Tim Bogdanov cyklade från Göteborg till VM i Ryssland.
Tim på väg.
Artikel

Tim cyklade till Sveriges VM-premiär

2018-06-20

Svenska landslagets premiärseger mot Sydkorea i måndags gladde hela landet. Kanske allra mest Tim Bogdanov, som för en månad sedan startade sin cykelresa till VM i Ryssland.
– Jag har haft den matchen i sikte i flera månader. Att få uppleva det här är extra känslosamt när man har cyklat hit, säger Tim.

Det är ett år sedan Tim Bogdanov bestämde sig för att cykla till VM i Ryssland. Vid den tidpunkten var Sverige inte ens kvalificerat, så när de slog ut Italien i play-offen jublade Tim allra högst.
– Det var grymt. Det är otroligt att vi slog ut Italien. Det var efter den matchen som jag verkligen blev 100 procent säker att jag skulle göra det. Med min resa vill jag hylla Sveriges laginsats, hur man fungerar som enhet. Det är en inspirationskälla, säger han.

Det här är inte första gången som Tim har varit ute på stora äventyr. Han har bland annat cyklat till Kina, upplevt Anderna på cykel samt blivit utsedd till Årets svenska äventyrare 2013. Men cykelresan till Ryssland gör han inte bara för egen skull.
– Jag är med och hjälper till i ett projekt i Kirgizistan. Uplift, som organisationen heter, utbildar kvinnorna i landet om fysioterapi och hur de tar hand om barn födda med handikapp.
– De gör ett väldigt bra och viktigt arbete. 100 procent av de insamlade pengarna går till konkreta insatser på landsbygden. Vi är uppe i över 18 000 kronor just nu och förväntas få in ännu mer i nästa del av projektet.

Cyklingen till Nizjnij Novgorod var en utmaning i sig. Men frågan är om inte nästa steg blir större. Då ska han nämligen bestiga före detta Sovjetunionens fem högsta berg.
– Det är ingen skandinav som har klättrat i alla de bergen innan. Jag är född i Ryssland och pratar flytande ryska, så jag klarar kommunikationen här bra.

Under cyklingen har Tim siktat på att ta sig 100 kilometer varje dag. Förhållandena har varit suveräna, bra väder och bra vägar.
– Det har varit fantastiskt rent upplevelsemässigt. Jag har försökt att stanna för att dokumentera min resa och har inte känt någon stress. Det har varit bekvämt hela vägen.

Vad har du för relation till landslaget?
– Jag har följt dem sedan mina första VM-minnen från USA 1994 när vi slog Rumänien på straffar. Det här är dock mitt första mästerskap på plats och det är härligt att ha gjort resan till något speciellt.

Och relationen till cykeln?
– Den är nära. Jag har rest med cykel sedan jag var 16 år. Det har blivit en återkommande grej för mig. Jag har cyklat i projekt och gillar de här långa turerna.
– Att använda cykeln som ett verktyg för att upptäcka saker, det är det som jag gillar. Känna frihetskänslan. Det är en härlig livsstil och någonting jag uppskattar väldigt mycket, säger Tim.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat


Tim Bogdanov

Ålder: 33 år.
Bor: I Göteborg.
Cykel: ”En MTB med stålram. En cykel som håller för mina äventyr”.
Aktuell: Har cyklat 2 502 kilometer, från Göteborg till Nizjnij Novgorod.
Uplift: En välgörenhetsorganisation som utbildar kvinnor i såväl fysioterapi som hur man tar hand om barn födda med handikapp. Insamlade pengar går oavkortat insatser på den kirgizistanska landsbygden.