är det cykelresorna som vi prioriterar, säger Robin.

Vad är tjusningen med att långfärdscykla?
– Först och främst den fysiska biten. Det är en skonsam träningsform som gör att man mår bra och sover gott. Vill man kan man också pusha kroppen på hög höjd eller i jobbig terräng.Sedan är det väldigt fritt. Vi har alltid tält med oss, och det är häftigt att kunna vakna upp till vilken bergsutsikt som helst. Dessutom kan man se allt mellan destinationerna, säger Kornelia och fortsätter:
    – Man träffar också människor på ett helt annat sätt. Det blir massor av resor i en kan man säga.

Släppt bok som ger tips till andra

I maj släppte de boken Långfärdscykling – kortare turer och längre äventyr som ska inspirera fler till att ge sig ut på cykelresor.
    – Det behövs mer cykling i världen och passar det oss kan det passa vilken livsstil som helst. Man kan lätt anpassa sin resa efter intressen, svårighetsgrad eller budget, säger Kornelia.

När Robin och Kornelia började långfärdscykla hade de svårt att hitta samlad information om just det resesättet, så boken är något de själva hade velat läsa när de startade.
    – Vi tänker att det kan bli en kunskapsbank som ska göra det lättare att planera sin resa, vad man ska ha med sig och vad man ska tänka på, säger Robin.

Samtidigt vill de påvisa att det inte behöver bli vare sig krångligt eller dyrt att ge sig av på cykeln.
    – Ska man ut på en treveckorssemester är det framför allt cykel, pump och slang som behövs. Det finns alltid mekaniker och boenden längs vägen. Och det är ett väldigt bekvämt sätt att resa för väldigt lite pengar, menar Kornelia.
    – Det behöver heller inte vara så stora projekt, vi har förhoppningen att våra långa resor även kan inspirera till korta.

Vilket är ert häftigaste minne under era resor?
– Framför allt är det alla naturminnen. På platser där man är ensam med naturen och har hittat ett perfekt ställe inför natten. Sedan har man lärt känna så otroligt fina människor. Jäklar vad många som har hjälpt oss runt hela världen…

Text: Pierre Henriksson
Foto: Robin Lyne och Kornelia Thörn

Robin Lyne

Ålder: 35.
Bor: Malmö.
Familj: Kornelia och en halv.
Yrke: Läkare.
Intressen: ”Äventyr och musik.”
Det här får man inte glömma i packningen vid en långfärdscykling: ”Förutom allt det självklara så tar jag alltid med mig ett par bra skor för att kunna utforska omgivningarna även till fots!”

Kornelia Thörn

Ålder: 33.
Bor: I Malmö.
Familj: Robin och en pytteäventyrare som kommer om några månader.
Yrke: Skribent och kreatör.
Intressen: ”Spetsiga berg, foto och mat. Och allt som är kreativt!”
Det här får man inte glömma i packningen vid en långfärdscykling: ”Jag glömmer aldrig kameran. Sen blir cykelmorgnarna tråkiga utan gott kaffe. Så, packa ner kaffe och ett filter eller en press i köksutrustningen.”