I sommar står Team Mustasch på startlinjen för att ta sig an Vätternrundan med sina två snabbteam i Sub7 och Sub9 för sjätte gången, inklusive Min Vätternrundan förra året.
Dessutom blir det premiär för ett lag i årets Halvvättern.
Anmälan till Sub7-gruppen öppnades i helgen och stänger den 29 januari. När det gäller Sub9 och Halvvättern öppnar anmälan den 27 januari. Alla tre loppen har ett mål i sikte: Cykelveckan i Motala med Halvvättern den 13 juni och Vätternrundan den 19:e.
Med målsättning att samla in pengar till kampen mot prostatacancer ger sig då de teamen av för de 159 kilometrarna på Halvvättern eller 315 kilometrar runt Vättern, och snabbt kommer det att gå.
– Det är ingen tävling, för oss handlar det om att cykla snabbt, snyggt och säkert tillsammans för en bra sak, säger Mattias Carlsson på Abloc som ligger bakom idén med Team Mustasch och som verkligen hoppas att årets lopp blir av:
– Känslan ligger i att cykla tillsammans, att se hur fort man kan cykla när det finns en plan bakom. Att ligga på rulle och med gemensamma krafter kunna cykla snabbt är unikt för cyklingen. Det är delad glädje för alla.
Sju svenska mästare på startlinjen
Till den snabbaste gruppen, Sub7, finns i nuläget tre platser att söka. Resterande platser har gått till de elitcyklister som togs ut inför Vätternrundan 2020. Däremot är det fritt fram att köpa startplatser till Sub9 och Halvvättern.
– I Sub7-gruppen har vi bland annat sju före detta svenska mästare på startlinjen och det kan säkerligen sporra till att anmäla sig, säger Mattias.
– Våra team är öppna för alla, men självklart ska man känna att man är kapabel att klara av det. Målet är att cykla snabbt och säkert med starka hjälpryttare i teamet, men gemenskapen är viktigare än tiden. Vi vill att så många som möjligt cyklar i mål tillsammans när vi kommer tillbaka till Motala.
Halvvättern blir premiär för Team Mustasch i sammanhanget, som tidigare enbart har laddat för hela Vätternrundan.
– Vi hade planer på ett team i Halvvättern redan förra året. Tanken är att loppet ska köras i samma tempo motsvarande Sub9-gruppen. Det ska rulla på bra och kännas tryggt och seriöst, säger Mattias.
Initiativet med Team Mustasch är dock inte snabba tider runt Vättern, målet är att väcka uppmärksamhet om cancer i allmänhet och prostatacancer i synnerhet. Och hittills har teamet samlat ihop runt 800 000 kronor.
– Vi vill göra folk medvetna, att prostatacancer är en farlig sjukdom och där varje insamlad krona går till den fortsatta forskningen och kampen mot sjukdomen. Att vi då kan samla in pengar genom att cykla och ha roligt tillsammans ser vi som en stor bonus, säger Mattias.
Text: Thomas Bergkvist
Foto: Abloc