Under 2022 driver Anders Under 2022 driver Anders "Järnmannen" Olsson och Martin Hörtin initiativet I move for cancer, som ska samla in pengar till Barncancerfonden. De ska bland annat cykla Vätternrundan med Team #imoveforcancer.
Gotlänningen Martin Hörtin är intiativtagare till rörelsen I move for cancer... Gotlänningen Martin Hörtin är intiativtagare till rörelsen I move for cancer...
... tillsammans med paralympicsstjärnan Anders ... tillsammans med paralympicsstjärnan Anders "Järnmannen" Olsson.
Vätternrundan 315 är en av utmaningarna under året. Ett lopp som Martin Hörtin har cyklat två gånger tidigare: 2019 med Team Fibra och 2020 med Idrottslabbet. I år blir det med Team #imoveforcancer. Vätternrundan 315 är en av utmaningarna under året. Ett lopp som Martin Hörtin har cyklat två gånger tidigare: 2019 med Team Fibra och 2020 med Idrottslabbet. I år blir det med Team #imoveforcancer.
Artikel

”Järnmannen” och Martin trampar mot miljonen med Team #imoveforcancer

2022-03-30

På lördag klockan 10.00 börjar Martin Hörtin och paralympics-stjärnan Anders Olsson cykla 24 tremilsetapper inom 24 timmar på Zwift.
    Det är bara en av alla utmaningar som duon ger sig på i år. Allt för den egna rörelsen I move for cancer – där målsättningen är att samla in en miljon kronor till Barncancerfonden.
– Jag brinner för den här typen av utmaningar och äventyren som kommer med det, säger Martin.

Allt började 2019 när gotlänningen Martin Hörtin skulle ta sig an En Svensk Klassiker.
    – Även om jag så klart tränade alla momenten var det just cyklingen som jag fastnade för. Cykel och Gotland är en optimal kombination. Här är det oftast bra väder, med flest soltimmar i Sverige, fina vägar och lite trafik, säger han.

Det blev snabbt ett av hans största intressen. Som kom att prägla livet mer än att bara sitta på cykeln. Det blev nämligen också starten på insamlingarna bedrivna under I move for … Förra året samlade Martin och vännerna Simon Stark, David Gardell och paraidrottaren Anders Olsson in 115 000 kronor för diabetes.

I år blir det insamling till Barncancerfonden

Martin Hörtin fick blodad tand av det lyckade initiativet och satte snabbt i gång att fila på nästa idé.
    – Tanken är att bygga på samma upplägg – att uppmärksamma insamlingen genom att genomföra ett antal stora cykelutmaningar. Nu kan jag också ta tillvara på alla de kunskaperna kring det som jag lärde mig förra gången.

Han fick återigen med sig Anders Olsson. Men i stället för diabetes är det nu Barncancerfonden som är mottagare för insamlingen.
    – Jag har det nära. Och jag skulle tro att alla i stort sett är drabbade, direkt eller indirekt, av cancer och när jag ville ta nästa steg kändes det naturligt att välja det. Målsättningen den här gången är att samla in en miljon kronor.
    Om det planeras för en uppföljare 2023?
    – Definitivt, men jag följer bara hjärtat, säger Martin, som inte vill avslöja fler detaljer ännu.

Martin Hörtin har cyklat Vätternrundan två gånger

Årets insamling till Barncancerfonden är redan i gång och är uppe i mer än 200 000 kronor. Långt över förväntan. Utmaningarna fortlöper kontinuerligt under året. Exempelvis på lördag när Anders och Martin ska försöka cykla 72 mil på Zwift under 24 timmar, fördelat på tremilsetapper.
    Sedan har rörelsen även ett eget lag med 40 cyklister under Vätternrundan 315 km i juni under namnet Team #imoveforcancer. Det kommer att representeras av färgerna rosa, ljusblå och mörkbå för att visa stöd till flera cancerförbund.
    Vätternrundan är ett lopp som Martin har cyklat två gånger tidigare, med Fibra år 2019 (på 7.52) och året efter med Idrottslabbet (på 7.25).
    – Jag har njutit till fullo av båda varven runt sjön. Det blir en väldigt go´ gemenskap och en familjär känsla. Både i teamet man cyklar med och i Motala. Inte minst i samband med nervositeten i startfållan när man vet att man har en lång väg framför sig. Sedan är målgången längs vattnet legendarisk. Då får man ett magiskt rus och känslor i kroppen. Jag har faktiskt fällt tårar när jag har kommit in på den sista raksträckan. Det kan låta klyschigt, men det är resan som är målet, säger Martin, som också avslöjar att det finns en del runt sjön som inte är en favorit.
    – Det är något som händer i höjd med Hjo, säger han och skrattar.

Ska cykla genom Sverige på rekordtid

Avslutningen på hela initiativet sker i höst med en ännu längre cykeltur på rekordtid – från Treriksröset i norr till Smygehuk, Sveriges sydligaste spets. För Anders Olssons del innebär det 210 mil på en så kallad knäcykel och med hjälp av bara armarna.
    – Jag har alltid haft en dröm om att cykla genom Sverige och nu får jag göra det. Tillsammans med ”järnmannen” Anders dessutom, som är en stor inspirationskälla, säger Martin.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Vill du följa Martin och Anders ”24-timmarsutmaning” i helgen? Evenemanget kommer att livesändas på I move for cancers sociala medier.

I move for cancer

Ett rörelseinitiativ startat av Martin Hörtin och Anders ”Järnmannen” Olsson som genom bland annat fyra större utmaningar under 2022 ska samla in en miljon kronor till Barncancerfonden.

  • 26 mars – 24-timmars cykling (24 x tre mil) på Zwift
  • 7 maj – Gotland runt
  • 18 juni – Vätternrundan 315
  • 19 augusti – Sverigeresan.

Läs mer om I move for cancer här

Martin Hörtin

Ålder: ”Snart 40”.

Bor: Ljugarn, på Gotland.

Familj: Fru och tre barn.

Yrke: ”Egen.”

Intressen: ”Familjeliv, välgörenhet, hälsa och äventyr.”

Dold talang: ”Tackar alltid ja och ser möjligheterna.”