Konditionen finns där. Likaså alla träningstimmar i benen. Allt är upplagt för bragden att cykla runt Vättern. Men hur är det med rumpan? Är den redo för 315 kilometer?
– Förebyggande åtgärder är otroligt viktiga, säger Bengt Andersson på Medevi ProSalus.
Ju bättre förberedd du är, desto bättre klarar du dig på cykelsadeln. Det allra bästa är att förebygga så att huden alltid är i bra skick. Smörjer du dig redan under träning ger du dig själv de bästa förutsättningarna att klara även stora påfrestningar.
– Cykling ska vara kul och inte göra ont i onödan. Hjälp finns att få och vi vill se breda leenden på alla deltagare ända in i mål, säger Bengt Andersson, som har mångårig och gedigen erfarenhet av ekologiska hudvårds- och sportprodukter.
Tunn, nyläkt hud är väldigt skör
Under intensiv träning inför ett långlopp finns det inte tid att vila så att ett eventuellt skav kan läka ut ordentligt. En tunn, nyläkt hud är dessutom väldigt skör, vilket ökar risken för nya problem.
– Det är också en stor fördel att ta hand om musklerna med ett bra aktivitetsliniment för snabbare återhämtning. Det hjälper dig att maximera din träning.
Men skav och nötning handlar inte bara om rumpan och sadeltryck. När du cyklar under lång tid är det de många tusen rörelserna som kan ställa till det. Det kan lika gärna uppstå på grund av ett veck i en linning eller en söm som nöter på ställen som du inte hade räknat med.
Vädret kan också göra att påfrestningarna ökar. Vid regn är våt hud mer skör. Vid stark värme gör saltet i din svett i stället att nötningen inte behöver vara så omfattande innan den ger upphov till svidande obehag. Därför är det viktigt att ha med en tub så att du kan åtgärda löpande.
Vatten kan orsaka sveda
När du ska smörja där det redan har uppstått känningar bör du använda en produkt som är gjord just för det ändamålet.
– Många salvor och krämer innehåller vatten vilket kan orsaka att det svider och bränner på en ansträngd hud, säger Bengt.
– Vår produkt Medevi Chamoiscreme – RumpRäddaren är unik på det sättet att den både förebygger och behandlar. Och självklart är den helt fri från vatten.
Vad händer när distansen ökar och du lämnar din comfort zone?
– Ofta har man hört att ”Vättenrundan börjar vid 20 mil”, vilket stämmer. Då uppstår nya fenomen i kroppen som inte kommer under de vanliga träningsrundorna på 5 till 10 mil, säger Bengt.
Viktigt att det är ett aktivitetsliniment
För en van och rutinerad cyklist är förebyggande smörjning av vitala delar och rumpan en naturlig del av förberedelserna. Här är det också viktigt med aktivitetsliniment eftersom att du kan få känningar i till exempel nacke eller axlar när loppet är inne på de sista milen. Det är inte bara benen som får jobba.
– Med liniment är det viktigt att det verkligen är ett aktivitetsliniment och inte ett som enbart är gjort för rehab. Det ska kunna användas på svettig hud och vid upprepade tillfällen utan att ge hudirritation.
– Det får inte heller öka hudens känslighet för sol vilket många liniment tyvärr gör. Under en Vätternrunda vid bra väder blir det ofta mycket solsken. Tänk därför på att även förbereda med hög solskyddsfaktor.
Allt fler cyklister förbereder sig bättre
Men alla som cyklar runt Vättern är inte rutinerade proffscyklister. Runt 40 procent av alla som startar gör det för första gången och då gäller det att vara redo.
– Många är noga med själva cykelutrustningen, men missar att ta hand om kroppen. Du kanske brukar klara 15 mil utan problem, men man vet aldrig i förväg när känningarna kommer. Vätternrundan är dessutom mer än dubbelt så långt, säger Bengt som dock har sett en ökning av cyklister som förbereder sig på bästa sätt.
– För 15–20 år sedan såg vi ibland spår av en ”machokultur” i vissa kretsar med kommentarer om att ”det ska göra ont”. Något som lyckligtvis har försvunnet. Nu märker vi att väldigt många verkligen tar sin cykling på stort allvar och ser det som en del av en hälsosam livsstil. Då är bra förberedelser och bra utrustning en självklarhet.
Är det lika viktigt att smörja sig efter loppet?
– Sett till hud och muskulatur är det absolut bäst att fortsätta efter målgång. Ansträngd hud återhämtar sig mycket snabbare om du smörjer och detsamma gäller musklerna. Att smörja med ett aktivitetsliniment gör att du blir av med slaggprodukter. Då blir stela muskler mjuka, smidiga och arbetsvilliga igen.
– Men det viktiga är att komma förberedd till Motala. Dels genom smörjning under alla träningstimmar, dels genom att ha med sig vårdande och effektiva hudvårdsprodukter i sin packning under loppet. Då ökar chansen till det härliga, breda leendet efter ett väl genomfört lopp som är målsättningen för oss alla.
Text: Thomas Bergkvist
Foto: Calle Schnell, Shutterstock
Vill du cykla Vätternrundan 315 km? Det finns fortfarande platser kvar. Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se.