Artikel

Perfekt träningsrunda med fatbikes

2017-06-18

De allra flesta som cyklar Vätternrundan önskar en lättrullad cykel. Inget konstigt alls när 30 mil ska avverkas.
Kusinerna Piotr Lupinski och Marcin Wegrzyk tänkte precis tvärtom. De valde fatbikes – cyklar med extra breda och grova däck.
– Vätternrundan blev en perfekt träningsrunda för oss. I höst ska vi cykla 200 mil genom öken på de här cyklarna.

I Australien finns ett lopp som heter Canning Stock Route som mäter närmare 200 mil.  Det som gör det lite tuffare än vanligt är att sträckningen går genom öken och tuff terräng. De flesta tävlande kör med fyrhjuldrivna fordon, men inte alla.
– Det finns några som genomfört loppet på cykel. Vi är medvetna om att de kommer bli riktigt tufft. Vi räknar med att hålla på runt 35 dagar innan vi nått målet, men har med i kalkylen att det kan ta upp till 45 dagar, berättar Piotr.

Piotr Lupinski bor i Värnamo i Småland och ska tillsammans med sin kusin Marcin Wegrzyk, som bor i Polen, köra loppet.
Den mesta av träningen inför har de skött på var sitt håll. Vätternrundan var ett sätt att få ett tufft träningspass tillsammans. Och tufft var det!
– Tiden blev 18,47, så du förstår att vi har slitit. Med de här däcken så är det väldigt tungt att cykla på asfalten. Det visste vi och det var precis den träningen vi ville ha. Är det någon annan som cyklat Vätternrundan på fatbikes, undrar Marcin.

Varför ger man sig på ett projekt som innebär att man ska cykla 200 mil genom öken och eländig terräng?
– Det är nog 40-årskris, skrattar Piotr, men blir snart allvarlig:

– Jag har en kompis i Polen som har en 7-årig dotter med svår ryggmärgsskada. Flickan behöver opereras för att få ett bättre liv. Det kostat pengar. Det var då vi fick idén att ge oss på det här tokiga äventyret och samtidigt  samla in pengar.
Av alla sponsorintäkter som Piotr och Marcin  får in går hälften till framtida operationer till kompisens dotter. Den andra halvan behövs för att finansiera resan till Australien.

Hur tufft blir det?
– Oj, det blir jobbigt. Men vi har tränat på bra. Jag kör sex dagar i veckan och har tappat 13 kilo i vikt. Mat och vätska blir självklart superviktigt under loppet. Vi har specialbyggt enhjuliga vagnar som vi ska dra efter våra cyklar med packningen.