Artikel

Gemenskap viktigt för Team Sigge Cykel

2017-06-08

Nästa helg siktar Team Sigge Cykel på Sub8 i Vätternrundan. Men först väntar Halvvättern redan på söndag för den snabbväxande cykelklubben från Stockholm där fokus ligger på att vara just ett team.
– Det ska vara roligt att träffas och det ska vara trevligt att möta oss ute på vägarna, säger Håkan Sanderberg.

Team Sigge Cykel bildades för att de anställda på cykelbutiken Sigge Cykel i västra Stockholm skulle ha ett lag att cykla tillsammans för. När det visade sig att många av de som jobbade i butiken hoppade av, gick frågan till Håkan Sanderberg om inte han kunde ta över som drivande.
– Jag hade kommit med på ett bananskal, men tog ganska stor plats. Så det var nog naturligt att frågan gick till mig. Nu har vi raggat upp folk på nätet och gruppen har vuxit så det knakar, säger Håkan.

Tillsammans träffas de omkring 30 medlemmarna två gånger i veckan. På onsdagar är det intervaller, medan det på lördagar är långpass som gäller. Dessutom träffas många av dem då och då, även utan sina cyklar.
– Vi jobbar mycket med teambuildning för att gruppen ska bli så tajt som möjligt. Och egentligen är vi mer än ett team, många av oss har blivit goda vänner.

Viktigt för gruppen är också hur de uppträder på cykeln – att cykla ”snyggt” och därmed vara en god representant för sporten.
– För oss är det viktigt hur man cyklar. Vi ska så klart hålla oss till alla lagar och regler och det ska vara trevligt att möta oss ute på vägarna. Det är viktigt att vi gör bra reklam för oss själva, säger Håkan.

För Håkan Sanderberg kom cyklingen tillbaka in i livet för fyra år sedan när han fyllde 40. Då hade han, enligt egen utsago, inte cyklat på 25 år.
– Jag fick en Halvvätternanmälan som 40-årspresent av min bror. Så jag cyklade loppet på en mountainbike, samtidigt som jag sneglade på alla andra snygga cyklar som fanns där i Motala och tänkte att jag också ville ha en racer.
Sagt och gjort. En racer blev inhandlad och sedan gick han med i Sigge Cykel. Och nu är han fast i sporten.
– Framför allt är det sammanhållningen som gör det så otroligt roligt. Att få träffa så många människor och att få vara i ett lag. Sedan lockar naturen mig också. Naturupplevelsen man får tack vare cyklingen är inte möjligt att få i så många andra sporter.

I år blir det tredje gången han cyklar Vätternrundan ihop med Team Sigge Cykel i de för klubben karakteristiska svartrosa kläderna – med en målsättning att komma under åtta timmar. Men redan på söndag finns de på plats i Motala för att värma upp med Halvvättern.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat