Team Mustasch på Vätternrundan. Nu har du chans att söka om en plats i årets Team Mustasch till kommande Vätternrundan.
Team Mustasch på Vätternrundan. I år finns det tre olika grupper i Team Mustasch: Sub7 och Sub9 till Vätternrundan samt platser i laget som ska cykla Halvvättern.
Team Mustasch på Vätternrundan. Team Mustasch 2021.
Team Mustasch på Vätternrundan. Det går fort när Team Mustasch tar sig runt Vättern. Då finns det läge att fira när mållinjen i Motala har passerats.
Team Mustasch på Vätternrundan. Mattias Carlsson på Abloc är en av initiativtagarna till Team Mustasch.
Artikel

Succén är tillbaka – Team Mustasch till start med tre grupper

2021-01-19

I sommar står Team Mustasch på startlinjen för att ta sig an Vätternrundan med sina två snabbteam i Sub7 och Sub9 för sjätte gången, inklusive Min Vätternrundan förra året.
    Dessutom blir det premiär för ett lag i årets Halvvättern.

Anmälan till Sub7-gruppen öppnades i helgen och stänger den 29 januari. När det gäller Sub9 och Halvvättern öppnar anmälan den 27 januari. Alla tre loppen har ett mål i sikte: Cykelveckan i Motala med Halvvättern den 13 juni och Vätternrundan den 19:e.
    Med målsättning att samla in pengar till kampen mot prostatacancer ger sig då de teamen av för de 159 kilometrarna på Halvvättern eller 315 kilometrar runt Vättern, och snabbt kommer det att gå.
    – Det är ingen tävling, för oss handlar det om att cykla snabbt, snyggt och säkert tillsammans för en bra sak, säger Mattias Carlsson på Abloc som ligger bakom idén med Team Mustasch och som verkligen hoppas att årets lopp blir av:
    – Känslan ligger i att cykla tillsammans, att se hur fort man kan cykla när det finns en plan bakom. Att ligga på rulle och med gemensamma krafter kunna cykla snabbt är unikt för cyklingen. Det är delad glädje för alla.

Sju svenska mästare på startlinjen

Till den snabbaste gruppen, Sub7, finns i nuläget tre platser att söka. Resterande platser har gått till de elitcyklister som togs ut inför Vätternrundan 2020. Däremot är det fritt fram att köpa startplatser till Sub9 och Halvvättern.
    – I Sub7-gruppen har vi bland annat sju före detta svenska mästare på startlinjen och det kan säkerligen sporra till att anmäla sig, säger Mattias.
    – Våra team är öppna för alla, men självklart ska man känna att man är kapabel att klara av det. Målet är att cykla snabbt och säkert med starka hjälpryttare i teamet, men gemenskapen är viktigare än tiden. Vi vill att så många som möjligt cyklar i mål tillsammans när vi kommer tillbaka till Motala.

Halvvättern blir premiär för Team Mustasch i sammanhanget, som tidigare enbart har laddat för hela Vätternrundan.
    – Vi hade planer på ett team i Halvvättern redan förra året. Tanken är att loppet ska köras i samma tempo motsvarande Sub9-gruppen. Det ska rulla på bra och kännas tryggt och seriöst, säger Mattias.

Initiativet med Team Mustasch är dock inte snabba tider runt Vättern, målet är att väcka uppmärksamhet om cancer i allmänhet och prostatacancer i synnerhet. Och hittills har teamet samlat ihop runt 800 000 kronor.
    – Vi vill göra folk medvetna, att prostatacancer är en farlig sjukdom och där varje insamlad krona går till den fortsatta forskningen och kampen mot sjukdomen. Att vi då kan samla in pengar genom att cykla och ha roligt tillsammans ser vi som en stor bonus, säger Mattias.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Abloc

Team Mustasch och Mustaschkampen

Mustaschkampen är en insamling till forskning mot prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom. Pengarna går till forskning, bättre diagnos- och behandlingsmetoder samt opinionsbildning.
Team Mustasch är ett initiativ som drivs av Abloc tillsammans med Craft, Bianchi, Thule, Skoda, Wahoo och Vätternrundan.
Läs mer och anmäl dig här!

Kriterier

Det är viktigt att du är en bra ambassadör för cykling i stort och har en idé för hur man blir det för Mustaschkampen. Kanske har du själv drabbats eller någon anhörig/vän och har en historia att berätta, men det är inget måste. Dessutom ska man kunna verifiera att man är kapabel att cykla på dessa tider.

Team Mustasch Sub7

Totalt finns tre platser att söka som kommer att cykla tillsammans med 15 av Sveriges bästa cyklister som ”hjälpryttare”/coacher och tolv cyklister som blev uttagna förra året. Startplats, en unik uppsättning kläder, hjälm och service innehållande mat och energi ingår. I utbyte mot platsen i laget så skänker man minst 1 500 kronor i alternativ startavgift till insamlingen.

Team Mustasch Sub9

Med hjälp av fem–sex coacher cyklar 40 cyklister med siktet inställt på att ta sig runt Vättern på nio timmar. De anmälda får startplats, komplett klädkit, tillgång till coach och ledare samt rabatt till träningsläger med Abloc under året.

Team Mustasch Halvvättern

Skulle ha körts förra året, men får i stället premiär i år. Precis som i Sub9 är det 40 cyklister som får en plats i teamet. De som har köpt en plats kommer att cykla de 150 kilometrarna i Sub9-tempo med samma upplägg som gruppen som kör runt Vättern.