Under onsdagen öppnade huvudanmälan till Vätternrundan 2022 och det var ett stort intresse för platserna. Uppemot 15 000 deltagare har redan bokat en plats. Under onsdagen öppnade huvudanmälan till Vätternrundan 2022 och det var ett stort intresse för platserna. Uppemot 15 000 deltagare har redan bokat en plats.
Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan. Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan.
Artikel

Stort intresse när Vätternrundan öppnade anmälan

2021-11-30

Under onsdagen öppnade huvudanmälan till nästa års Vätternrundan 315 km.
Och intresset är stort. Redan efter första dagen är uppemot 15 000 platser bokade.
    – Vi är supertaggade inför 2022 och jag kan lova att det blir en riktigt fet folkfest, säger vd:n Oskar Sundblad.

I år arrangerades Cykelveckan för första gången i september. Men nästa år är festen återigen tillbaka där den hör hemma – i mitten av juni, som avslutas med det stora flaggskeppet Vätternrundan 315 km.
    Under öppningsdagen av anmälan var det ett stort sug efter platserna.
    – Det flöt på bra och vi ligger i paritet med det vi trodde på förhand. De populära starttiderna gick på bara några sekunder, men det finns fortfarande gott om platser kvar, säger Oskar Sundblad.

Trend att anmäla sig allt senare

För några år sedan blev Vätternrundans längsta lopp fullbokat i stort sett direkt. Men liksom övriga motionslopp har trenden den senaste tiden gått mot att deltagarna anmäler sig allt senare.
    – Hos vissa har det smugit in sig en försiktighet att anmäla sig tidigt, något som har blivit ännu tydligare i och med pandemin. En del väntar in för att se om man har tränat tillräckligt, är oskadad eller i form. Samtidigt spelar det nog in att evenemang på evenemang har ställts in de senaste två år åren.

Varför är det viktigt att anmäla sig tidigt?
– Cyklisterna behöver något att se fram emot och ett mål att träna inför. Det har vi inte minst märkt under pandemin där många blev stillasittande. Men så dök det upp en Vätternrundan i höstas, som fick så otroligt mycket positiva effekter. Dessutom är det viktigt att ta sig tid att förbereda sig för att resan runt sjön ska bli så skön som möjligt.

Hoppas och räknar med över 20 000 deltagare

Efter huvudanmälans öppnande är omkring 14 500 platser uppbokade till nästa års lopp. Oskar Sundblad både räknar och hoppas på att deltagarantalet kommer över 20 000 i sommar.
    – Vi visade i höstas att vi kan ha ett stort evenemang utan smittspridning och det är så klart någonting som vi fortsätter att jobba med. Jag kan inte avslöja några nyheter än, men vi vill ha en ännu större och roligare folkfest än tidigare som är bättre på alla sätt och vis.

Han lyfter bland annat den nya bansträckningen som hade premiär under loppet i år.
    – Den gör visserligen loppet längre, men den fick extremt höga betyg i vår deltagarundersökning som vi skickade ut efter årets Cykelvecka. Den upplevs såväl säkrare som roligare och är enligt mitt tycke också otroligt fin. Det är många som vill uppleva den igen … eller för första gången.

Varför ska man anmäla sig till Vätternrundan?
– För att det är världens härligaste evenemang, alla kategorier. Tänk dig att det är 23 grader varmt, solsken och du sitter med en iskall alkoholfri öl i Stadsparken i Motala efter att du har genomfört en grym prestation. Det är något speciellt när alla får uppleva den här otroligt härliga atmosfären tillsammans.  Det är något visst som jag unnar alla att få vara med om åtminstone en gång i livet.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan


Vill du cykla Vätternrundan 315 km i sommar? Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se.
Om du tycker att det är en för tuff utmaning finns det platser kvar även till MTB-Vättern, Vätternrundan 100 km, Tjejvättern och Halvvättern.

 

Cykelveckan 2022 – då går loppen

10 juni – MTB-Vättern 25/50 km
11 juni – Tjejvättern 100 km
11 juni – Vätternrundan 100 km
12 juni – Halvvättern 150 km
13 juni – Minivättern och ”Skoj med hoj”
17–18 juni – Vätternrundan 315 km

Tips: Du vet väl om att anmälningsavgiften numera ingår i friskvårdsbidraget?

Anmäl dig här!