Korpral Gustav Wirström ska cykla från Arvidsjaur till Stockholm Hannes Holmström (t v), Gustav Wirström och Oscar Grönborg är militärtrion som tillhör den snabbare cykelgruppen. På två och ett halvt dygn ska de ta sig från regementet i Arvidsjaur till det Kungliga slottet i Stockholm.
Korpral Gustav Wirström och vännerna ska cykla från Arvidsjaur till Stockholm I ett år har de levt tillsammans på K4-regementet och tränat på att försvara landet. Så fort de muckar sätter de sig på sadlarna och styr cyklarna mot Stockholm.
Korpral Gustav Wirström ska cykla från Arvidsjaur till Stockholm En hektisk och utmanande tid väntar Korpral Gustav Wirström. Först ska han cykla från Arvidsjaur till Stockholm. Dagarna efteråt står han på Stockholm Marathons startlinje. Ytterligare ett par veckor senare är det dags för 315 kilometers cykling runt Vättern tillsammans med vännerna i cykelklubben Winarello Famiglia Racing.
Artikel

Först Arvidsjaur till Stockholm – sedan väntar Vätternrundan för Korpral Wirström

2022-05-19

I slutet av maj har Gustav Wirström gjort en ettårig militärtjänst fylld av tuffa uppdrag. Men de största utmaningarna väntar runt. På tre veckor ska han cykla och springa drygt 120 mil.

Efter ett år i det militära, med långa marscher och tung packning, väntar nu andra tuffa uppdrag för 25-årige Gustav Wirström. I mitten av juni cyklar han Vätternrundan. Men innan dess ska han hinna med att både cykla från regementet i Arvidsjaur till Stockholm och springa ett maraton.
Den 20 maj muckar han och hans vänner på Norrlands dragonregemente och därefter väntar nästan 90 mils cykling med Kungliga slottet i sikte.
   – Några ska faktiskt cykla hela vägen till Smygehuk. Totalt blir vi 14 personer som cyklar i två grupper. En snabbgrupp, som siktar på att ta sig till huvudstaden på fem dagar, och en ännu snabbare grupp som ska försöka göra det så snabbt som möjligt med två planerade stopp, säger Gustav Wirström.

Själv tillhör han den snabbare gruppen. I den andra gruppen cyklar elva personer. Och de sätter sig på sadlarna med varierade erfarenheter från cykling.
   – Jag har löpt mycket genom åren och började cykla för två år sedan. Den längsta rundan hittills är 25 mil, så det här blir en saftig utmaning även för mig, säger Gustav.
   – Vi har försökt att förbereda oss på bästa sätt. Det är flera som behöver vänja sig vid att cykla över huvud taget, som till och med har köpt racercyklar utan att ha testat landsvägscykling innan. Vi har dessutom tränat yoga för att stärka rätt muskler och alla tycker att det ska bli väldigt kul och spännande.

Startat insamling till de krigsdrabbade i Ukraina

Det är inte första gången som ett muckande gäng från regementet i Arvidsjaur cyklar till Stockholm. I fjol kunde allmänheten följa resan på Instagramkontot denultimataexfilen. Ett konto som Gustav nu tar över och ska uppdatera längs vägen.
   Nytt för i år är att de har startat en insamling genom UNHCR som ska gå till krigsoffren i Ukraina.
   – När man har tränat i krigsföring under ett år är scenerna från Ukraina det sista som man vill se. Vi vill göra vad vi kan för att bidra. Vi hoppas att folk tycker om vårt initiativ och vill skänka pengar.

Sträckan cyklas på olika sätt för de två grupperna. Gustavs snabbgrupp siktar på två stopp, i Sollefteå och Gävle. Den andra, som ska nå Stockholms slott på fem dagar, gör sina stopp i Lycksele, Ljungsele, Sollefteå, Sundsvall, Vallsta och Gysinge.
   – Det blir utmanande för oss alla. Vädret går inte att styra över, det har vi lärt oss under det senaste året. Men jag tror att rumpsmärta och energiladdningen kan blir tufft för de som inte har någon cykelerfarenhet. Det är inte alls som att gå långt med tung packning…

Ska cykla Vätternrundan 315 km med vännerna

När Gustav har nått målet i Stockholm är det inte lång tid kvar tills han ska stå på nästa startlinje. Då väntar en, förhållandevis nätt, löptur på 4,2 mil i Stockholm Marathon. Och ett par veckor senare är det dags för debuten i Vätternrundan.
   – Det ska bli riktigt roligt. Jag, mina bröder och några vänner har startat en cykelklubb, hela det gänget ska cykla tillsammans. En blandad kompott med bland annat hockeyspelare och datorspelare. Superkul att få göra något tillsammans.

Vad ska du göra när du är klar med dina utmaningar?
– Då ska jag ut i skogen, vandra i lugn takt och sova i tält. Och ta sovmorgon. Det är min dröm efter det här. Äta gott också, det blir inget mer frystorkat på ett tag, säger Gustav.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat, 

Gustav Wirström

Ålder: 25.

Bor: Vallentuna.

Yrke: Militärtjänst för tillfället, tjänstledig från sin roll som installatörsutbildare på Svea Solar.

Intressen: ”Att springa och cykla långt.”

Cykelerfarenhet: ”Rätt god. Kommer man in i sporten med pannben och bra kondition har man mycket gratis. Jag har långa, sega muskler som orkar trampa långt och länge. Som längst hittills har jag cyklat de 25 milen mellan Stockholm och Linköping för att stötta ’Bajens’ damlag i fotboll.”

Cykelklubb: Winarello Famiglia Racing. ”Jag, mina bröder och våra vänner startade klubben med målsättning att vara Stockholms trevligaste cykelklubb.”