Det är inte långt kvar till Vätternrundan. Då är det väldigt viktigt att ta hand om huden och musklerna. Inte minst när distanserna på långpassen ökar. Det är inte långt kvar till Vätternrundan. Då är det väldigt viktigt att ta hand om huden och musklerna. Inte minst när distanserna på långpassen ökar.
Bengt Andersson har mångårig och gedigen erfarenhet av ekologiska hudvårds- och sportprodukter. Bengt Andersson har mångårig och gedigen erfarenhet av ekologiska hudvårds- och sportprodukter.
Artikel

Tänk på att ta hand om huden – experten tipsar

2024-05-13

Det är inte långt kvar till Vätternrundan. En tid då långpassen blir allt fler – eller åtminstone borde bli. Då är det väldigt viktigt att ta hand om hud och muskler.
    – Vid intensiv träning kan problem med skav och ansträngda muskler spoliera möjligheten till ett lyckat genomförande, säger Bengt Andersson.

Många timmar på sadeln kan orsaka problem med skav och nötning, även på den allra mest vana cyklisten. Men det går att förebygga. Inte minst viktigt när träningen inför sommarens långlopp intensifieras. När både längden på träningspassen och antalet turer ökar minskar vilotiden. Det innebär också att ansträngd hud får svårt att återhämta sig ordentligt. En nyläkt hud är också väldigt skör, vilket gör att risken för nya problem ökar.
    – Det är viktigt att man är rädd om sig. Det bästa är att förebygga och på ett bra sätt förbereda kroppen inför vad som komma skall. Det handlar inte bara om nybörjare, utan även proffs får ofta problem med cykelskav. Vi får varje år samtal från rutinerade Vätternrundancyklister med fler än 20 rundor i bagaget som aldrig har haft några bekymmer tidigare. Med panik i rösten berättar de att skavsåren har kommit, säger Bengt Andersson, som har jobbat med hudvårdsprodukter i flera decennier via företaget Medevi ProSalus.

Vad bör jag tänka på?
– Det bästa är att använda en salva som både förebygger och behandlar. när du använder den inför varje träningspass ökar du hudens spänst och elasticitet så att huden klarar påfrestningarna bättre.

Har du tendenser till cykelskav är det viktigt att du använder en produkt som även behandlar problemet. Smörj då tunt och ofta – gärna flera gånger om dagen. Se till att det är en produkt som inte innehåller vatten. Det kan annars svida på ett obehagligt sätt när du smörjer den på din ansträngda hud.
    – Ett bra alternativ som uppfyller alla de här kriterierna är Medevi Chamoiscreme – Rumpräddaren, som i många år har varit Vätternrundancyklisternas favorit. Som en användare uttryckte det: ”Den jobbar tyst och effektivt, man märker bara komforten”, säger Bengt.

Ta med tuben under rundan

Innan Vätternrundanstarten bör du smörja ordentligt. Bengt uppmanar också gärna ta med salvan i packningen om det börjar nöta någonstans som du inte har räknat med..
    – Det är ofta antalet rörelser som ställer till det och inte bara sadeltryck. Tänk på att sträckan för de flesta är uppemot dubbelt så lång som de längsta träningspassen, vilket gör att det uppstår fenomen som du inte är van vid. Efter loppet rekommenderar jag också att du smörjer in dig innan duschen om du märker att huden är irriterad. Annars kan det svida som eld. För att återhämta dig snabbare kan du sedan fortsätta ytterligare ett par dagar.

Utöver RumpRäddaren är aktivitetsliniment ett bra sätt att skaffa de bästa förutsättningarna att lyckas, menar Bengt Andersson.
    – Det ser till att dina muskler är i bra skick. Cykling är en sport med repetitiva rörelser, vilket gör att vissa särskilda kroppsdelar utsätts för stora påfrestningar. Till exempel är det vanligt med känningar i muskelfästena runt knät , säger han och fortsätter:
    – När man väl får ont någonstans vill man spara på det ställe som gör ont. Det leder ofta till att man rör sig onaturligt och att det frestar extra någon annanstans. Då blir det lätt följdeffekter diagonalt genom kroppen.

Använd aktivitetsliniment kontinuerligt

Märker du att du har fått så ont att du har börjat röra dig onaturligt är det viktigt att inte vänta, utan att behandla direkt på uppstuds.
    – När du blir medveten om att du har ont har kroppen redan ”börjat spara” en stund omedvetet. Processen är alltså redan i gång.

Aktivitetslinimentet använder du såväl före som under och efter en ansträngning.
    – Före sänker det skaderisken, genom att du värmer upp effektivare så att musklerna är mer redo när du väl ökar belastningen. Under genomförandet  ger det bättre cirkulation och syresättning , vilket i sin tur gör att du presterar bättre. Efteråt gör det att du blir av med slaggprodukter snabbare, och ömma stela muskler blir mjuka och arbetsvilliga igen.

Vad ska jag välja för liniment?
– Ett väl balanserat liniment som jobbar på djupet. Många tänker att dubbelt så starkt är dubbelt så bra, men så är det inte. Det ökar nämligen också risken för överkänslighet. Ett bra aktivitetsliniment ska inte hetta och bränna på huden. Det är inte där du vill ha effekten. Det är viktigt att det inte irriterar huden, utan du ska kunna repetera användandet så ofta du vill eller behöver. Irritation av ett felbalanserat liniment blir dessutom ofta värre när huden blir varm och svettig.
    – Medevi Arnicaliniment jobbar behagligt och finns både som salva, olja och som ett smidigt stift som är lätt att ta med i ryggfickan.

Glöm inte solskyddsfaktorn

Många liniment som inte är gjorda för aktivitet öka hudens känslighet för sol. Men även med ett bra liniment som inte ökar hudkänsligheten är det en viktig detalj att vara uppmärksam på under varma sommardagar.
    – Tänk på att ha en rejäl solskyddsfaktor. Är det bra väder är du som cyklist väldigt exponerad för sol, även om du inte alltid känner det med fartvind och fokus på att ta dig fram snabbt, avslutar Bengt.

Så uppstod ”RumpRäddaren”

I mitten av 1980-talet drev Bengt Andersson ett glasstillverkningsföretag i Motala som behövde salvor för de hudproblem som uppstod vid det intensiva diskandet som produktionen krävde. När Bengt och Helena Nilsson inte hittade vad de behövde på marknaden tog de fram lösningen själva.

Resultatet av den produktutvecklingen blev bland annat salvan som cyklisterna givit smeknamnet RumpRäddaren. För den blev inte bara ett lyckokast i glassfabriken, snart upptäckte även cyklister hur bra den var för huden under såväl träning som lopp. Sedan dess har tusentals cyklister tackat den ekologiska ringblomsalvan för all hjälp med att förebygga och behandla såväl skav som nötning. För några år sedan blev Medevi ProSalus officiell leverantör och partner till Vätternrundan och Medevi Chamoiscreme – RumpRäddaren blev officiell Vätternrundaprodukt.