Förra året hade Team #imoveforcancer 40 personer som cyklade Vätternrundan 315 km.
I år har antalet cyklister tredubblats och teamet ställer upp med tre olika lag på startlinjen i Motala. Och nästa år planeras för 200 cyklister i teamets färger.
– Vi fick väldigt mycket positiv uppmärksamhet efter loppet vilket ledde till en anstormning av ansökningar. Och det känns fantastiskt, säger initiativtagaren Martin Hörtin.
På lördag morgon klockan 05.30 iklär sig Martin kaptensrollen i ett av de tre teamen. Målsättningen för den gruppen är att cykla runt Vättern på tiden 10.15. De andra ska cykla ännu snabbare, på 7.45 och 8.45.
– Vi kallar oss själva för ”discogruppen”, ett mer avslappnat cykelgäng än de andra två. Här ingår även en grupp som startar med oss, men som kommer att släppa efter hand med målet att cykla på 12 timmar.
Och det är just det här som var själva grundtanken när Martin, tillsammans med paraidrottaren Anders ”Järnmannen” Olsson, drog i gång initiativet för tre år sedan. I stort sett alla känner någon som är, eller har varit, drabbad av cancer och då ska även alla få chansen att vara med och cykla för att bidra.
– Med tanke på det kommer vi att utöka till nästa år med upp till 200 planerade cyklister och även välkomna de som vill cykla på 14 eller 16 timmar för att poängtera vikten av forskning.
– Cancer sover inte, det är något som vi måste bekämpa hela tiden. Därför belyser vi olika canceronder olika år. Förra året gick insamlingen till Barncancerfonden, i år uppmärksammar vi Blodcancerfonden.
Passerat 1,5 miljoner kronor
Då, för tre år sedan, var målet att samla in en miljon kronor till forskningen. En summa som fram till i dag har passerats med en halv miljon kronor.
Men även om målet är uppnått med råge tänker inte Martin och ”Järnmannen” dra ner på tempot. Tvärtom.
– Förra årets Vätternrundan var en tydlig signal på att folk vill vara med och göra något positivt, vilket visar hur viktig forskningen om cancer är. Vi blev snabbt 80 personer och dessutom slog vi ihop oss med Idrottslabbet. Plötsligt hade vi även med ett snabbt team, säger Martin.
– En annan positiv aspekt är folkhälsan. Vårt initiativ innebär att fler människor kommer i gång och rör på sig. Då spelar det ingen roll om man cyklar runt Vättern på åtta eller 16 timmar.
Att #Imoveforcancer får allt fler intresserade följare innebär även att det blir alltmer att göra för Martin. Som spindeln i nätet tar administration och logistik mycket tid när projektet hela tiden växer.
– Det har blivit ett heltidsprojekt att driva, men jag är glad och stolt över att få representera en positiv rörelse.
– Alla cyklister och medmänniskor som vill vara med ger mig så otroligt mycket positiv energi. Då är det lätt att avstå från lopp ibland för att i stället lägga fokus på det administrativa.
Önskar att fler engagerar sig
Det låter som att ert engagemang har fått fart på Cykelsverige?
– Vi har passerat 1,5 miljoner kronor, vilket är fantastiskt, men det viktigaste är att man verkligen gör något. Min önskan – och uppmaning – är att fler engagerar sig, för Cancerfonden eller något annat som ligger dem närmast till hands. Vi kan alla bidra till något större.
Hinner du själv med att cykla så mycket som du vill?
– Ja, det gör jag, men det är på gränsen. Jag vill vara med och cykla på alla ställen, så mycket som jag kan, men för mig är det viktigt att kvalitetssäkra i alla led.
– Men Vätternrundan är given och den ser jag verkligen fram mot att få cykla igen.
Text: Thomas Bergkvist
Foto: Marija Aurell, Martin Hörtin, Privat